Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Učitelia bojujú už viac ako týždeň: Podporné VIDEO fanúšikov štrajku rozdeľuje Slovákov

Podporovateľov učiteľského štrajku počuť v týchto dňoch viac, ako odporcov. Zobraziť galériu (2)
Podporovateľov učiteľského štrajku počuť v týchto dňoch viac, ako odporcov. (Zdroj: youtube, facebook)

BRATISLAVA – K učiteľského štrajku sa vyjadruje čoraz viac Slovákov, nakoľko sa táto aktuálna téma dotýka každého z nás. Slovensko sa rozdelilo na dva názorové tábory. Niektorí štrajk podporujú, tí druhí naopak poukazujú na iné problémy. Youtuber Edyn sa rozhodol, že sa k celej veci takisto vyjadrí a zverejnil zaujímavý názor, na ktorý nás upozornili čitatelia Topiek.

„Myslím, že nie som jediný, kto zostal po zhliadnutí videa zaskočený veľmi rozumným názorom, ktorý tak mladý chlapec vo videu podal a myslím, že hlavne vďaka jeho veku to má ešte väčší virálny potenciál,“ napísal nám do redakcie čitateľ Peter. Video, ktorého posolstvo má prinútiť ľudí sa zamyslieť nad budúcnosťou, už má takmer 1500 vzhliadnutí za tri dni, čo je na slovenské pomery veľmi slušné.

Kto bude učiť za 30 rokov?

Edyn, jeho autor, má len 17 rokov, no už prejavil schopnosť zamyslieť sa nad vecami hlbšie. Video s názvom "Kto bude učiť za 30 rokov?!" začína zhrnutím udalostí posledného týždňa a pokračuje prezentáciou vlastného názoru: „Treba si uvedomiť jednu základnú vec: Učiteľ je človek, ktorý celý svoj život zasvätil tomu, že všetky informácie, ktoré nadobudol, posúva ďalej novej generácii. Preto či si to chceš priznať, alebo nie, bez učiteľov by som ja, ty, ani nikto z nás nevedel ani písať, ani čítať a už vôbec nie počítať.“

Video pokračuje výpočtom toho dobrého, čo podľa neho učitelia prinášajú do spoločnosti. „Je fakt, že učiteľ, ktorý učí na strednej škole, musí mať minimálne vysokú školu a ja sa pýtam, či je plat 650 eur adekvátny človeku, ktorý venoval 18 rokov svojho života štúdiu na to, aby mohol učiť ďalších ľudí,“ pýta sa rečnícku otázku Edyn. Zamýšľa sa aj nad tým, kto sa bude tejto profesii venovať o 30 rokov, ak sa okolnosti nezmenia.

Živá reťaz učiteľov v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

„Myslím si, že už iba to, ako bol v minulosti vnímaný učiteľ, ako vzor múdrosti, od ktorého by sme sa mali všetci ostatní učiť, svedčí o tom, že na súčasnom postavení učiteľa nie je niečo správne... Takéto nakladanie s učiteľmi vonkoncom nie je cesta, pretože učitelia sú pravé tí ľudia, ktorí či chceme, alebo nechceme, posúvajú túto krajinu ďalej,“ uvažuje Edyn a tento jeho názor sa páči takmer 350 ľuďom.

Vítaná podpora Slovákov

Svoju podporu učiteľom vyjadrili aj hudobné duo Matej Struhár (hudba, spev) a Šimon Horna (text), a to piesňou nazvanou Učiteľská, ktorú si vypočulo viac ako 6500 ľudí. Samotní autori pieseň označili za „nový učiteľský protestsong“, ponúkli aj prepis textu a akordy, aby sa ju mohlo naučiť čo najviac ľudí. Možno sa tak bude ozývať na ďalších protestoch, ktoré učitelia plánujú tento týždeň.

V utorok sa má v Bratislave konať zhromaždenie študentov, rodičov a učiteľov, opäť na Námestí SNP, o ktoré má na sociálnych sieťach záujem viac ako 2000 ľudí. Zdá sa, že tí, ktorí štrajk učiteľov podporujú, sú hlasnejší, ako druhá skupina obyvateľstva, aj keď sa pod oboma videami nájdu aj negatívne názory komentátorov: Môj názor je taký že síce nás učia, ale pozri sa ako... A keď sa im nepáči, nech idú na 3 smeny do tesca za 450 eur bez prázdnin a víkendov. Chcú len prachy za to, že väčšinu roka sú doma. A to s tou vysokou školou? Dnes pracovníci v McDonald's majú vysoké školy a sú nedocenení...

Viac o téme: Štrajk učiteľovVirálne videoPodpora verejnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu