Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odpovede: Najčastejšie problémy bankových klientov (19.)

Eva Černá
Eva Černá

Odpovede na vaše otázky, ktoré vám pomôžu prežiť hypotéku a iné operácie spojené s bankami, vám dáva Eva Černá - banková ombudsmanka. V prípade, že i vy potrebujete poradiť, napíšte nám na e-mailovú adresu ombudsman@topky.sk.

1. Dobrý deň prajem, Chcel by som Vás požiadať o radu, prípadne preverenie. V minulosti som požiadal Slovenskú sporiteľňu o hypotekárny úver. Mojej žiadosti bolo vyhovené s tým, že boli vytvorené 2 účty. Prvý hypotekárny a druhý osobný účet - priamo previazaný s hypotekárnym. Postupom času sa podmienky vedenia účtu a ich poplatky zmenili, a tak som sa rozhodol zmeniť osobný účet v inej banke, kde mi poskytli vedenie účtu za istých podmienok bezplatne. V Slovenskej sporiteľni ma však následne po vypísaní všetkých informácií o zmene bežného účtu oboznámili s tým, že „na základe porušenia úverovej zmluvy“ si budú účtovať poplatok 35€, čo sa mi nezdá byť v poriadku. So splátkami som sa nikdy neomeškal, odchádzali vždy načas a v stanovenej výške. Za Vašu pomoc a skorú odpoveď Vám vopred ďakujem.

Vážený pán Mojžiš, podpisom zmluvy ste akceptovali podmienky vzťahu medzi Vami a bankou, ktoré sú záväzné pre obe strany. Čo znamená, že ich obe strany musia dodržiavať. Ak sa vo Vašom prípade nezhoduje postup banky so zmluvou, je potrebné obrátiť sa na zodpovedných z banky. Požiadajte ich o konzultáciu a písomné vyjadrenie. Etický kódex bánk neumožňuje bankovému ombudsmanovi sa oficiálne zaoberať podnetmi, v ktorých sa klienti sťažujú na výšku úrokových sadzieb a bankových poplatkov. Ak s ním nebudete spokojná, obráťte sa s podaním na môj úrad. Buď písomnou formou na adrese – Bankový ombudsman, Rajská 15/A, 811 08 Bratislava, alebo osobnou návštevou každú stredu od 9.00 hod. do 17.00 hod. na uvedenej adrese.

 

2. Dobrý deň pani Černá, pred 3 rokmi sme si zobrali s manželom hypotekárny úver na dom. Manžel bol väčšinou PN, tajne bral rôzne pôžičky a ja som to všetko splácala z môjho malého zárobku a s pomocou rodiny. Teraz som aj ja nezamestnaná, prestala som splácať, idem sa rozviesť. Manžel z domu všetko popredával, nábytok aj radiátory. Dom sa v exekúcii predá určite za minimálnu cenu, takže po rozdelení BSM budem splácať asi do smrti. Obávam sa, že kdekoľvek sa zamestnám, pôjde celý môj plat na splátky pôžičiek, alebo mi musia nechať nejaké životné minimum? Niektorí mi radia, že sa mi vôbec neoplatí chodiť do práce, radšej ostať nezamestnaná. Počula som niečo aj o osobnom bankrote. Ešte sa chcem opýtať, či neexistuje nejaká možnosť na bezplatné právne zastupovanie pri vysporiadaní BSM. Ani rozvod nie je lacná záležitosť, musela som si požičať od rodiny na zaplatenie advokáta. S pozdravom Vachulíková

Vaša situácia je naozaj veľmi ťažká. Najlepšie by bolo, aby ste navštívili Centrum právnej pomoci Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré sa nachádza v každom krajskom meste a s jeho pracovníkmi Váš problém prekonzultovali a vybrali najlepšie riešenie v prípade rozvodu aj riešenia osobných financií. Každopádne by som Vás chcela osobne povzbudiť k tomu, aby ste sa nebáli pracovať, pretože napriek exekúcii Vám exekútor nemôže zobrať všetko – musí Vám nechať životné minimum ako aj prídavky.

 

3. Dobrý deň, môžete láskavo prezradiť ako je to s vlastníctvom majetku v USA u riadne zosobášených manželov, keď prvý z nich je domorodec a druhý prišelec z Európy ? S úctou, Vito z Trnavy.

Žiaľ, na túto otázku Vám neviem dať kvalifikovanú odpoveď, nakoľko kompetencie bankového ombudsmana, rovnako ako naša poradňa, sa venuje poradenstvu v bankovej oblasti. Odporúčam Vám ale, aby ste sa s ňou obrátili na Ministerstvo zahraničných veci SR.

 

4. Dobrý deň, chcem sa spýtať, keď som zapísaný v úverovom registri, či sa dajú údaje vymazať ako z registra trestov. A aké su tam podmienky, ak sa to dá. Chceli by sme s priateľkou požiadať o úver na bývanie. Ďakujem za odpoveď. J.T

Informácie o všetkých úverových záväzkoch klienta voči banke sa evidujú v centrálnom úverovom registri bánk. Informácie o úveroch klientov sa aktualizujú na mesačnej báze. Register obsahuje informácie o platobnej histórii úverov poskytnutých bankami. Informácie o klientovi sa v bankovom úverovom registri uchovávajú po dobu trvania zmluvného vzťahu s bankou plus ďalších 5 rokov po jeho ukončení. Po uplynutí tohto obdobia sú informácie o úvere automaticky vymazané. O výmaz nemusíte žiadať osobitne. Banky ho využívajú na zistenie kvality úverovej histórie a bonity klienta a informácie o klientoch si medzi sebou navzájom vymieňajú. O výpis však môžete požiadať aj vy ako klient.

 

5. Dobrý deň, v tomto roku som stratila prácu a môj manžel je tiež nezamestnaný, a tak nezvládame splácať pôžičky. Máme dve malé deti a cítime veľký tlak. Máme hypotekárny úver, ktorý nevládzeme splácať, tak sme informovali písomne banku o našej situácii a žiadali o odklad splátok. Čo máme robiť? Vopred ďakujeme za radu.

Postupujete správne, oslovili ste banku. Odporúčam Vám ešte pre istotu navštíviť banku osobne a dohodnúť sa s nimi na ďalšom postupe. V prípade, že hypotekárny úver čerpáte len krátko, je pre Vás výhodnejšie zníženie splátok, ako ich odklad. Pri odklade takto krátko čerpaného úveru by Vám banka odložila len istinu, úroky by ste platiť museli. Tie sú v prípade krátko čerpaných úverov vysoké. Aj keď nepoznám do detailov Vašu životnú situáciu, podľa toho, čo ste popísali, Vám odporúčam požiadať banku skôr o zníženie splátok na určitý čas.

 

6. Chceli by sme si s manželom vziať mladomanželskú pôžičku, ale nevieme, či spĺňame kritériá. Môžete nám povedať podmienky jej získania?

Zvýhodnená mladomanželská pôžička je určená pre mladých manželov vo veku do 35 rokov, ktorých spoločný hrubý príjem nepresiahne 2,6-násobok priemernej mesačnej nominálnej mzdy v národnom hospodárstve. Platí tiež podmienka, že aspoň jeden z manželov musí mať trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Tieto podmienky musia byť splnené ku dňu podania žiadosti o úver. Bezúčelový úver so štátnou podporou však banky môžu poskytnúť maximálne do výšky 10 tisíc eur. Mladomanželské pôžičky nemusia poskytovať všetky banky, je to na ich dobrovoľnom rozhodnutí. Pre chybu v zákone sa poskytovanie zvýhodnených spotrebiteľských úverov pre mladých manželov posúva na neskorší termín.

 

7. Pani ombudsmanka, kolegyňa si s manželom vzala hypotekárny úver a ja som im šla za ručiteľa. Manžel ju opustil a prestal splácať uver. Kolegyňa zo svojho platu nezvláda splácať celú hypotéku a zároveň je v rozvodovom konaní so svojím manželom a obáva sa, že jej manžel pri rozvode bude chcieť polku bytu, a preto chce prestať splácať hypotéku a nechať byt predať v exekúcii. Problémom ale je, že ja by som mala nastúpiť ako náhradný dlžník. Čo mám robiť? Mrvová.

Vážená pani Mrvová, vždy si treba poriadne zvážiť a dať pozor na to, komu a za akých okolností sa zaviažeme byť ručiteľom. Ručiteľ totiž na seba berie záväzok splácať dlh dlžníka, ak je to potrebné. Kto raz na seba zoberie túto povinnosť, mal by vedieť, že ručiteľ musí platiť až dovtedy, pokiaľ pohľadávka nie je splatená. Každopádne Vám odporúčam, aby Vaša kolegyňa riešila túto nepriaznivú situáciu so svojim bývalým manželom a ešte pred exekučným konaním nájsť čo najmenej bolestné riešenie dopadov na Vás.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu