Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KĽDR postihli ničivé záplavy, zahynulo 133 ľudí: Pripravená podniknúť ďalšiu jadrovú skúšku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL/NEW YORK - Rozsiahle záplavy, ktoré v uplynulých dňoch postihli severozápad Severnej Kórey, si vyžiadali najmenej 133 obetí na životoch. Ďalších 395 osôb je nezvestných. Informoval o tom v noci nadnes Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Záplavami zasiahnutý región sa nachádza v blízkosti hraníc Severnej Kórey s Ruskom a Čínou. Spôsobila ich rieka Tumen, ktorá sa vyliala zo svojho koryta a zaplavila priľahlé oblasti. V dôsledku toho severokórejské úrady nariadili evakuáciu 40.000 ľudí. V postihnutej oblasti žije približne 100.000 osôb. 

Úrady KĽDR po záplavách nariadili masovú mobilizáciu obyvateľstva, ktoré sa má zapojiť do záchranných a rekonštrukčných prác. Očakáva sa, že táto kampaň bude trvať 200 dní. Vodný živel poškodil totiž viac ako 35.000 budov, pričom polovica z nich je už nepoužiteľná.    

Podľa odhadov OSN naliehavú pomoc v záplavami postihnutej oblasti potrebuje najmenej 140.000 ľudí. Záplavy na rieke Tumen označila OSN za najhoršie v dejinách KĽDR. Samotné severokórejské úrady zatiaľ nezverejnili oficiálnu štatistiku o následkoch záplav. Uviedli, že rozsah škôd sa ešte len vyhodnocuje. Západné médiá pripomenuli, že prírodné katastrofy v KĽDR už neraz spôsobili veľké problémy v ekonomike. Záplavy a sucho v rokoch 1994 a 1998 vyvolali najväčší hladomor v dejinách KĽDR.

V čase, keď Severnú Kóreu zasiahli záplavy, Bezpečnostná rada OSN pracuje na svojej novej rezolúcii, ktorá by mohla viesť k sprísneniu sankcií uvalených na Pchjongjang. Príčinou ich možného sprísnenia je piata jadrová skúška, ktorú KĽDR nedávno vykonala napriek varovaniam medzinárodného spoločenstva. 

Severná Kórea je pripravená podniknúť ďalšiu jadrovú skúšku

Severná Kórea je pripravená uskutočniť ďalšiu jadrovú skúšku. Uviedli to dnes predstavitelia juhokórejských spravodajských služieb, tri dni po tom, čo Pchjongjang vykonal svoj piaty a pravdepodobne dosiaľ najsilnejší nukleárny test. "Vyzerá to tak, že Severná Kórea je plne pripravená uskutočniť v krátkom čase jadrovú skúšku vo svojom testovacom komplexe Pchunggje. Pozorne sledujeme každý pohyb, ktorý by naznačoval ďalšiu skúšku," uviedol predstaviteľ tajnej služby pre juhokórejskú tlačovú agentúru Jonhap.

Severná Kórea (KĽDR) začala robiť testy v roku 2006 a všetky podnikla v podzemnom komplexe Pchunggje, napísala svetová agentúra DPA. Vyjadrenia predstaviteľov tajných služieb prišli deň po tom, čo Južná Kórea vyhlásila, že má v pláne "vyhladiť" Pchjongjang, ak sa objavia náznaky, že využíva jadrové zbrane.

"Každý obvod Pchjongjangu - obzvlášť ten, kde sa prípadne môže ukrývať severokórejské vedenie - bude úplne zničený balistickými strelami a vysoko výbušnými nábojmi, len čo sa objavia náznaky, že Sever použil jadrovú zbraň," povedal zdroj z armády pre agentúru Jonhap. "Inými slovami, hlavné mesto Severu bude premenené na popol a odstránené z mapy," dodal zdroj. Pchjongjang v piatok 9. septembra oznámil, že v súčasnosti dokáže nasadiť jadrovú hlavicu na balistickú strelu. Toto tvrdenie vyvolalo hnev a odsúdenie zvyšku sveta.

Viac o téme: ZáplavySeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu