Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najnovší volebný prieskum je vonku! Druhé kolo prezidentských volieb by malo dopadnúť takto

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič (Zdroj: Štáb Zuzany Čaputovej/Peter Konečný, archív M.Š.)

BRATISLAVA - V druhom kole prezidentských volieb by podľa prieskumu pre RTVS zvíťazila Zuzana Čaputová so ziskom 60,5 percenta. Maroš Šefčovič by získal približne 39,5 percenta hlasov opýtaných.

Podporu Zuzane Čaputovej deklarujú ľudia od 18 do 30 rokov s vysokoškolským vzdelaním, Marošovi Šefčovičovi respondenti vo veku 65 rokov a viac, ale aj voliči s maturitou. Exkluzívny prieskum vypracovala spoločnosť MEDIAN SK od 17. do 19. marca na vzorke 1 014 respondentov starších ako 18 rokov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.


Čítajte aj: Súboj o post prezidenta vrcholí: Šefčoviča sklamal nezáujem Čaputovej o spoločné diskusie


Necelé dva týždne pred druhým kolom volieb si je svojou účasťou istých 44 percent opýtaných, ďalších 20 percent svoju účasť zvažuje. Najviac ľudí, ktorí hlásia, že sa na druhom kole zúčastnia, je vo veku 18 až 24 rokov – 72 percent a v staršej vekovej kategórii nad 65 rokov – 74 percent, žijú v mestách nad 100 000 obyvateľov – 81 percent, majú maturitu – 74 percent alebo vysokoškolské vzdelanie – 72 percent.

Najnovší volebný prieskum je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

K volebným urnám sa na budúcu sobotu častejšie chystajú ľudia, ktorí hlasovali aj v predchádzajúcich prezidentských (2014) a parlamentných (2016) voľbách, ale aj tí, ktorí v prvom kole volili oboch kandidátov, teda Zuzanu Čaputovú a Maroša Šefčoviča. Najväčšiu ochotu zúčastniť sa druhého kola voľby deklarujú voliči SaS, SME RODINA a KDH.

Viac o téme: PrieskumVoľbyMaroš ŠefčovičZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu