Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dovolenková pohroma: Chorý Slovák behal tri dni po lekároch, vyšetrenia sa nedočkal

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Obdobie letných dovoleniek môže pacientom predĺžiť čas, za ktorý si mysleli, že budú vyšetrení. Či je to však obvodný lekár alebo špecialista, vždy by sa mal nájsť niekto, kto ho adekvátne zastúpi a na koho sa môže chorý občan obrátiť. Náš čitateľ však zažil niečo, čo pripomína skôr príbeh z Kocúrkova. Napriek tomu, že so zvýšenou teplotou navštívil za tri dni niekoľko ambulancií v dvoch okresoch a krajoch, pomoci sa nedomohol. Ministerstva zdravotníctva sme sa opýtali, ako treba v takomto prípade postupovať.

Vaše tipy

Podľa čitateľa, ktorý si želal zostať v anonymite, zašiel za svojou obvodnou lekárkou, ktorá však bola práve na dovolenke, no zastupoval ju iný lekár, ktorý mu dal výmenný lístok a poslal ho na ORL vyšetrenie. Do týchto chvíľ to vyzeralo, že je všetko v poriadku. To ešte nešťastník netušil, čo ho čaká.

"ORL doktorka v Dusle Šaľa bola na dovolenke. Podľa informácií na dverách jej ordinácie ju zastupuje pani doktorka v Šali. Pani doktorka v Šali je tiež na dovolenke a informačný papier na jej okne v ordinácii informuje, že ju zastupuje pani doktorka v Dusle Šaľa. Žeby slepá ulička?" to už asi začal pacient šípiť, že cesta k špecialistovi bude dlhšia, ako predpokladal.

Dovolenková pohroma: Chorý Slovák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

"Našťastie sa tam nachádza ďalší odkaz o jej zastupovaní ORL lekárkou v Seredi. Ale keďže Sereď je od ruky, skúsim ďalší deň najprv iného doktora v Šali. Ale tam sa dozvedám, že pán doktor ordinuje len po telefonickom dohovore a vyšetrenie je spoplatnené. Ešte dostávam informáciu, že to môžem skúsiť v Galante, ale toto sa už odkladá na ďalší deň, lebo je 11:30, úplné horko a únava zo zvýšenej teploty," opísal čitateľ ďalší priebeh.

"Tak teda na 3. pokus, 3. deň cestujem do Galanty, ale na moje "šťastie" pán doktor v piatok neordinuje. Hovorím si teda, že navštívim Sereď, kam ma nasmerovala aj informácia od pani doktorky v Šali. V Seredi je doktorka na mieste svojho pôsobenia. Mám radosť. Získam poradové číslo a čakám. Keď som došiel na rad, sestrička ma oboznámila s faktom, že doktorka zastupuje len akútne prípady a že môj taký nie je. Tri dni som behal po lekároch, aby som bol vyšetrený, ale snaha bola márna, lebo k zdravotnej starostlivosti som sa napriek precestovaniu dvoch okresov a dvoch krajov nedopracoval," zaklincoval svoju skúsenosť.

Netreba hádam ani pripomínať, že nastávajúci víkend znamenal, že mohol využiť v akútnom prípade buď pohotovosť, alebo čakať do pondelka a skúsiť o dva dni šťastie znova.

Vytočený Oliver nemôže uveriť, za čo zaplatil: FOTO faktúra autoservisu ho dorazila

Reakcia ministerstva zdravotníctva

"Ministerstvo zdravotníctva s poľutovaním vníma takéto skúsenosti pacientov, organizáciu práce  ambulantných lekárov v jednotlivých samosprávnych krajoch však zabezpečujú v rámci svojich kompetencií odbory zdravotníctva VÚC, vrátane zabezpečenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti, teda aj rozpisu ordinačných hodín a vzájomného zastupovania sa jednotlivých lekárov počas dovoleniek," uviedla pre Topky hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Podľa nej ak pacient potrebuje zdravotnú starostlivosť u špecialistu a má v praxi určité problémy, môže sa obrátiť na odbor zdravotníctva príslušného samosprávneho kraja, alebo kontaktovať zdravotnú poisťovňu, v ktorej je poistencom. "Poisťovňa je povinná podľa zákona č. 580/2004 Z. z. poskytnúť informáciu, s ktorými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti má v danom regióne uzatvorenú zmluvu," vysvetlila hovorkyňa.

Dovolenková pohroma: Chorý Slovák
Zobraziť galériu (3)

Nedostatok špecialistov

V stanovisku ministerstva zdravotníctva sa píše, že aj na základe podnetov z praxe eviduje niektoré problémy, ktoré sa týkajú nedostatku lekárov - špecialistov v niektorých odboroch v niektorých regiónoch Slovenska. So zámerom riešiť túto oblasť - ministerstvo zdravotníctva plánuje prehodnotiť nariadenie vlády o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov tak, aby reflektovala potreby obyvateľov. "Pri zmenách týkajúcich sa verejnej minimálnej siete je potrebná intenzívna spolupráca so samosprávnymi krajmi, ako aj odbornými spoločnosťami, zároveň plánujeme  podporu revitalizácie ambulantnej starostlivosti. Chceme sa zamerať nielen na kraje, ale aj na okresy," informovala Zuzana Eliášová.

Ďalším z nástrojov ako posilniť dostupnosť zdravotnej starostlivosti v regiónoch je rezidentský program. Počas štúdia sa rezident zaväzuje, že nezmení odbor, ukončí štúdium a zostane pracovať na území Slovenska. Aktuálne je rezidentský program zameraný na odbor všeobecné lekárstvo a pediatria. Rezidentský program bude pokračovať aj naďalej. Celkovo je v ňom zaradených 272 rezidentov, z toho 191 pre všeobecné lekárstvo a 81 pre pediatriu. "Ministerstvo zdravotníctva plánuje rozšírenie rezidentského programu, ktoré by sa týkalo lekárov – špecialistov.  Momentálne analyzujeme, ktoré medicínske špecializácie a ako intenzívne je v rámci rezidentského programu potrebné posilniť," tvrdí ministerstvo.

Viac o téme: VyšetreniePacientLekár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu