Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko potrápili búrky: Vyliate potoky, zaplavené domy, strhnuté mosty!

Povodeň v Čiernom Balogu. Zobraziť galériu (18)
Povodeň v Čiernom Balogu. (Zdroj: Tip)

VRANOV NAD TOPĽOU - Silná búrka, ktorá sa v noci nadnes prehnala východom Slovenska spôsobila vybreženie tokov vo viacerých obciach Prešovského kraja. Vodný živel napáchal najväčšie škody v okrese Vranov nad Topľou. Nevynechal však ani iné regióny.

Zažili ste včerajšiu búrku na vlastnej koži? Máte k nej informácie, fotografie či videá? Pošlite nám ich na adresu tipy@topky.sk a my ich uverejníme.

V obci Dravce, okres Levoča, platí 3. stupeň povodňovej aktivity, ktorý starostka Elena Bašistová vyhlásila v nočných hodinách.

"Búrka so silným dažďom sa strhla v pondelok okolo 22. hodiny, mali sme pocit, že to ustane, ale následne potom sa to vrátilo. Keďže dedina je v členitom teréne, voda sa zliala zo svahov, poškodila rigoly pri cestách. Čiastočne došlo k podmytiu komunikácie 3. triedy, poškodeniu vozovky a voda sa dostala do dvorov asi 15 rodinných domov," povedala pre TASR starostka.

Doplnila, že obyvatelia i obec pracujú na odstraňovaní nánosov bahna, poškodenú komunikáciu zabezpečujú cestári a so svojimi mechanizmami pomáhajú aj miestni podnikatelia. Podľa starostky pri búrke nedošlo k zraneniam osôb.

Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Prešove dnes informovalo, že viacero zásahov počas noci a v ranných hodinách bolo v okresoch Vranov Nad Topľou, Humenné, okrem toho boli výjazdy aj v okresoch Sabinov, Medzilaborce, Levoča, Prešov, Stará Ľubovňa, kde išlo hlavne o spadnuté stromy na vozovku. Vo Vyšnom Mirošove, okres Svidník, spadol strom na elektrické vedenie, hasiči čerpali vodu zo suterénov rodinných domov v obci Krásna lúka, okres Sabinov.

Voda spôsobila pravdepodobne najväčšie škody v okrese Vranov nad Topľou. V Ondavských Matiašovciach zobral silný prúd lávku z miestneho potoka. Hasiči tam čerpali vodu zo suterénov niekoľkých rodinných domov. Lávky boli poškodené aj v Štefanovciach, okres Vranov, kde voda narobila problémy v desiatkach dvorov a suterénov rodinných domov.

Pohroma v Ondavských Matiašovciach očami Dominika. "80-roční ľudia vravia, že takú vodu tu nepamätajú. O 23:30 bol vyhlásený 3. povodňový stupeň. Potok je hneď vedľa nášho domu, hasiči nám pomohli vyčerpať zaplavenú pivnicu. Plavilo sa všetko možné z cigánskej osady – oblečenie, topánky, fľaše od alkoholu, hračky, koberec, vysávač...," doplnil Dominik.

Záplavy - Ondavské Matiašovce
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip)

Záplavy - Ondavské Matiašovce
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip)

Záplavy - Ondavské Matiašovce
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip)

Video z Ondavských Matiašoviec: V prvej časti (tesne po polnoci) s lávkou cez potok, v druhej časti (o hodinu neskôr) už bez lávky, ktorú voda strhla.

Krušnú búrkovú noc zažili obyvatelia na Gemeri

Krušnú búrkovú noc majú za sebou obyvatelia viacerých obcí v okrese Rožňava. Ako dnes informoval dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov, zasahovali nepretržite od pondelkového večera od deviatej až do dnešného rána do šiestej. Silná prietrž mračien spôsobila lokálne záplavy v obciach Čoltovo, Gemerská Panica, Meliata. V postihnutých obciach zasahovali nielen profesionálni hasiči, ale aj dobrovoľníci. V Gemerskej Panici zasahovali hasiči z Tornale, ktorí to majú bližšie ako z Rožňavy. V postihnutých obciach je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity.

„Je to katastrofa, čo sa tu stalo. Ešte v pondelok večer sme vyhlásili tretí stupeň. Prívalová voda zatopila dvory, záhrady, pivnice, vytrhala asfalt z cesty, priniesla množstvo bahna. Od večera nemáme elektrinu. V súčasnosti mapujeme škody. Je toho toľko, že skoro nevieme, kde máme začať, čo máme skôr robiť. Už rokuje aj povodňová komisia. Prísť majú aj pracovníci z úradu životného prostredia,“ uviedol dnes ráno pre agentúru SITA starosta Čoltova Ján Hubay.

Katastrofálna situácia je aj v malej obci Meliata. Aj tu vyhlásili tretí stupeň. „Žijem v dedine 32 rokov, no také dačo nepamätám. Pokojný potôčik pretekajúci cez obec sa zmenil na dravý živel, trhal asfalt. Bral všetko, čo mu stálo v ceste. Voda zatopila pivnice, dvory. Jednému odniesla prívesný vozík, iným drevo nachystané na kúrenie. Niektorý obyvateľom uhynuli domáce zvieratá. Najväčšie škody príval napáchal na ceste. Asi šesťdesiat metrov dlhý úsek zmenil na tankodróm takže sa tade nedá prejsť osobným autom z jedného konca dediny na druhý,“ povedal starosta Meliaty Bartolomej Beke.

V Košiciach búrka lámala stromy, v meste padol strom na auto

Silná búrka s prudkým vetrom v noci na dnes lámala stromy v Košickom kraji v okresoch Košice, Košice okolie. Hasiči museli odstraňovať z ciest popadané stromy a konáre, ktoré vytvárali dopravnú prekážku.

"V Košiciach na ulici Stará Baštová zasiahol strom auto značky Volkswagen Tuareg," uviedol pre TASR krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Košiciach. Hasiči zasahovali pri odstraňovaní padnutých stromov aj v Henckovciach, Kobeliarove, či Medzeve, celkovo mali do desať výjazdov.

Výdatný dážď priniesol viacero lokálnych povodní v Banskobystrickom kraji

Intenzívne dažde spôsobili v pondelok večer vo viacerých obciach Banskobystrického kraja lokálne povodne, pri ktorých museli zasahovať aj hasiči. Ako uviedol ich hovorca Erik Piater, prívalová voda spôsobila problémy v 25 obciach okresov Banská Bystrica, Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota. Pri ich riešení zasahovalo 72 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), pričom najmä odčerpávali vodu z rodinných domov a podieľali sa na sprejazdnení komunikácií.

„Najvážnejšia situácia bola v obci Utekáč v okrese Poltár, ktorá bolo niekoľko hodín odrezaná od sveta v dôsledku zosuvu bahna a skál na cestu z oboch strán obce. O sprejazdnenie prístupovej cesty sa niekoľko hodín pokúšali príslušníci HaZZ spolu so správcom komunikácie, pričom zápasili aj s časom pre vznik vážneho úrazu v obci Utekáč. Krátko po 23:00 sa podarilo príslušníkom HaZZ dostať do obce ťažkou technikou, poskytli zranenej osobe predlekársku prvú pomoc a následne ju transportovali k vozidlu zdravotnej záchrannej služby,“ uviedol Piater. V obci Čierny Balog bolo zasa treba načas preventívne evakuovať vyše 40 obyvateľov do miestnej školy.

Odstraňovanie následkov lokálnych povodní
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: HaZZ)

Odstraňovanie následkov lokálnych povodní
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: HaZZ)

Odstraňovanie následkov lokálnych povodní
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: HaZZ)

Odstraňovanie následkov lokálnych povodní
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: HaZZ)

V Čiernom Balogu časť Dobroč je potopa, vylial sa potok, cesty sú neprejazdné, domy vytopené, hasiči zasahujú," napísala nám okolo deviatej večer čitateľka Zuzana.

V Čiernom Balogu, časť
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Posielam vám foto z večernej povodne v Čiernom Balogu, okres Brezno, ktoré mi poslala jeho obyvateľka z miestnej časti Dobroč sl. Karin," uviedol Boris.

Povodeň v Čiernom Balogu
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip)

V Brezne, kde pre lokálne povodne platí od pondelka večera mimoriadna situácia, narobila voda najväčšie problémy v mestských častiach Starý Mazorník, Rohozná, Podkoreňová a na Lichardovej ulici v centrálnej časti mesta. Ako pre agentúru SITA ďalej uviedla asistentka tamojšieho primátora Alena Šperková, voda zatopila viacero domov a garáží a niektoré úseky ciest vrátane cesty I/66 na východnom okraji mesta. „Zasahovali všetky záchranné zložky v meste, odkláňala sa doprava z neprejazdných komunikácií, technické služby mesta odstraňovali prekážky, ktoré bránili odtoku vôd,“ uviedla Šperková. Ako dodala, problém nerobí rieka Hron, ale voda s bahnom, ktorá sa do mestských častí liala z okolitých svahov. V meste naďalej zasadá krízový štáb.

Aj v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár vyhlásili pre povodeň spôsobenú večerným prívalovým dažďom mimoriadnu situáciu. Ako informoval tamojší starosta Ján Chromek, prudká voda zničila časť miestnej komunikácie a hrozilo, že rozvodnená Rimavica zničí aj dva mosty vrátane mosta na ceste tretej triedy smerom na Hnúšťu. „Museli sme odpáliť zábradlie na mostoch. Zatiaľ nikto nevie posúdiť v akom stave je podmočená komunikácia, pod ktorou sú aj inžinierske siete vrátane plynu. Železničná doprava medzi Kokavou a Utekáčom nepremáva,“ uviedol Chromek. Dodal, že povodeň tiež zaplavila približne 20 domov pozdĺž Rimavice a viacero záhrad. Mimoriadnu situáciu však už dnes okolo 10:00 odvolali, tretí stupeň povodňovej aktivity stále platí.

"Záplavy Kokava nad Rimavicou. Dnes o 19:00 kvôli vode museli zbúrať most, voda zaplavila niekoľko domov. Voda stále stúpa," opísal situáciu na fotografiách Radovan.

Povodne v Kokave nad
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Povodne v Kokave nad
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Povodne v Kokave nad
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Hydrológovia varujú pred povodňami v troch okresoch Banskobystrického kraja. Výstraha pred prívalovými povodňami platí do utorkového večera pre okresy Brezno, Rimavská Sobota a Rožňava.

"Vzhľadom na predpovedané množstvo zrážok z prívalových dažďov a búrok je predpoklad dosiahnutia hladín vodných tokov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity hlavne na prítokoch a menších tokoch," informuje na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu