Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hurikán Irene zasiahol pobrežie USA, vyžiadala si dva životy

Hurikán Irene zasiahol pobrežie USA Zobraziť galériu (10)
Hurikán Irene zasiahol pobrežie USA

MOREHEAD CITY - Hurikán Irene dnes popoludní SELČ dorazil na pobrežie Severnej Karolíny. Aj keď predtým klesol do prvej, najnižšiej z piatich kategórií Saffirovo-Simpsonovej stupnice, priniesol so sebou silné vetry a zrážky, ktoré pripravili státisíce ľudí o dodávky elektriny a na mnohých miestach prerušili dopravné spojenie. Dvaja ľudia zatiaľ kvôli hurikánu prišli o život.

Hurikán, ktorý je asi 860 kilometrov široký, so sebou do Severnej Karolíny priniesol vietor o rýchlosti až 140 kilometrov za hodinu. Vnútri samotného hurikánu dosahujú vetry rýchlosť až 151 kilometrov za hodinu. Stovky tisíc ľudí sú podľa agentúry DPA kvôli Irene bez dodávok elektriny a tisíce ich prebývajú v núdzových ubytovniach. Na mnohých miestach sú zaplavené ulice.

 

 

 

 

Podľa všetkého si Irene vyžiadala prvé obete na živote. Muža v oblasti pri meste Wilmington odniesla voda a pravdepodobne sa utopil, uviedla agentúra Reuters. Ďalší muž zomrel v Severnej Karolíne na infarkt, keď sa pred hurikánom snažil zabezpečiť svoj dom.

Z amerického východného pobrežia bolo zatiaľ pred Irene evakuovaných asi 2,3 milióna ľudí. Najviac, milión, bol evakuovaný v štáte New Jersey, asi 370.000 v New Yorku, okolo 300.000 v štátoch Maryland a Severná Karolína, 200.000 vo Virginii a 100.000 v Delaware. Podľa niektorých odborníkov je to najväčší počet ľudí, ktorí boli kedy pred hurikánom v USA evakuovaní.

 

 

 

Newyorský starosta Michael Bloomberg dnes na tlačovej konferencii zdôraznil, že všetci, pre ktorých platia evakuačné nariadenia, by sa mali evakuovať okamžite. Mesto, kam by mala Irene doraziť v nedeľu, vraj nemá dostatok síl, aby všetkých evakuovalo, až sa zhorší počasie.

 

 

 

Letecké spoločnosti zrušili doteraz najmenej 6100 letov. V New Yorku budú dnes od poludnia miestneho času (18:00 SELČ) zatvorené letiská pre všetky prílety. Uzávierka sa týka hlavne letiska Johna F. Kennedyho, letiska LaGuardia a letiska Newark.

Odlety z newyorských letísk sú zatiaľ povolené, ale väčšinu ich už zrušili samy letecké spoločnosti, napríklad nemecká Lufthansa. Tá ale zrušila aj lety do Filadelfie južne od New Yorku a do Bostonu naopak ďalej na sever.

V New Yorku sa kvôli hurikánu Irene dnes napoludnie miestneho času zastavia tiež všetky druhy verejnej dopravy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu