Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Petra v Skalici rozhorčila jedna vec: Keby som to vedel predtým, určite by som tam nešiel!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: skalickedni.sk)

SKALICA - Mestom sa tiahla dobrá náladička, všade rozvoniavali samé dobroty, len akosi bolo celkom ťažké sa k nim dostať. Lepšie povedané, táto snaha si vyžadovala hlbšie siahnuť do peňaženky. Ryžovať sa dá v súčasnosti už naozaj na všetkom a na všetkých. Stačí trochu fantázie.

Vaše tipy

Do redakcie nám napísal rozhorčený čitateľ, ktorého pobúrila jedna vec. Pred takmer dvoma týždňami sa zúčastnil tradičného podujatia Skalické dni, ktorým sa mesto symbolicky rozlúčilo s letom. Skalicu navštívil v sobotu 19. septembra a poriadne ho vytočil fakt, že keď sa chcel najesť, musel platiť nielen za samotné jedlo, ale aj za vstup do zóny, kde ho predávali.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: skalickedni.sk)

"Zaskočil ma tu jeden fakt, a to, že keď som sa chcel občerstviť v stánku, kde predávali cigánsku a kofolu, musel som prejsť platenou zónou. Vstupné pred štvorčlennú rodinu (dvaja dospelí, dve deti do šesť rokov) činilo spolu 15 eur. Takže chcem si dať cigánsku pečienku za tri eurá, ale predtým musím zaplatiť 15 eur," posťažoval sa Peter. Mesto vyberalo vstup do platenej zóny vo výške 5,50 eura/osoba, dve eurá/dieťa, dôchodca.

Topky sa v tejto súvislosti snažili získať stanovisko primátora Skalice, pána Ľudovíta Baráta, no ani napriek viacnásobnému úsiliu sa nám to nepodarilo. Ešte predtým sa to však podarilo Petrovi, ktorému pán primátor poskytol miestami veľmi zaujímavé argumenty, prečo bola spoplatnená časť mesta, v ktorom sa nachádzali stánky s občerstvením.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: skalickedni.sk)

Peter pánovi Barátovi napísal, že poplatok bol neúmerný a vysoký. Vhodnejší by bolo podľa neho symbolický poplatok vo výške povedzme jedno euro. "Skalica nie je Londýn ani Paríž. Peniaze máte z prenájmu stánkov." Primátor argumentoval tým, že Skalické dni sú plateným podujatím už od roku 2008. "Sú rozdelené na dve zóny - jednu platenú, do ktorej je sústredený kultúrny program, a neplatenú, kde stoja stánky predajcov. Ak zoberiete do úvahy len dve posledné vystúpenia (skupiny Mandrage a Desmod), neviem, či by ste niekde získali na dvaapolhodiný koncert nižšie vstupné ako spomínaných 5,50 eura, odhliadnuc od ostatných vystúpení. Predpokladaná účasť na Skalických dňoch sa odhaduje na 25 tisíc návštevníkov. Je úplne logické, že pri takom počte sa nájde aj jeden nespokojný."

Peter však o kultúrny program záujem nemal, a v tom bol zrejme koreň problému. Jednoducho sa mu nepáčilo, že keď si chcel kúpiť občerstvenie, musel prejsť platenou zónou, čím sa logicky náklady na zakúpené jedlo niekoľkoznásobili. Barát má ale na to iný názor. "V rámci neplatenej zóny je niekoľko reštauračných zariadení, kaviarne, cukráreň aj dve vinotéky. Tieto zariadenia počas celých Skalických dní poskytovali svoje služby návštevníkom a dokonca priamo medzi stánkami piekli zemiakové lupienky," dodal s tým, že stúpajúca návštevnosť podujatia presviedča mesto o správnosti takéhoto (aj plateného, pozn. red.) formátu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: skalickedni.sk)

Čitateľ však nemal záujem ísť do reštaurácie. Do tej predsa môže ísť hocikedy inokedy. Bohužiaľ mu ale zrejme nebude vyhovené, a tak, ako sám povedal, nabudúce radšej uprednostní iné podujatie.

 

Viac o téme: SkalicaSkalické dní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu