Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Indiu bičuje cyklón: VIDEO Vardah búra domy a prevracá autá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Cyklón Vardah bičoval dnes nízko položené pobrežné oblasti juhoindického zväzového štátu Tamilnádu. Vyžiadal si životy dvoch ľudí a tisíce ďalších prinútil opustiť ich domovy.

Cyklón sprevádzali silné dažde a vietor dosahujúci rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu, keď vstúpil na pevninu pri meste Pulicat, približne 40 kilometrov severne od Čennaja, metropoly štátu Tamilnádu. Z nízko položených oblastí Tamilnádu a susedného indického zväzového štátu Ándhrapradéš evakuovali asi 17.500 ľudí.

"Dvaja ľudia zomreli v prvých hodinách smršti. Jeden bol rybár, ktorý sa odvážil vyjsť na more, a druhé bolo dievča, ktoré zahynulo, keď sa zrútil jeho dom," uviedol predstaviteľ tamojšieho krízového manažmentu K. Latha. Stovky stromov a elektrických stĺpov vietor povytrhával zo zeme a v troch okresoch poškodil autá.

Indický meteorologický ústav upozornil, že zlé počasie bude pokračovať približne do polnoci, keď by mal frontový systém zoslabnúť a stratiť na sile. V pobrežnom regióne dnes silno pršalo a školy, trhoviská a úrady v meste Čennaji a ďalších oblastiach zostali zatvorené. Pri záchranných operáciách pomáhala armáda.

Záplavy pravdepodobne najviac zasiahli Čennaj, štvrté najväčšie mesto Indie, kde dnes podľa meteorológov spadne až 200 milimetrov zrážok. Vlaky v postihnutom regióne nepremávajú a vyše 50 letov tvoriacich spojenie s Čennajom bolo zrušených alebo odklonených, informovala televízna stanica NDTV.

Podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) cyklón Vardah vznikol z rovnakej tropickej búrky, ktorá minulý týždeň spôsobila rozsiahle záplavy v Thajsku, kde zabila 14 ľudí. Búrka nabrala na sile pri presune ponad Bengálsky záliv, kde počas víkendu zasiahla indické Andamanské a Nikobarské ostrovy a vynútila si evakuáciu takmer 2800 turistov.

Viac o téme: CyklónTajfúnIndiaÁziaVardah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu