Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza zmiznutia 400 tisíc eur: Fingovaný prepad pancierového auta, zadržali dvoch expolicajtov!

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: polícia)

ZLATÉ MORAVCE - Koncom minulého roka otriasla Slovenskom informácia o prepade pancierového auta plného peňazí v Zlatých Moravciach. Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zadržali vo štvrtok ráno troch mužov, ktorí sú z prepadu podozriví. Obohatiť sa mali o 400 tisíc eur. V putách odviezli dvoch bývalých policajtov a exzamestnancov firmy.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zadržali vo štvrtok ráno okolo šiestej hodiny tri osoby, dve už čelia obvineniu z obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného ako organizovaná skupina. Tretiu osobu po vykonaní procesných úkonov policajti pustili na slobodu. Po dokázaní viny hrozí 58-ročnému Jozefovi I. a 46-ročnému Ivanovi K. trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov. Vyšetrovateľ podal prokurátorovi podnet na väzobné stíhanie.

Fingovaný prepad

"Podľa zistení polície mala organizovaná skupina dlhodobo pripravovať zinscenovanie lúpežného prepadnutia vozidla súkromnej bezpečnostnej služby, ktorá prevážala finančnú hotovosť. Fingované prepadnutie zrealizovali 17. októbra minulého roku na ceste medzi Nitrou a Zlatými Moravcami," informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová. Ako ďalej dodala, posádka vozidla mala po absolvovaní predpísanej trasy zastaviť na vopred dohodnutom mieste, potom viackrát vystreliť na auto zbraňami kalibru 7,65 mm. "Následne mali preložiť časť peňazí do iného vozidla a zinscenovať stopy tak, aby to vyzeralo na skutočné ozbrojené lúpežné prepadnutie." Škoda spôsobená poškodenej spoločnosti bola vyčíslená na viac ako 480 tisíc eur.

Vyše sto policajtov z Národnej kriminálnej agentúry, Krajského riaditeľstva PZ v Nitre, Okresných riaditeľstiev PZ v Nitre a Nových Zámkov zrealizovalo vo štvrtok akciu Oko v Zlatých Moravciach, Nových Zámkoch a v Imeli. Vykonali viacero domových prehliadok a prehliadok iných priestorov. Zaistili veci, ktoré by mohli súvisieť s trestnou činnosťou, tie budú podrobené znaleckému dokazovaniu.  

Ako informuje TV Joj, jeden zo zadržaných mal byť v minulosti zástupcom riaditeľa okresnej kriminálky v Nitre. Druhý muž mal pracovať dlhé roky na obvodnom oddelení v Zlatých Moravciach. "Boli sme informovaní ako poškodená strana, že boli zadržané podozrivé osoby. S tým, že dve osoby sú naši zamestnanci," uviedol zástupca bezpečnostnej služby Marián Mihalovič pre televíziu. Práve títo dvaja muži mali byť pri prevoze peňazí prepadnutí. Podľa slov prepadnutých mužov, lupiči ich prostredníctvom cestárskych značiek odklonili na poľnú cestu. Následne ich mali výstrelmi prinútiť, aby z auta vystúpili. Potom ich odzbrojili a vzali im telefóny.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu