Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chvíle strachu v Taliansku: FOTO Požiare pri rezortoch, Daniel prežíva dramatickú dovolenku

Pohľad na dedinu Budoni z rezortu Baia dei Pini Zobraziť galériu (8)
Pohľad na dedinu Budoni z rezortu Baia dei Pini (Zdroj: FB/Daniel Geze)

NEAPOL - Kalábria, Sicília aj Sardínia bojujú v týchto dňoch s rozsiahlymi požiarmi, ktoré si už vyžiadali podľa talianskych médií najmenej dva ľudské životy. Vo viacerých prípadoch došlo k evakuácii nielen miestneho obyvateľstva, ale aj turistov z hotelov. Fotografie Slováka Daniela, ktorý je momentálne v rezorte Baia dei Pini na Sardínii, ukazujú, že to ešte včera naozaj nevyzeralo dobre. Našťastie sa požiar v tejto oblasti podarilo dostať hasičom pod kontrolu.

VIDEO Požiar luxusnej jachty v Chorvátsku: Rakúšan mal šťastie v nešťastí

Talianske úrady evakuovali na Sicílii z pobrežného letoviska niekoľko stoviek turistov kvôli nebezpečenstvu lesných požiarov. Podľa agentúry ANSA núdzovými loďami premiestnili asi 700 turistov v sicílskom San Vito Lo Capo. Lesné požiare sužujú juh Talianska od júna a zničili už 26.000 hektárov územia, čo zodpovedá škodám, ktoré spôsobili požiare počas celého roka. Polovica z územia poničeného požiaru sa nachádza na Sicílii. V Kalábrii si vyžiadal oheň dva ľudské životy, uviedla ANSA. Jednou z obetí je 69-ročný muž, ktorý sa udusil, keď sa snažil plamene sám uhasiť.

Štvrtkové zábery
Zobraziť galériu (8)
Štvrtkové zábery  (Zdroj: FB/Daniel Geze)

Požiare postihli aj Sardíniu, kde v meste Arzana na východe ostrova evakuovali opatrovateľské zariadenie a niekoľko domov. Slovák Daniel, ktorý je ubytovaný v rezorte v Baia dei Pini včera pre topky uviedol, že rozhodne nie je sranda pozerať sa na blížiace sa kúdoly dymu. Poslal nám zábery od dediny Budoni, aj z hotela. Dnes sa už situácia upokojila. "Trochu je vidieť dym za kopcom smerom na Sao Teodoro, tam ešte teraz ráno nalietavali hasiace hydroplány. Noc sme prežili tak, že sme sa zbalili, keby niekto klopal na dvere. Na raňajkách hovorili, že nejaké tri malé dediny pod tým kopcom, medzi Budoni a San Teodoro, museli evakuovať," dodal dnes predpoludním.

Piatkové ráno už bolo lepšie.
Zobraziť galériu (8)
Piatkové ráno už bolo lepšie.  (Zdroj: FB/Daniel Geze)

"Reakčný čas hasičov na tento požiar bol včera poobede asi tri hodiny, než sa ukázala nejaká letecká podpora... to nebolo veľmi potešiteľné," opísal Daniel s tým, že v noci bolo potom vidieť modré majáky, čiže hasiči pracovali až do rána.

Štvrtkové zábery
Zobraziť galériu (8)
Štvrtkové zábery  (Zdroj: FB/Daniel Geze)

Požiar zúri tiež pri Neapole, kde horí už niekoľko dní les v národnom parku Vezuv. Predbežne tam museli evakuovať niekoľko domov, hotelov a reštaurácií. Situáciu zhoršuje dlhodobé sucho, teplé počasie s teplotami na Sicílii až do 40 stupňov a vietor.

Štvrtkové zábery
Zobraziť galériu (8)
Štvrtkové zábery  (Zdroj: FB/Daniel Geze)

Danilo Giannesse, ktorý bol medzi evakuovanými ľuďmi na Sicílii, povedal, že si v stredu ráno šiel so ženou, ako obvykle, zaplávať rovnako ako ďalší turisti. "Od skorého rána sme videli plamene a dym, bolo to surrealistické, ale nie znepokojujúce a nikto nehovoril, že treba odísť," povedal vo štvrtok televízii.

Štvrtkové zábery
Zobraziť galériu (8)
Štvrtkové zábery  (Zdroj: FB/Daniel Geze)

Okolo poludnia sa ale zmenil vietor a hostia letoviska dostali pokyn okamžite si previezť autá na bezpečnejšie miesta. Potom sa mali zhromaždiť na pláži na evakuáciu. Stella Belliottiová a jej sedemročná dcéra boli evakuované iba v plavkách a sandáloch, na tvárach si pridržiavali namočené časti odevu. "Bolo hrozné pozerať sa z lode na hotel obklopený plameňmi," povedala.

Štvrtkové zábery
Zobraziť galériu (8)
Štvrtkové zábery  (Zdroj: FB/Daniel Geze)

Podľa polície stoja za požiarmi zrejme podpaľači. Minister životného prostredia Talianska Gian Luca Galletti nevylúčil, že by v tom mohla mať prsty mafia. Galletti povedal, že v oblasti Vezuvu je príliš veľa ohnísk na to, aby došlo k spontánnym požiarom.

Viac o téme: SicíliaSardínia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu