Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zapeklitý prípad, tomuto neuveríte! Sprisahanie u Mečiara, nemanželský syn a vydieranie dcérou

Vladimír Mečiar Zobraziť galériu (2)
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA – Niečo podobné policajti ešte neriešili - vydieranie, nemanželský syn a boj o moc v Mečiarovej rodine. Toto všetko mal zažiť čitateľ Ondrej, ktorý sa mal dostať do stredobodu pozornosti Mečiarovej dcéry, ktorá chcela vytĺcť od svojho otca majetky. A práve preto mala zosnovať diabolský plán, ktorý nakoniec museli riešiť až policajti.

Vaše tipy

Do redakcie nám prišiel naozaj bizarný prípad. Ozval sa nám čitateľ Ondrej (41), ktorého mala vydierať Mečiarova dcéra Magda Gáliková. Tá mu chcela „prišiť“, že je nemanželský a utajovaný syn Vladimíra Mečiara, niekdajšieho najsilnejšieho politika na Slovensku. Nemanželským synom mala Magda vydierať vlastného otca Mečiara za účelom získať osobný prospech v podobe majetkov a akcií jeho firiem. Aj keď sa môže zdať Ondrejov príbeh pritiahnutý za vlasy, faktom je, že sa ním zaoberala polícia aj prokuratúra.

Nemanželský syn Mečiara

Ondreja mal podľa Magdy Mečiar sledovať a dopúšťať sa tak viacerých trestných činov. Všetko začalo v roku 2010. „V uvedenej dobe ma telefonicky kontaktovali určité osoby. Tieto osoby sa ma snažili presvedčiť, že som nemanželským synom Vladimíra Mečiara,“ píše čitateľ v trestnom oznámení, ktoré odniesol na políciu. Ďalej mu mali nahovoriť, že Mečiar sa voči nemu dopúšťa niekoľkých závažných trestných činov. „Tvrdili, že ma dlhodobo sleduje za použitia technických prostriedkov a prostredníctvom osôb, ktoré si na tento účel najíma,“ píše Ondrej s tým, že ak podá proti Mečiarovi trestné oznámenie, tieto osoby mu ponúknu pomoc.

Kontroverzná služobná cesta

Ako malo dôjsť k stretnutiu Mečiara s jeho matkou? Podľa osôb, ktoré kontaktovali Ondreja, Matka pracovala v 70-tych rokoch vo firme Odeva Lipany. Mečiar v tom čase pracoval ako asistent podnikového právnika v Skloobale Nemšová. Začiatkom roka 1975 mal ísť Mečiar na služobnú cestu do jednej prešovskej fabriky, pričom malo dôjsť k pomeru Mečiara a Ondrejovej matky.

Vyhrážky smrťou

Na stretnutí Ondreja s „týmito osobami“ sa mali medzi sebou rozhádať. Následne im pohrozil trestným oznámením. Na to mu sa mu začali vyhrážať, aby sa bál o život a aby rýchlo odcestoval do zahraničia. „Hrozili mi zinscenovaním autonehody s tým, že to bude vyzerať ako nešťastná náhoda“. Ďalej mu mali tvrdiť, že je na neho nasadené vysoko technické sledovacie zariadenie a to prostredníctvom ženy, ktorá žije vo Francúzsku. Ako píše v trestnom oznámení, je terorizovaný sledovaním.

Na polícii sa prihlásil po prvý raz v roku 2015. Už vtedy podľa svojho trestného oznámenia tvrdil, že počul hlasy, ktoré mu znemožňujú „primeranú“ výpoveď na polícii. 16. augusta 2016 podal trestné oznámenie na Okresnú prokuratúru v Prešove. 9. septembra bol na výsluchu. Po výsluchu policajti usúdili, že v prípade sa javí ako dôvodné podozrenie iba podozrenie z trestného činu nebezpečného prenasledovania. 18. októbra policajti odmietli vyšetrovanie. Ondrej ešte podal protest na prokuratúre, ale tá jeho sťažnosť ešte v novembri odmietla.

Mimo reality

Opakovane podal trestné oznámenie s „novými skutočnosťami“.  8. februára tohto roka bol na výsluchu. 7. marca došli k nemu policajti domov. Jeho otca vzali na výsluch. Ten však nič podozrivé z toho, čo tvrdil Ondrej, nezaznamenal. 10. marca trestné oznámenie opäť odmietli policajti z dôvodu, že je neodôvodnené. Následne podal sťažnosť proti zamietnutí trestného oznámenia 16. marca 2017. Písal, že si policajti z neho robili posmešky a „vybuchovali smiechom a sústavne ma zosmiešňovali“. Prokurátorka prešovskej prokuratúry ju ale opätovne odmietla ako nedôvodnú.

Výpoveď otca

V odôvodnení sa píše, že bol na výsluchu aj Ondrejov otec, ktorému to prišlo ako pokus o vtip. „Skutočnosti, na ktoré sa príslušník pýtal jeho otca sú nechutné a irelevantné“. Sťažoval sa na hlasy neznámych osôb, ktoré ho elektronicky kontaktujú. Od roku 2010 mu mala byť vyzradená identita niekoľkých z dotknutých osôb. Kontaktovali ho až v čase, kedy podal trestné oznámenie v roku 2014. Od jesene 2016 ho mal niekto prenasledovať. Jeho otec tieto podozrenia o sledovaní poprel ako aj ďalšie skutočnosti poprel.

Bez trestného stíhania

Vypočutí boli aj ďalší dvaja svedkovia, ktorí nevedeli uviesť žiadne dôkazy v prospech čitateľa Ondreja. Následne sa sťažoval na príslušníka polície, ktorý ho vykreslil ako človeka mimo reality. Na základe trestného oznámenia, ale aj výsluchu Ondreja, polícia vyhodnotila, že nie je potrebné osloviť ani samotného Vladimíra Mečiara. Samotnú sťažnosť proti zastaveniu stíhania považuje prokuratúra za „neopodstatnenú, zmätočnú...bez dôvodu na začatie trestného stíhania“.

Prekvapená Magda

Zisťovali sme aj stanovisko Mečiarovej dcéry. Podarilo sa nám s ňou spojiť, no po oboznámení kauzy zostala prekvapená. "Nebudem komentovať výmysly a ďalej sa k ničomu nebudem vyjadrovať," zareagovala Magda Gáliková s tým, že v súvislosti s hore zmienenými udalosťami ju policajti nikdy nekontaktovali, ani nič podobné neriešila.

Mečiarova dcéra Magda na svojej svadbe
Zobraziť galériu (2)
Mečiarova dcéra Magda na svojej svadbe  (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Vladimír MečiarMagda Gáliková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu