Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žilinskí dôchodcovia žijú v bojových podmienkach: Otrasné FOTO kúpeľne, v ktorej by ste neokúpali ani psa

Kúpeľňa pre 80 imobilných seniorov v žilinskom Centre sociálnych služieb Letokruhy. Zobraziť galériu (4)
Kúpeľňa pre 80 imobilných seniorov v žilinskom Centre sociálnych služieb Letokruhy. (Zdroj: Tip čitateľa)

ŽILINA – Na havarijný stav zariadenia kúpeľne v žilinskom Centre sociálnych služieb Letokruhy, ktoré má slúžiť osemdesiatim imobilným seniorom, upozornil poslanec a kandidát na šéfa žilinskej radnice Martin Kapitulík. Nášmu čitateľovi sa podarilo zo spomínaného domu dôchodcov vyhotoviť pár záberov. Podľa jeho slov by v takej vani nevykúpal ani psa. Článok je aktualizovaný o vyjadrenie vedúcej oddelenia komunikácie ŽSK. Renáta Jaloviarová označila tvrdenie poslanca Kapitulíka za nepravdivé, pretože oprava vyfotenej kúpeľne je podľa jej slov naplánovaná. Uskutoční sa v nasledujúcom kalendárnom roku.

Vaše tipy

Toto si naši dôchodcovia nezaslúžia, zdôrazňuje na svojom facebookovom účte kandidát na primátora Žiliny Martin Kapitulík, ktorý žiada rekonštrukciu miestneho Centra sociálnych služieb Letokruhy.

Kúpeľňa pre 80 imobilných seniorov v žilinskom Centre sociálnych služieb Letokruhy.
Zobraziť galériu (4)
Kúpeľňa pre 80 imobilných seniorov v žilinskom Centre sociálnych služieb Letokruhy.  (Zdroj: Tip čitateľa)
 

„Na pondelkovom krajskom zastupiteľstve som predložil návrh na urýchlené riešenie havarijného stavu kúpeľne v Centre sociálnych služieb na Vlčincoch. Tento stav trvá už niekoľko mesiacov. Ide o jedinú kúpeľňu pre zhruba 80 imobilných klientov. Jej katastrofálny stav posúďte sami,“ avizoval poslanec s tým, že pripravil návrh na vyčlenenie finančných prostriedkov pre okamžitú rekonštrukciu a požiadal krajských poslancov o jeho schválenie.    

Kúpeľňa pre 80 imobilných seniorov v žilinskom Centre sociálnych služieb Letokruhy.
Zobraziť galériu (4)
Kúpeľňa pre 80 imobilných seniorov v žilinskom Centre sociálnych služieb Letokruhy.  (Zdroj: Tip čitateľa)

„Žiaľ, na odporúčanie županky Eriky Jurinovej poslanci môj návrh neschválili. Vraj to má čas. Ja si to nemyslím. Naši seniori si takýto prístup nezaslúžia. Som presvedčený o tom, že tak, ako sa musí zmeniť prístup k ľuďom a ich problémom v našom meste, to isté sa musí udiať aj na žilinskej župe,“ povedal Kapitulík.  

Županka naozaj na zastupiteľstve neodporúčala predmetné uznesenie prijať. Neskôr pre médiá uviedla, že budú sa budú snažiť celú situáciu vyriešiť.


Odporúčame aj: Týranie na Kunovskej priehrade: FOTO Vandali topili bezbranné mláďa labute


Žilinská župa zdedila zariadenie po 12-ročnom vedení stany Smer-SD

„Súčasný stav domovov sociálnych služieb nové vedenie Žilinskej župy zdedilo po predchádzajúcom 12-ročnom vedení strany Smer-SD. Zariadenia postupne opravujeme a riešime aj akútne havarijné stavy, ako napríklad zatekanie do budov. Je však pochopiteľné, že za deväť mesiacov od zmeny vo vedení sa nedá urobiť úplne všetko,“ vysvetlila pre Topky.sk Renáta Jaloviarová, vedúca oddelenia komunikácie Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Samospráva podľa jej slov v roku 2018 vyčlenila na opravy a rekonštrukcie v sociálnych zariadeniach 2,525 milióna eur. „Zároveň pripravujeme ďalšie akcie a plánovaná suma na investičné zámery v sociálnych zariadeniach v budúcom roku je takmer trikrát vyššia, až 6,847 milióna eur,“ dodala Jaloviarová, ktorá poprela tvrdenie poslanca Martina Kapitulíka, že to nie je jediná kúpeľňa pre 80 ľudí. „V budove s kapacitou 89 miest sú ubytovacie zariadenia riešené v bunkovom systéme (38 buniek) a každá bunka má svoju kúpeľňu pozostávajúcu z vane, umývadla a záchodu,“ objasnila.

Okrem týchto kúpeľní sú vraj v budove ešte tri ďalšie kúpeľne, a to nová kúpeľňa s murovaným sprchovým kútom na 5. poschodí, kúpeľňa s murovaným sprchovým kútom na 3. poschodí a potom na 2. poschodí je bezbariérová kúpeľňa s dvoma murovanými kútmi a vaňou.

Centrum sociálnych služieb Letokruhy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

„Kúpeľňa, ktorú si vybral pán poslanec do svojho pozmeňovacieho návrhu prešla pri schvaľovaní nových prevádzkových poriadkov dňa 12. marca 2018 kontrolou z hygieny, s odporúčaním na rekonštrukciu do budúcich období. Z tohto dôvodu bola zaradená jej rekonštrukcia ako investícia do roku 2019. Zámer rekonštrukcie kúpeľne, ktorá bola pánom poslancom predložená zastupiteľstvu ako bod rokovania, je už dávno plánovaná v návrhu rozpočtu na rok 2019. Preto snaha zo strany pána Kapitulíka je len vykopávanie už otvorených dverí a vôbec nič prínosné nerieši, opravy sú dlhodobo naplánované, čo by pán poslanec vedel, keby sa o veci skutočne zaujímal,“ uzavrela vedúca komunikácie ŽSK.

Viac o téme: ŽilinaCentrum sociálnych služieb Letokruhy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu