Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najväčšie kuriozity prezidentských volieb: FOTO Ukradnutá urna, hlasy pre Mistríka či voľba v obývačke

Prezidentské voľby sprevádzali vtipné i tragické udalosti Zobraziť galériu (13)
Prezidentské voľby sprevádzali vtipné i tragické udalosti (Zdroj: Topky, FB, SITA)

BRATISLAVA - Prvé kolo prezidentských volieb máme za sebou. Napriek tomu, že priebeh volieb hodnotila polícia i členovia Štátnej komisie SR ako pokojný, ani teraz sme sa nevyhli nepríjemnostiam, vtipným zážitkom, ale i tragickým udalostiam. V maličkej obci dokonca prebehli voľby v obývačke u starostu a v niektorých obciach získal Mistrík viac hlasov ako niektorí kandidáti. Dedinka pri Prešove sa zrejme preslávi ako Fekišovce, opitý muž totiž ukradol urnu a utiekol s ňou.

Priebeh prvého kola prezidentských volieb bol pokojný, no napriek tomu sa stalo niekoľko udalostí, ktoré stoja za zmienku. Každé voľby majú svoje kuriozity. Bohužiaľ, okrem vtupných udalostí sa v malej dedinke pri Prešove stala tragédia. Člen volebnej komisie zomrel vo svojej kancelárii. 

Prišiel, vzal urnu a lístky rozsypal

Zrejme najväčší rozruch vyvolal poslanec miestneho zastupiteľstva v obci Medzany pri Prešove. Pár hodín pred zatvorením miestností sa totiž značne posilnený alkoholom rozhodol ukradnúť urnu s volebnými lístkami. S tou chcel utiecť, no nepodarilo sa mu to. Urna sa rozbila a lístky sa rozsypali. Na mieste musela zasahovať aj polícia.

Najväčšie kuriozity prezidentských volieb:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB/Zomri)

Volebná miestnosť tak bola uzatvorená vyše hodiny, kvôli čomu sa predĺžilo aj volebné moratórium a čas uzatvorenia volebnej miestnosti v malej obci. Muža zadržali a umiestnili do cely policajného zaistenia. Policajti mu namerali dve promile alkoholu a vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Polícia ho neskôr 43-ročného muža obvinila. Predseda štátnej komisie Eduard Bárány doplnil, že k strate volebných lístkov dôjsť nemalo. Okrsková komisia podľa jeho slov počty preverila a tie súhlasili.

Vopred zakrúžkované mená

Polícia musela v ranných hodinách riešiť aj podnet v Pezinku. Vo volebnej miestnosti za plentou bolo totiž na vzorovom hlasovacom lístku zakrúžkované meno konkrétneho kandidáta. „To je neprípustné. Vo vzorovom hlasovacom lístku nesmie byť označený konkrétny kandidát,“ povedal predseda pezinskej okresnej volebnej komisie s tým, že problém po ohlásení zakrátko vyriešili. Zároveň vykonali kontroly aj v iných okrskoch. 

Sčítanie hlasov v Komárne
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Milan Drozd)

Člen komisie sa nedostavil

V meste Malacky sa v jednom z volebných okrskov na základnej umeleckej škole prezidentské voľby o 7:35 ráno, teda o 35 minút neskôr. Zdržanie spôsobilo doplnenie okrskovej volebnej komisie. Jeden z členov komisie sa nedostavil, preto musel skladať sľub iný člen, čo zdržalo začiatok volieb. Tie sa konali do 22:35. Informáciu o zdržaní potvrdil aj predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. 

Najväčšie kuriozity prezidentských volieb:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Smrť vo volebnej komisii

Bohužiaľ, voľby sa neobišli bez tragickej udalosti. V obci Janice na juhu okresu Rimavská Sobota zomrel pred otvorením volebnej miestnosti predseda tamojšej okrskovej volebnej komisie. „Bohužiaľ, okolo 6.30 h došlo k takejto tragickej udalosti. Nezomrel však vo volebnej miestnosti, ale v kancelárii obecného úradu,“ uviedla Martinovicsová, podľa ktorej tak nebolo potrebné volebnú miestnosť meniť. Následne musel byť zvolený nový predseda.

Najväčšie kuriozity prezidentských volieb:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Záchranári zasahovali v celkovo troch prípadoch, v ktorých mali pacienti zdravotné ťažkosti v mieste, kde volili. V Nechválovej Polianke ošetrili muža, ktorý skolaboval vo volebnej miestnosti a po ošetrení ho previezli do nemocnice. Posádka bola vyslaná aj k žene s poruchou srdcového rytmu v Humennom, aj tú transportovali do nemocničného zariadenia. Pacientovi v obci Janice už záchranári napriek resuscitácii nedokázali pomôcť.

Hlasy pre Mistríka a Menyhárta

Na volebnom lístku sa medzi kandidátmi nachádzali aj mená Roberta Mistrík a Józsefa Menyhárta, ktorí však z boja o prezidentské kreslo odstúpili. Voliči boli na túto skutočnosť upozornení, no napriek tomu sa v niektorých obciach stalo, že za nich ľudia hlasovali. V niektorých obciach mali dokonca viac hlasov ako aktuálni kandidáti. Mistrík tak získal niečo vyše 3300 hlasov a Menyhárt okolo 1200 hlasov. 

Najväčšie kuriozity prezidentských volieb:
Zobraziť galériu (13)

Volilo sa u starostu v obývačke

Maličká obec Ondavka v bardejovskom okrese už dlhšie žije bez úradu starostu a podľa slov miestnych obyvateľov je už dlhšie nefunkčná. Žije v nej len 16 ľudí a dedinka pomaly vymiera, no napriek tomu sa zatiaľ zúčastnili na všetkých voľbách a nevynechali ani tohtoročné prezidentské voľby, ktoré sa konali v skutku netradičné. Konali sa v dome priamo v obývačke u bývalého starostu, kde sa v družnej debate pri kozube a pohostení všetci rozprávali. Organizačne zabezpečili voľby občania z mesta Bardejov.

Najväčšie kuriozity prezidentských volieb:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Legendárne Fekišovce

Voľby sa, samozrejme konali aj v legendárnych Fekišovciach. Ľudia mohli voliť v budove, ktorá sa preslávila ešte z komunálnych volieb. Po nich totiž zverejnili záznam zo zasadnutia, ktoré malú obec navždy preslávilo. Dokonca sa na čas stala aj turistickým miestom a ľudia si v nej boli pozrieť a fotili sa. Nič sa nezmenilo ani počas včerajších prezidentských voľbách. Niektorí mladí ľudia si vybavili hlasovací lístok len kvôli tejto obci, aby sa do nej prišli pozrieť. Slávnej dedine zvýšili volebnú účasť. Ani jeden z prezidentských kandidátov tam však nevylepil svoj plagát. 

Najväčšie kuriozity prezidentských volieb:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Youtube/Obec Fekišovce)

Problém celoštátneho denníka

Problémom sa nevyhol ani celoštátny denník SME. Na svojej úvodnej stránke totiž uverejnil fiktívny hlasovací lístok bez mien Roberta Mistríka a Józsefa Menyhárta. Problém bol v tom, že posunuli aj ich čísla, ktoré tým pádom nezodpovedali reálnym číslam, ktoré mali na pravom hlasovacom lístku. Mnohí kandidáti sa sťažovali, že sa tým zavádzajú voliči. SME neskôr zverejnilo ospravedlnenie, v ktorom priznalo, že nemuseli dávať čísla, aby sa vyhli nedorozumeniam. 

Vľavo je ilustračný obrázok a vpravo vzor hlasovacieho lístka
Zobraziť galériu (13)
Vľavo je ilustračný obrázok a vpravo vzor hlasovacieho lístka  (Zdroj: Facebook, Topky)

Voliť prišiel z Fidži

Čitateľ Topiek sa s nami podelil o svoj volebný príbeh. „Volám sa Tomáš už dlhodobo žijem na ostrove Fidži a pracujem tu na letisku. Dnes som chcel voliť na Slovensku, preto som prišiel sem aj keď let trval viac ako 30 hodín a tri prestupy. Chcel som  zahlasovať za prezidenta na Slovensku a prispieť k tomu, aby sa to tu zmenilo,“ napísal nám Tomáš.

Voliť prezidenta SR priamo
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Viac krúžkov

V Levickom okrese v jednej dedine pri voľbách staršia žena namiesto jedného kandidáta na prezidenta zakrúžkovala sedem, napísala nám čitateľka Gabika. Okrem toho sa na internete objavili aj fotografie ďalších voličov, ktorí krúžkovali dvoch kandidátov. Išlo najmä o Martina Daňa, Mariana Kotlebu a Štefana Harabina. Zakrúžkovaním viacerých mien sa však volebný lístok stáva neplatným. 

Najväčšie kuriozity prezidentských volieb:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Milan Drozd)

Komisia riešila aj ďalšie podnety

Ako ozrejmil Bozalka, počas volieb bolo v službe 6500 policajtov, z toho 4500 sa venovalo primárne činnostiam spojeným s priebehom volieb. Pred dňom konania volieb a vo volebný deň zaznamenala polícia celkovo 26 podaní, z toho šesť trestných oznámení. Doplnil, že tri trestné konania už boli začaté. Polícia okrem toho eviduje aj osem priestupkov a 12 iných podnetov.

Najväčšie kuriozity prezidentských volieb:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Polícia SR)

Policajti napríklad riešili podľa jeho slov poškodzovanie cudzích práv a cudzej veci, prejavenie sympatií k hnutiu potláčajúcemu základné práva a slobody či nebezpečné vyhrážanie sa. Z priestupkov podľa jeho slov prevládali priestupky proti majetku, verejnému poriadku a občianskemu spolunažívaniu.

Viac o téme: Prezidentské voľbyRobert MistríkFekišovceMedzanyVoľby2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu