Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Sopečný oblak z vulkánu Calbuco zamoril už aj Brazíliu: Letecká doprava je na lopatkách!

Miestne úrady nariadili evakuáciu približne 45.000 ľudí. Zobraziť galériu (23)
Miestne úrady nariadili evakuáciu približne 45.000 ľudí. (Zdroj: SITA)

SANTIAGO – Oblak prachu, ktorý vychrlila čilská sopka Calbuco sa v sobotu rozšíril až do južnej Brazílie. Mnohé letecké spoločnosti boli nútené zrušiť lety do hlavných miest Čile, Argentíny a Uruguaju, informovala v sobotu agentúra Reuters.

Vulkán Calbuco na juhu Čile sa prebudil k životu v stredu (22. apríla) po 43 rokoch nečinnosti. Miestne úrady nariadili evakuáciu približne 45.000 ľudí. Ďalšia erupcia nastala vo štvrtok v ranných hodinách a ďalšie sú pravdepodobné. Hustý oblak dymu zahalil niekoľko miest a obcí v Čile, ako aj oblasť nad Andami v susednej Argentíne.

Štvrtková erupcia vytvorila prachový oblak, ktorý sa vzniesol do výšky 20 kilometrov. Vulkanický popol predstavuje pre lietadlá mimoriadne nebezpečenstvo, pretože jeho jemné čiastočky môžu poškodiť motory. Oblak už v uplynulých dňoch obmedzil množstvo medzinárodných letov. Najviac postihnutá je letecká doprava v Argentíne, kde severovýchodný vietor privial významnú časť prachu. Letecké spoločnosti Delta Air Lines, Air France, American Airlines, Air Canada and Qantas Airways v rámci preventívnych bezpečnostných opatrení prerušili lety do letísk v Buenos Aires, Santiaga a Montevideo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu