Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rasťo si kúpil známe ryžové chlebíčky na FOTO a razom ho prešla chuť: Som z toho jeleň!

Hazard so zdravím? Zobraziť galériu (3)
Hazard so zdravím? (Zdroj: Tip čitateľa, Rasťo)

BRATISLAVA – Život ľudí na špeciálnej diéte je niekedy komplikovaný. Svoje o tom vie aj náš čitateľ Rasťo, ktorý je celiatik a nemôže konzumovať lepok. Preto si kúpil obľúbené diétne chlebíčky, ale keď si prečítal, čo všetko vlastne obsahujú, ostal zaskočený.

Vaše tipy

„Veľmi ma znepokojil fakt, že na chlebíčkoch je znak ‚bez lepku‛ a  v informáciách pre alergikov je napísané že, výrobok môže obsahovať stopy obilnín a lepku. Neviem, čo týmto krokom chcela firma dosiahnuť, lebo ak garantuje, že výrobok je bez lepku a o pár riadkov vyššie napíše, že môže obsahovať lepok, tak neviem, či tento produkt ako dlhoročný celiatik môžem konzumovať alebo nie,“ vysvetlil Rasťo, pre ktorého je správny výber potravín zdravotne dôležitý.

Odborník na výživu prezradil, prečo Slováci trpia rakovinou: Toto musíte okamžite zmeniť!

Rasťo si kúpil známe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Rasťo)

Záhada ryžových chlebíčkov začala Rasťovi vŕtať v hlave natoľko, že kontaktoval samotnú spoločnosť s prosbou o zdôvodnenie tejto nezrovnalosti. Odpovede sa však nedočkal, tak o produkte informoval aj Slovenskú obchodnú inšpekciu. „Ak by chlebíčky obsahovali lepok a zjedol by som  ich, malo by to veľmi zlé následky,“ dodal dlhoročný celiatik.

Takto vysvetľuje záhadu spoločnosť

„Akokoľvek to znie protichodne, zodpovedá značenie platnej legislatíve,“ informovala nás Michaela Klisáková, produktová manažérka spoločnosti. Podľa platných európskych smerníc môžu byť totiž výrobky označené ako ‚bez lepku‛, ak výrobok obsahuje do 20 mg lepku/kg výrobku. „Toto nariadenie spĺňame, nechávame si robiť pravidelné rozbory v akreditovanom laboratóriu,“ dodala.

Klisáková ďalej spresnila, že 20 mg lepku ako limit pre bezlepkový výrobok zákon povoľuje z hľadiska reálnosti pestovania a výroby potravín (kontamináciu obilninami obsahujúcich lepok nie je možné 100% vylúčiť už pri pestovaní, ďalej pri čistení a mletí surovín, pri preprave, pri samotnom spracovaní) a tiež z pohľadu celiatikov, aké dávky lepku im pri dlhodobom používaní nespôsobujú ťažkosti.

„Vzhľadom na to, že sa suroviny nepestujú, neprepravujú a nespracúvajú vo vákuu, uvádzame na obaloch informáciu o možných stopách lepku v našich výrobkoch, táto informácia je pre alergikov, nie celiatikov (iný druh ochorenia), ale ručíme, že tieto stopy nikdy nepresiahnu 20 mg lepku/kg vo výrobku,“ doplnila.

Rasťo si kúpil známe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Rasťo)

 

 

Viac o téme: PotravinaLepokCeliakiaRyžové chlebíčky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu