Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Filipíny zasiahol supertajfún: VIDEO Rýchlosť vetra v nárazoch 255 kilometrov za hodinu

Silný tajfún zasiahol dnes východné pobrežie Filipín.
Silný tajfún zasiahol dnes východné pobrežie Filipín. (Zdroj: SITA/AP)

MANILA - Silný tajfún Nock-Ten zasiahol dnes východné pobrežie Filipín, kde tak musia státisíce ľudí tráviť vianočné sviatky mimo domova. V súlade s predpoveďami tzv. supertajfún udrel na pevninu v oblasti ostrova Catanduanes, pričom rýchlosť vetra v nárazoch dosahovala 255 kilometrov za hodinu.

Na ostrove tvoriacom rovnomennú provinciu zlyhávajú elektrorozvodné a komunikačné siete, zatiaľ však nie sú hlásené nijaké prípady zranenia osôb. Ochromená je taktiež letecká a lodná doprava. Tajfún sa teraz presúva ďalej smerom na západ, pričom jeho trasa vedie cez hlavný filipínsky ostrov Luzon. V pondelok sa priblíži aj k filipínskej metropole Manila, pri prechode hornatým vnútrozemím by však mohol zoslabnúť.

Prudký vietor, dážď a vlnobitie ohrozujú husto obývané oblasti, kde úrady vyzývali občanov, aby napriek oslavám Vianoc nezostávali doma a zhromaždili sa v evakuačných strediskách. Guvernér jednej z provincií sa ľudí snažil presvedčiť aj prísľubom, že dostanú pečené bravčové mäso, ktoré je na Filipínach obľúbeným vianočným pokrmom. Väčšina obyvateľov Filipín sa hlási k rímskokatolíckemu vyznaniu.

Viac o téme: FilipínySupertajfúnNock-Ten
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu