Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zamestnanci dostali od šéfstva list s firemnými pravidlami: Vydýchli si, dýchať im dovolili!

Bukóza Holding Zobraziť galériu (2)
Bukóza Holding

HENCOVCE - Zamestnanci spoločnosti Bukóza Holding sú pobúrení. Zamestnávateľ im listom zakázal nosiť si so sebou do práce tekutiny a vynášať akékoľvek jedlo. Čo spoločnosť k tomuto rozhodnutiu viedlo, nie je známe. Bukóza sa nám doteraz nevyjadrila.

Vaše tipy

"S účinnosťou od 4. mája 2015 od 6-tej hodiny je prísny zákaz vnášania akýchkoľvek tekutín do areálu SSBH zamestnancami skupiny spoločnosti Bukóza Holding. V prípade, ak si zamestnanec napriek uvedenému bude chcieť priniesť na pracovisko akúkoľvek tekutinu, táto mu bude na vstupnej bráne odobratá a bude mu vydaná pri odchode z areálu," stojí v prvom bode zákazu, ktorý nariadila svojim zamestnancom Bukóza Holding.  

Pracovníci obmedzujúcemu zákazu nerozumejú, nedokážu si vysvetliť, čo mohlo vedenie spoločnosti k tomu donútiť. "Do závodu si nemôžeme doniesť žiadnu vodu ani v uzatvárateľnej fľaši, ani v plechovke," sťažuje sa zamestnanec. Medzi pracovníkmi sa v tichosti hovorí, že dôvodom obmedzenia mohlo byť nosenie si alkoholu. Údajne tak niektorí zamestnanci robili.

Znenie listu vedenia zamestnancom
Zobraziť galériu (2)
Znenie listu vedenia zamestnancom  (Zdroj: foto: tip citatela)

Obmedzenie platí aj na stravu

S účinnosťou od rovnakého dátumu je v platnosti aj ďalšie obmedzenie: "Prísny zákaz vývozu varenej stravy vrátane balenej z areálu SSBH, s výnimkou 1 ks mrazenej stravy zakúpenej zamestnancom na poobedňajšej, nočnej zmene alebo cez víkend/sviatok."

Obmedzeniami sa už zaoberá Inšpektorát práce. "Máme informáciu o tejto situácii a v najbližších dňoch tam bude vykonaná inšpekcia práce," povedala nám Katarína Timková, hovorkyňa prešovského Inšpektorátu práce. Ako doplnila, s obmedzeniami, ktoré sa týkajú vynášania stravy zamestnancami z pracoviska, sa ešte nestretla. "Ak zamestnávateľ takto obmedzí zamestnanacov, musí preukázať dôvod takého konania," dodala Timková s tým, že  predpisy nezakazujú zamestnávateľovi obmedzovať donášanie tekutín na jeho pracovisko. "Jedlo máme formou balenej stravy, ktorú varia v spoločnosti a za ktorú si doplácame. Ak jedlo nezjeme, nemôžeme si ho zobrať so sebou," doplnil nahnevaný zamestnanec Bukózy.

Inšpektorát práce bude konať

Na zamestnávateľa si posvieti Inšpektorát práce a bude skúmať, či sú jeho zákazy odôvodnené a či dodržal všetky ostatné podmienky. "Ak zistíme nedostatky, môžeme uložiť pokutu až do výšky 100 tisíc eur," konštatovala hovorkyňa.

Posledný bod zákazu sa týka alkoholu. "V prípade, ak bude u zamestnanca počas pracovnej zmeny na základe dychovej skúšky zistená prítomnosť alkoholu v dychu, bude s takýmto zamestnancom okamžite skončený pracovný pomer bez možnosti opävného zamestnania v skupine spoločnosti Bukóza Holding."

Spoločnosť sa nám aj po opätovných žiadostiach k zákazom nevyjadrila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu