Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Spoveď Slovákov z Chorvátska: Požiare im ničia dovolenku, dym, smrad a popol

Pláže pri Splite ešte v stredu zahaľoval dym. Zobraziť galériu (6)
Pláže pri Splite ešte v stredu zahaľoval dym. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA/PODSTRANA - Letná dovolenka pri mori by mala podľa klasických predpokladov zahŕňať vydarené počasie, veľa slnka, čisté pláže, príjemné ubytovanie a krásne prostredie. Nie vždy sa však dá spoliehať na to, že sa tieto atribúty aj do bodky naplnia. Ako sme vás už informovali, okolie vyhľadávaného letoviska Split v Chorvátsku bojovalo s rozsiahlymi požiarmi, ktoré si pred pár dňami vyžiadali aj evakuáciu niekoľkých stoviek obyvateľov a turistov. Slováci, ktorí tam práve trávia chvíle oddychu, si ich tiež predstavovali trochu inak. Našťastie, situácia sa už obracia k lepšiemu.

Vaše tipy

Vysoké teploty, vietor a niekedy aj nezodpovednosť ľudí vedie v lete k vzniku mnohých požiarov. Ani tento rok sa im nevyhlo Chorvátsko, ktoré sužujú práve v okolí Jadranu. Vo včerajšom článku sme uviedli, že v utorok zachvátili plamene dokonca aj predmestia turisticky vyhľadávaného Splitu. Dobrou správou je, že nedošlo k obetiam na životoch a hasiči dostávajú oheň pomaly pod kontrolu.

Stredajšie zábery z Podstrany pri Splite.
Zobraziť galériu (6)
Stredajšie zábery z Podstrany pri Splite.  (Zdroj: Tip čitateľa)

"Moji rodičia sú so známymi práve na dovolenke v Podstrane pod Splitom (...). Vo vzduchu vraj cítiť dym, smrad, keď ležíte na pláži padá vám na deku popol z neba... nad hlavami lietajú lietadlá, ktoré čerpajú vodu z mora a neustále hasia. Dnes sa vraj už situácia zlepšila, predvčerom nemohli sedieť ani na terase, ani otvárať okná...," napísala nám v stredu poobede Michaela.

FOTO Spoveď Slovákov z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Situácia sa vraj už upokojila. Už vraj nevidno ani plamene a takmer už ani ten dym necítiť, čiže sa už asi všetko vrátilo do normálu. Buď to dostali pod kontrolu alebo sa to posúva niekam ďalej," opísala Michaela dianie v Chorvátsku dnes skoro ráno.

FOTO Spoveď Slovákov z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Približne rovnako to vyzerá aj v Pakoštane, kde práve dovolenkuje Slovák Ján. "Požiare tu nie sú nikde ohrozením. Je to len nepríjemnosť, keďže sa prvý deň dym valil nad nami, ale horelo ďaleko od pobrežia (...) čiže tak 20 km od nás a cez jazero sa to priblížiť nemohlo," uviedol pre topky.

FOTO Spoveď Slovákov z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Situácia stále nie je bezpečná

Príslušné chorvátske úrady v stredu zdôraznili, že návštevníci Jadranu nie sú v ohrození. Podľa chorvátskych médií sa síce kvalita ovzdušia v Splite a jeho okolí zlepšila a vznik nových požiarov zatiaľ nehrozí, avšak situácia sa neustále monitoruje, pretože má relatívne ďaleko od stabilizovanej a bezpečnej.

V utorok večer to vyzeralo pri Splite aj takto.
Zobraziť galériu (6)
V utorok večer to vyzeralo pri Splite aj takto.  (Zdroj: FB/Meteorologická stanica v Stupave)

Plamene zničili v okolí Splitu už asi 4500 hektárov zalesneného alebo krovinatého územia. Viacero požiarov v iných lokalitách Chorvátska - na ostrove Hvar, pri obci Klis v strednej Dalmácii a pri dedine Radošič - je pod kontrolou, na troch miestach zvádzajú ešte hasiči boj s plameňmi.

FOTO Spoveď Slovákov z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Meteorologická stanica v Stupave)

Za najvážnejšiu označujú hasiči situáciu neďaleko obce Šestanovac, naďalej však horí aj v severnej časti pohoria Mosor neďaleko Splitu, kde však nie sú v ohrození ani ľudia, ani budovy.

Viac o téme: DovolenkaPožiarOheňChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu