Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bratislavčania krútia hlavou nad touto záhadou: Veď nie je zima, prečo nás otravujú?!

Vrany v okolí bratislavských panelákov Zobraziť galériu (2)
Vrany v okolí bratislavských panelákov (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Mnohí Bratislavčania si v poslednom čase všimli niečo nezvyčajné. V okolí panelákov sa ozýva krákanie vrán, na ktoré sme zvyknutí skôr v zimnom období. Čo to má znamenať, veď v lete by sme sa skôr mali tešiť z čvirikania iných vtákov či cvrlikania svrčkov. Odborník tento jav vysvetlil.

Vaše tipy

Do redakcie nám napísalo mnoho čitateľov, ktorí v posledných mesiacoch zaregistrovali zvláštny jav. Na sídliskách, či už v Petržalke alebo Ružinove, sa zhromažďujú vrany aj havrany, ktorých je navyše poriadne počuť. Ich krákanie je neodmysliteľne späté so zimou, a preto, keď ich vonku počujeme, vieme, že najchladnejšie ročné obdobie sa už blíži. Ale v lete? 

Bratislavčania krútia hlavou nad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Krákajú nám tu pred domom každý boží deň. Veď to nie je normálne. Mali by sme počuť štebotať nejakých vtáčikov alebo kvákať žaby, ale nie krákať vrany. Vonku je 35 stupňov, nie -5," napísala nám Zdenka. 

Bratislavčania krútia hlavou nad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Oslovili sme preto odborníka, aby nám túto záhadu objasnil. Vraj nejde o žiadny výnimočný úkaz. "Vrany sú v Bratislave bežné. Žijú a hniezdia tu vrany popolavé, ale aj vrany čierne. Ani prítomnosť havranov nie je v tomto ročnom období výnimočná," uviedol Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti. Je pravdou, že v zime prilietajú havrany do miest vo väčšom počte, pretože na Slovensku zimujú severské populácie, no vídať ich bežne môžeme aj počas iných ročných období. 

Vrany v Bratislave

Viac o téme: BratislavaVrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu