Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Michal sa hnal z Rakúska s daňovým priznaním, na úrade ho schladili: Všetko, čo potrebujete vedieť

Je čas odovzdať daňové priznanie Zobraziť galériu (3)
Je čas odovzdať daňové priznanie (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Blíži sa koniec obdobia, dokedy môžete podávať daňové priznania a ako to už býva zvykom, mnohí Slováci sa spamätávajú na poslednú chvíľu. Úrady by s tým však mali rátať, aj keď to tak niekedy nevyzerá. Náš čitateľ sa posťažoval na daňový úrad v Skalici. Problém je však už, zdá sa, vyriešený.

Vaše tipy

Michal robí v Rakúsku, no daňové priznanie podáva na Slovensku, keďže trvalý pobyt má na Záhorí. Keďže sa blíži koniec obdobia, v rámci ktorého môžu občania podať svoje priznania, aj on sa rozhodol, že tak urobí. Minulý piatok pracoval len pol dňa, tak sa rozhodol, že zájde na daňový úrad, konkrétne pobočku v Skalici. Aké bolo jeho prekvapenie, keď tam dorazil tesne po druhej hodine poobede a úradníčky ho odmietli vybaviť s tým, že systém je už vypnutý. 

"Ponáhľal som sa z práce, aby som mal túto povinnosť z krku. Ale na úrade ma schladili, že práve skončili a musím prísť v iný deň. Skoro ma porazilo, bolo naozaj len pár minút po druhej," napísal Michal. 

Michal sa hnal z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Všetky daňové úrady majú rovnaké úradné hodiny, počas týždňa majú stránkové dni v pondelok, stredu a v piatok, pričom v posledný menovaný je to len do druhej. Finančná správa, pod ktorý jednotlivé pobočky spadajú, vyšla v tomto smere občanom v ústrety a úradné hodiny predĺžila, resp. posledný týždeň, kedy sa budú môcť podať daňové priznania, nestránkové dni zrušila. A to nasledovne: 

24. marec 2017 (piatok) - 08,00 - 16,00 hod

27. - 28. marec 2017 (pondelok - utorok) - 08,00 - 17,00 hod

29. - 30. marec 2017 (streda - štvrtok) - 08,00 - 18.00 hod

31. marec 2017 (piatok) - 08.00 - 19.00  hod

Možný je aj odklad

Finančná správa na svojich stránkach informuje, že ak občania alebo firmy lehotu na podanie daňového priznania nestíhajú, môžu oznámiť na daňový úrad odklad o tri, resp. o šesť mesiacov (ak majú za minulý rok aj príjmy zo zdrojov v zahraničí). Do 31. marca 2017 je potrebné nielen podať daňové priznanie, ale daň aj zaplatiť.  

Podanie daňového priznania
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Novinka na Ševčenkovej

Finančná správa sa z dôvodu veľkého počtu sťažností daňovníkov na obtiažne parkovanie pri daňovom úrade Bratislava na Ševčenkovej ulici rozhodla tento rok zaviesť novinku "drive in". To znamená, že klienti môžu na podanie priznania využiť mobilnú jednotku - vozidlo finančnej správy, ktoré bude stáť pred daňovým úradom. Tam len podajú tlačivo, vezmú si potvrdenie a môžu pokračovať ďalej v ceste. 

Michal sa hnal z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Daňové priznania na obecných úradoch

Aby sa zabránilo štandardne veľkému náporu na daňové úrady, finančná správa zavádza možnosť preberania daňových priznaní na obecných (miestnych a mestských) úradoch. Čo sa týka Bratislavy, priznania sa budú môcť podať na všetkých pobočkách daňových úradov, čiže aj na DU Vladimíra Clementisa a VDS Radlinského, ale taktiež aj v Klientskom centre na Tomášikovej ulici. V Košiciach budú môcť občania podať priznanie okrem dvoch daňových úradov aj v budove magistrátu mesta. 

 

Viac o téme: Daňové priznanieDaňový úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu