Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vyliezli z diery, komunistickí pohlavári prichytení na námestí: Spomínali na staré dobré časy

Lorenc a Jánošovský v družnom rozhovore. Zobraziť galériu (4)
Lorenc a Jánošovský v družnom rozhovore. (Zdroj: FB/Jozef Šolc)

BRATISLAVA - Prvý máj sa u nás neodmysliteľne spája so Sviatkom práce, ktorý býval za čias socializmu dôvodom na oslavy, manifestácie a sprievody. Jeho duch však ani po zmene režimu nevymrel. Komunistická strana Slovenska ho v nedeľu využila na zhromaždenie na námestí v SNP v Bratislave a medzi občanov zavítali aj známe tváre. Alojza Lorenca (76), posledného šéfa ŠtB zachytil objektívu fotoaparátu v rozhovore s Jurajom Jánošovským (62), posledným predsedom Slovenského ústredného zväzu SZM. O čom sa asi, títo dvaja páni, bavili?

Vaše tipy

"Perlička z prvomájovej oslavy KSS v Bratislave včera (1.5.2016), rozhovor medzi Janošovským (posledný predseda SZM na Slovensku) a Lorencom," napísala nám čitateľka, ktorá nás upozornila na toto zaujímavé stretnutie.

Alojz Lorenc (vľavo).
Zobraziť galériu (4)
Alojz Lorenc (vľavo).  (Zdroj: FB/Jozef Šolc)

Jánošovský (otočený chrbtom) debatuje s Alojzom Lorencom.
Zobraziť galériu (4)
Jánošovský (otočený chrbtom) debatuje s Alojzom Lorencom.  (Zdroj: FB/Jozef Šolc)

Juraj Jánošovský sa osláv zúčastnil ako zástupca Stálej konferencie radikálnej ľavice a so svojím prejavom vystúpil aj nad pódiu. Neskôr sa dal do reči s Alojzom Lorencom, s ktorých ho spája komunistická minulosť. Jánošovský býval členom KSČ, KSS, Zväzu komunistov Slovenska a od roku 1989 šéfoval Slovenskému ústrednému zväzu SZM.

Juraj Jánošovský
Zobraziť galériu (4)
Juraj Jánošovský  (Zdroj: FB/Jozef Šolc)

Meno Alojza Lorenca netreba nikomu obzvlášť predstavovať. Bol posledným náčelníkom Štátnej bezpečnosti - československej tajnej polície v časoch komunistickej diktatúry. V susednej Českej republike ho po páde komunizmu odsúdili na štyri roky nepodmienečne, trest si však nikdy neodpykal. Ako slovenský občan tam odmietol nastúpiť trest. Na Slovensku bývalého šéfa ŠtB odsúdili v roku 2002 za zneužitie právomocí verejného činiteľa, dostal 15-mesačný podmienečný trest odňatia slobody s odkladom na tri roky. Do povedomia verejnosti sa dostal svojou prácou pre finančnú skupinu Penta. V súčasnosti sa venuje podnikaniu.

Viac o téme: 1. májKSSAlojz LorencJuraj Jánošovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu