Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kvôli Slovnaftu chodia ľudia do práce ako zbití psi: Vieme, kedy sa veľké trápenie skončí

Slovnaft vyšľaháva démonické plamene
Slovnaft vyšľaháva démonické plamene (Zdroj: Youtube/Jonáš Gruska, A)

BRATISLAVA - Kedy to už skončí?! To je otázka, ktorá od utorka trápi obyvateľov z okolia Slovnaftu. Z komínov rafinérie vyšľahávajú plamene a prapodivné dunenie nedovolí pokojne spávať aj obyvateľom Petržalky. Kvôli ostrému zápachu a hluku nemôžu počas horúčav otvoriť ani okno.

„Bývam v Podunajských Biskupiciach a už od začiatku týždňa Slovnaft vypúšťa z troch komínov niekoľkometrové plamene,“ napísala nám do redakcie rozhorčená Marcela, ktorá sa posťažovala aj na hluk a zápach. „V noci sa kvôli smradu nedá ani okno otvoriť a priznajte, že pri týchto teplotách je to strašné,“ dodala naša čitateľka, s ktorej názorom sa stotožňuje aj Juraj z Petržalky: Bývam síce v Petržalke, ale ten hluk počujem až sem. Nedá sa pri tom spať, do toho ešte tie horúčavy. Do roboty chodím ako zbitý pes.

Bratislavčanov budia zo sna strašné zvuky: Pekelná symfónia sa prevŕtava až do mozgu​

Zisťovali sme, čo je príčinou tejto situácie. Hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár nám potvrdil, že dôvodom je sfunkčnenie odstavenej etylénovej výrobnej jednotky, ktoré bude trvať dodnes a ktoré bolo viackrát medializované. Počnúc víkendom, obyvateľom z okolia rafinérie teda už o pár hodín odzvoní na lepšie a pokojnejšie časy. Technické príčiny odstávky výrobnej jednotky boli v stredu 12. augusta 2015 odstránené. Ihneď sme začali s jej opätovným nábehom a stabilizáciou technologického režimu. Z tohto dôvodu bola v dňoch 12. až 14. augusta 2015 zvýšená hladina hluku a spaľovanie uhľovodíkov na poľných horákoch. Za zníženie komfortu sa obyvateľom ospravedlňujeme,“ vysvetlil Molnár s tým, že na prvom mieste je bezpečnosť prevádzky a obyvateľov z okolia Slovnaftu.

Etylénová jednotka bola odstavená v dôsledku poruchy na etylénovom kompresore v utorok 11. augusta a pokoj obyvateľov okrem hluku narúšalo aj spaľovanie uhľovodíkov na poľných horákoch sprevádzané zadymením. „Poľné horáky s plameňom a občas aj dunivým zvukom prispievajú k spoľahlivému a bezpečnému chodu rafinérie. Môžu vzbudiť obavy, no pre okolie nie sú nebezpečné. Naopak, sú signálom, že zložitá sústava rafinérskych výrobných jednotiek spoľahlivo funguje a nikoho neohrozuje,“ dodal Molnár.

Viac o téme: ZvukySlovnaft
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu