Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nedajte sa zlákať touto ponukou práce vo Švajčiarsku: Jaroslav na ňu poriadne doplatil

Zobraziť galériu (16)
(Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Jaroslav, tak ako mnoho iných, dúfal, že keď už nie na Slovensku, tak aspoň v zahraničí si nájde prácu aj s dobrou plácou. Nechal sa zlákať istým mužom, ktorý v okolí Zürichu ponúkal záujemcom zamestnanie na stavbách. Aj keď mu bola prisľúbená zmluva, k jej podpisu nikdy nedošlo. Z vidiny zárobku sa napokon pre Slováka stala nočná mora. So spravodlivosťou nepochodil ani súde.

Vaše tipy

"Chcem vás upozorniť na tohto muža, volá sa Arsim Krasniqi z Kosova, menovaný zamestnáva ľudí okolo Zürichu pre spoločnosť Bausan tech Rümlang, sľubuje že platí 30 frankov (cca 26 eur, pozn. redakcie) na hodinu v čistom a že robotníkom spraví pracovnú zmluvu po troch dňoch od nástupu do práce," píše sa v jeho varovaní na facebookovej stránke.

Keď prejdú tieto tri dni, tak vraj náhle ochorie na rakovinu a pošle svojím novým zamestnancom fotky z nemocnice. Po dvoch týždňoch sa ukáže v práci a povie zamestnancom, že pracovné zmluvy prinesie, keď sa vráti účtovník z dovolenky a samozrejme dá zamestnancom zálohy, aby ľudia nemali podozrenie, že ich chce oklamať.

Miesto, kde pracovali
Zobraziť galériu (16)
Miesto, kde pracovali  (Zdroj: Tip čitateľa)

Na sociálnej sieti sa ďalej uvádza, že muž sa po mesiaci začne vyhovárať, že čaká peniaze od majiteľa stavby, a preto nemôže dať ľuďom výplatu. Zamestnancom zase dá niekoľko frankov na jedlo, a takto sa to vlečie dva a niekedy aj tri mesiace. Navyše si zvykne dokonca od zamestnancov požičiavať.

Snaha o získanie peňazí od Arsima
Zobraziť galériu (16)
Snaha o získanie peňazí od Arsima  (Zdroj: Tip čitateľa)

Nedajte sa zlákať touto
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Mne Arsim Krasniqi nevyplatil 9035 frankov (cca 7800 eur) a ďalším dvom kolegom dlhuje 2550 frankov a 4000 frankov. Od jedného cudzinca, dôchodcu, si požičal 2000 frankov a tento dôchodca chodil na stavbu, aby mu ich Arsim vrátil, ale mne hovoril, že mu ich nedá, že dôchodcovia majú dosť peňazí," opísal pre Topky svoju osobnú skúsenosť Jaroslav.

Jaroslavovo ubytovanie
Zobraziť galériu (16)
Jaroslavovo ubytovanie  (Zdroj: Tip čitateľa)

Podľa neho dostávali peniaze len na jedlo a pracovali načierno, aj keď im muž sľuboval pracovné zmluvy. Rovnako im sľuboval aj normálne ubytovanie, ale poskytol im iba priestory, kde chýbali sprchy aj toalety. "Chodil som sa sprchovať 43 km ku známemu," dodal Slovák, ktorý sa snažil k svojej výplate dostať aj súdnou cestou.

Dlžná suma sa vyšplhala na 9035 švajčiarskych frankov.
Zobraziť galériu (16)
Dlžná suma sa vyšplhala na 9035 švajčiarskych frankov.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Spoločnosť, pre ktorú Kosovčan naberá ľudí, sa však na pojednávanie nedostavila. "Dostali pokutu, ale mne to nijako nepomohlo. Vrátil som sa zo Švajčiarska bez jediného eura a bez peňazí je ťažké sa zamestnať. Už sú to dva mesiace, čo som doma a tento prípad sa nepohol ďalej," dodal sklamaný Jaroslav s tým, že advokátka, ktorá ho obhajovala, sa viac jeho prípadu nevenuje, pretože nemal peniaze na "záverečný súd". Jaroslav tvrdí, že muž sa mu dokonca po zverejnení príspevku o ňom vyhrážal smrťou.

Viac o téme: PodvodŠvajčiarskoPrácaNačierno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu