Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odpovede: Najčastejšie problémy bankových klientov (17.)

Eva Černá
Eva Černá

Odpovede na vaše otázky, ktoré vám pomôžu prežiť hypotéku a iné operácie spojené s bankami, vám dáva Eva Černá – banková ombudsmanka. V prípade, že i vy potrebujete poradiť, napíšte nám na e-mailovú adresu ombudsman@topky.sk.

1. Prosím Vás, viete mi poradiť? Máme hypotéku a uvažujeme o jej prenose do inej banky s výhodnejšími podmienkami. Oplatí sa nám to? Aké sú pokuty za predčasné splatenie? Ako sa dostaneme k informáciám?

Klienti dnes často využívajú možnosť prechodu do inej banky z dôvodu hľadania lacnejšej alternatívy pre pokračovanie splácania dlhu. Pre Vás sú dôležité informácie, že podľa zákona o bankách nie je možné splatiť hypotekárný úver ďalším hypotekárnym úverom. Pri predčasnom splatení hypotéky Vám odporúčam informovať sa v banke, v ktorom období je splatenie výhodnejšie, poplatkoch a sankciách za predčasné splatenie. Výhodné je využiť prechod do inej banky v období skončenia fixácie úrokovej sadzby, kedy banky umožňujú splatiť úver bez poplatku. Ušetríte tak na poplatkoch za správu úverov, na poplatkoch za prevody prostriedkov pre jednotlivé splátky, alebo získate dlhšiu splatnosť úveru, či zníženie splátok.

 

2. Dobrý deň, chceme si s manželkou vziať mladomanželskú pôžičku. Aké sú jej výhody, resp. nevýhody oproti bonifikovanej hypotéke? Vopred ďakujem za odpoveď.

Oproti bonifikovanej hypotéke je hlavnou výhodou mladomanželskej pôžičky to, že mladomanželský úver môžu mladé rodiny využiť bez dokladovania úveru. Pri nesplácaní bonifikovaného úveru platia štandardné podmienky a postupy ako pri bežných úveroch. Mladomanželskú pôžičku zatiaľ ponúkajú len niektoré banky.

 

3. Prosím Vás o odpoveď, či máme nárok na mladomanželskú pôžičku ak jeden z nás prekročil 35 rokov?

Kritériá nároku na bonifikovanú mladomanželskú pôžičku sú presne stanovené. Nárok na pôžičku strácajú páry, z ktorých jeden z manželov prekročil 35 rokov. Rovnako aj páry, ktorých spoločný hrubý mesačný príjem je vyšší ako 2,6-násobok priemernej mesačnej nominálnej mzdy. K úveru sa nedostanú ani manželia, z ktorých aspoň jeden nemá trvalý pobyt na Slovensku. Zámery mladých párov limituje aj výška úveru, ktorá nesmie prekročiť 10tisíc Eur.

 

4. Uvažujem o to, že si vezmem hypotéku. Čo rozhoduje o tom, či banka schváli klientovi hypotéku vo výške 100%?

Niektoré banky začali na základe situácie na trhu s nehnuteľnosťami a vývoja refinančných sadzieb na medzibankovom trhu vznikol priestor pre poskytovanie 100%-ných hypoték pre istú skupinu klientov. Platí však, že 100%-nú hypotéku nezíska každý. Rozhodujúcimi kritériami pri získavaní 100%-nej hypotéky je bonita klienta a samozrejme, nehnuteľnosť, ktorou klient ručí. Lokalita a stav nehnuteľnosti zohrávajú významnú rolu.

 

5. Dobrý deň, chcem na základe veľmi zlých skúseností so službami jednej banky ju zmeniť za inú. V terajšej banke mám len bežný účet. Je to možné bez sankcií? Je tam obmedzenie kedy môžem z pôvodnej banky odísť? Ďakujem za odpoveď.

Od novembra minulého roku sú v platnosti pravidlá zjednodušeného presunu účtu medzi bankami. Riadi sa nimi presun existujúcich trvalých príkazov a inkás z bežného účtu klienta - fyzickej osoby - vedeného v pôvodnej banke na bežný účet v inej banke. Ich dodržiavanie kontroluje bankový ombudsman, na ktorého sa klient môžete obrátiť v prípade, ak podľa neho niektorá z bánk nepostupovala pri presune bežného účtu správne. Viac informácií môžete získať na www.sbaonline.sk/presun-uctov.

 

6. Dobrý deň, v istej banke mi nechceli poskytnúť úver. Som rozhorčený, pretože nemám najnižší príjem a ani žiadne nesplnené záväzky. Len som kedysi ručil kamarátovi a ten nesplácal úver. Nakoniec sa to však vyriešilo a ja som nemusel nič platiť. To je možno dôvod. Ale nezdá sa mi to spravodlivé. Moja otázka je, či banky berú do úvahy pri posudzovaní záujemcu o úver aj to, že niekomu ručil.

Správanie slovenských bánk pred krízou i v čase krízy je, a bolo obozretné. Je prirodzené, ak v čase zhoršujúcej sa ekonomickej a finančnej situácie slovenských podnikov a domácností banky sprísňujú štandardy na úvery, čo by malo priniesť aj vyššiu kvalitu úverových portfólií bánk. Zrejme sa informácia o tom, že úver, ktorý si vzal Váš priateľ, dostal do registra dlžníkov. V tomto prípade banky posudzujú daného klienta podľa prísnejších kritérií. Odporúčam Vám zistiť si ponuky viacerých bánk a prediskutovať s nimi možnosť ponúknutia úveru.

 

7. Potrebujem posielať pravidelne peniaze do zahraničia. Aké možnosti mi poskytujú naše banky?

Zahraničné prevody vykonáva na Slovensku každá banka. Čo sa týka poplatkov, situácia v tejto oblasti sa oproti minulosti zlepšila. V prípade zasielania platieb v eurách do krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (krajiny EÚ a Island, Nórsko a Lichtenštajnsko), sú poplatky rovnaké ako pri platbách v rámci Slovenska. Klienti však musia v tomto prípade splniť isté podmienky, aby mohol byť proces zautomatizovaný. (napr. výška platby nepresahuje 50 000 eur, klient uvedie číslo účtu príjemcu v medzinárodnom formáte a pod.).

 

8. Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu. S mojou priateľkou máme hypotéku. Zobrali sme si ju pred necelými dvomi rokmi. Dnes už však nie sme spolu a mám na krku problém s rozdelením majetku. Neboli sme zobratí. Byt musíme predať, pretože spolu bývať nemôžeme. V byte býva moja expriateľka a jej prispievam na splátky. Poraďte mi, prosím, aké mám možnosti? Situácia vyzerá patovo. Vyplatiť sa navzájom nezvládneme, predať byt nie je výhodné, pretože ceny išli dole. Ďakujem za radu.

Dobrý deň, potrebovala by som viac informácií o Vašej situácii. Kto je dlžníkom a kto spoludlžníkom? Ako ste doteraz financovali hypotéku, čím ste ručili? Každopádne odporúčam Vám, aby ste sa so svojou bývalou priateľkou dohodli a následne navštívili banku a dohodli s ňou ďalší postup.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu