Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Putin popiera imperialistické ambície Moskvy

Vladimír Putin
Vladimír Putin

BRATISLAVA - Ruský premiér Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že Rusko nemá "imperialistické ambície" a obavy z rozpútania novej Studenej vojny v Európe považuje za neopodstatnené. Tie sa objavili v súvislosti s augustovým vojenským zásahom Moskvy voči Tbilisi a následnej reakcie svetových lídrov na tento incident. Na pokoji Európe však nepridávajú ani štvrtkové vyhlásenia Ruska na adresu Ukrajiny.

"Neexistujú žiadne ideologické nezrovnalosti, ktoré by viedli k novej Studenej vojne," vyhlásil Putin pred novinármi v Soči. "Je potrebné sa upokojiť, máme veľa problémov, ktoré dokážeme vyriešiť iba prostredníctvom vzájomnej spolupráce."

Pre objasnenie situácie a osvetlenie zámerov Moskvy ruský premiér taktiež vyhlásil, že "Rusko bolo tou silou, ktorá iniciovala pád Sovietskeho zväzu", a preto "necíti túžbu ani ambíciu zasiahnuť voči suverenite republík bývalého Sovietskeho zväzu". Rusko vo štvrtok ostro kritizovalo "nepriateľský" postoj Ukrajiny v súvislosti s ozbrojeným konfliktom v Gruzínsku.

Moskva zároveň odsúdila snahu Kyjeva o zavedenie obmedzení pre ruskú flotilu na ukrajinskom polostrove Krym. "Ukrajinské úrady v poslednom období uskutočňovali politiku, ktorú nemožno považovať za žiadnu inú ako nepriateľskú voči Rusku," uviedlo ruské ministerstvo zahraničia v tvrdom vyhlásení.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko minulý mesiac ešte zvýšil napätie tým, že zaviedol obmedzenia voči ruskej flotile na Kryme. Ruské lode musia žiadať o povolenie najmenej 72 hodín pred tým, ako prekročia ukrajinské hranice. Ukrajinský prezident takto reagoval na účasť ruskej Čiernomorskej flotily na vojenskom konflikte s Gruzínskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu