Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrôza v Kolumbii pokračuje: Počet obetí nebezpečného počasia neustále stúpa

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Colombian Army Photo via AP)

BOGOTA - Kolumbijská armáda dnes oznámila, že intenzívne dažde a následný zosuv bahna v meste Mocoa si vyžiadali životy 254 ľudí. Ďalších 400 osôb utrpelo zranenia a vyše 200 ich je nezvestných.

Na miesto nešťastia povolali viac ako 1100 vojakov a policajtov, aby pomohli ľuďom zo 17 oblastí mesta dostať sa do bezpečia. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter v rovnakom čase ako armáda informoval o 193 obetiach na životoch.

Hrôza v Kolumbii pokračuje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Colombian Army Photo via AP)

Starosta mesta José Antonio Castro, ktorý v noci na sobotu tiež prišiel o dom, v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Caracol uviedol, že "väčšinu domov zmietla lavína" z bahna. Spresnil, že ľudia boli pred rizikom vopred varovaní a dostali sa včas do bezpečia, ale viacero štvrtí, ako aj dva mosty boli zničené. Ku katastrofe v meste Mocoa došlo po tom, ako intenzívne dažde spôsobili prudký vzostup hladín troch riek. Ich voda zmiešaná s rozmáčanou zeminou v noci nadnes nečakane zaplavila mesto Mocoa.

Pomocnú ruku podáva Venezuela

Venezuelský prezident Nicolás Maduro dnes ponúkol susednej Kolumbii pomoc pri pátraní po ľuďoch nezvestných po rozsiahlom zosuve pôdy, ktorý si vyžiadal najmenej 154 obetí na životoch. Ako poznamenala agentúra AP, tragédia, ktorú zažíva kolumbijské mesto Mocoa, zdá sa, na chvíľu zmierila napäté vzťahy medzi Madurom a kolumbijským prezidentom Juanom Manuelom Santosom.

Kolumbijský prezident dnes večer (SELČ) informoval o zvýšení počtu obetí prírodného nešťastia, ktorých je najmenej 154. Dodal, že vyše 200 ľudí bolo zranených, pričom stav 22 z nich je vážny. Časť zranených letecky prepravili do nemocníc blízkych miest. Súčasne odmietol špekulovať o počte nezvestných. Podľa predchádzajúcich správ ich je viac ako 200.  

Ku katastrofe v meste Mocoa došlo po tom, ako intenzívne dažde spôsobili prudký vzostup hladín troch riek. Ich voda zmiešaná s rozmáčanou zeminou v noci nadnes nečakane zaplavila mesto Mocoa. Podľa prezidenta prírodné nešťastie spôsobili klimatické zmeny. Vysvetlil, že zrážky z uplynulej noci boli polovicou objemu zrážok, aké v marci zvyknú zaznamenať v meste Mocoa. Santos poznamenal, že obdobie dažďov v Kolumbii sa teraz ešte len začína a vyzval "pripraviť sa na intenzívnejšie zrážky". Prezident apeloval na Kolumbijčanov, aby namiesto potravinovej pomoci posielali finančné dary, aby tragédiou zasiahnuté rodiny mohli začať odznova.

Živel napáchal veľké materiálne škody, keď masa vody a blata strhávala domy a odnášala všetko, čo jej stálo v ceste: stromy, autá, ruiny domov, skaly. Obyvatelia zverejnili na sociálnych sieťach fotografie obrovských území zaliatych vodou pokrytou drevenými doskami a ďalším odpadom. V tomto 40-tisícovom meste i v polovici regiónu Putumayo je prerušené zásobovanie elektrinou. V meste Mocoa, ktoré je metropolou regiónu Putumayo, nefungujú ani dodávky vody. 

Viac o téme: PovodeňZosuvy pôdyMocoa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu