Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Panika v Bratislave: Mešita na Kamennom námestí, tají mesto výstavbu?

Chystá sa v Bratislave výstavba mešity? Zobraziť galériu (3)
Chystá sa v Bratislave výstavba mešity? (Zdroj: Wikipedia)

BRATISLAVA - Po správe o plánovom predaji Kamenného námestia v Bratislave, ktorá zdvihla mandle nejednému Slovákovi, sa po internete šíri ďalšia, na naše pomery neuveriteľná, zvesť. Na Facebooku totiž vznikla stránka, ktorá hlása, že v máji 2014 sa má v tomto priestore začať s výstavbou islamskej mešity. Tí, ktorí sa tejto informácie chytili a vôbec sa im nepáči, už stihli vytvoriť iniciatívu, ktorá chce tomu zabrániť a chystá sa dokonca vyjsť protestovať do ulíc. O tom, kde je vlastne pravda, Topky pátrali na mestskom magistráte.

Vaše tipy

Tvorca fanúšikovskej stránky s názvom "Mešita v Bratislave" si dal záležať aj na grafike, ktorá ukazuje, ako by mala budúca mešita vyzerať a kde bude presne umiestnená. Na Facebooku je pritom stránka zaregistrovaná od 14. decembra a zverejňuje meno investora, projektanta, stavbyvedúceho aj dátum začiatku výstavby. Ten by mal pripadnúť na 3. máj budúceho roka a dokonca od prvého septembra by sa v nej už mohla začať vyúčba. Už tento šibeničný dátum však nasvedčuje tomu, že tu nie je všetko s "kostolným" poriadkom.

Panika v Bratislave: Mešita
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB)

Napriek tomu mnohí tejto správe veria a začali pridávať na stránku odkazy, v ktorých sa negatívne vyjadrujú o islame a pridávajú príspevky, ktoré moslimov vykresľujú v nepriaznivom svetle. Okrem toho nedávno vznikla aj ďalšia stránka, ktorá už vo svojom názve jasne definuje, že mešitu na spomínanom území a asi ani v celej republike nechce. Iniciatíva s názvom STOP mešite na Kamennom námestí burcuje ľudí, aby prišli podporiť ich protest, ktorý je stanovený na piatok na 17. hodinu. Peší pochod začne už na spomínanom námestí, odkiaľ sa zhromaždenie presunie pred mestské zastupiteľstvo.

"My, občania Bratislavy, si neprajeme stavbu mešity na Kamennom námestí. Mešita by slúžila skupine hlavne cudzincov ktorých viera nieje ani uznaná ako oficiálne náboženstvo na území SR. Navyše návrh zasahuje do Kamenného námestia, ktorého architektonická a historická hodnota nesmie byť udupaná cudzím "náboženstvom"," píše sa v internetovej výzve, ktorej iniciátorka Zuzana tvrdí, že tých, ktorí sa snažia vyvrátiť dohady o stavbe mešity, treba ignorovať. "Mešita v Bratislave bude realitou najneskôr na začiatku roku 2015, potvrdila mi to kamarátka na magistráte," dodáva organizátorka.

Panika v Bratislave: Mešita
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB)

Protichodné informácie sa Topky rozhodli overiť u hovorcu mesta Bratislava Stanislava Ščepána, ktorý nám na naše obsiahle otázky poskytol takúto odpoveď. "Magistrát nevie, ani neplánuje stavať mešitu na Kamennom námestí. Vlastníkom pozemku je hlavné mesto Slovenska /3500 m2/ a susedných väčších pozemkov spoločnosti Lordship a Tesco. Žiadny z vlastníkov o mešite v exponovanom priestore neuvažuje, naopak mesto aj na verejnej prezentácii predstavilo urbanistickú štúdiu ku Kamennému námestiu s celkom inými zámermi využitia," uviedol Ščepán.

Panika sa tak v tomto smere zatiaľ javí ako neopodstatnená. Čo sa však na Kamennom námestí bude diať v budúcnosti, ukáže až čas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu