Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kiska vymenoval troch ústavných sudcov: VIDEO Pellegrini očakával od prezidenta viac sebareflexie

Andrej Kiska vymenoval troch ústavných sudcov Zobraziť galériu (4)
Andrej Kiska vymenoval troch ústavných sudcov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval troch ústavných sudcov. Ivana Fiačana, Petra Molnára a Ľuboša Szigetiho vybral z ôsmich mien, ktoré poslanci parlamentu zvolili na dvakrát v druhej voľbe. Kiska včera uviedol, že ide o výnimočné núdzové opatrenie, aby Ústavný súd fungoval. Prezident musí vymenovať ešte šiestich ústavných sudcov.

VIDEO Prezident Andrej Kiska vymenoval troch ústavných sudcov

Andrej Kiska vymenoval troch ústavných sudcov: Predsedom sa stal Ivan Fiačan, podpredsedom Ľuboš Szigeti

Andrej Kiska vymenoval troch sudcov ústavného sudu. Predsedom Ústavného súdu sa stal Ivan Fiačan a podpredsedom sa stal Ľuboš Szigeti. „Svoju funkciu preberáte v čase keď je Ústavný súd ťažko skúšaný,“ povedal Kiska po menovaní. „Očakávam, že si parlament v tretej voľbe splní povinnosť a zvolí zvyšný počet  chýbajúcucih kandidátov.“

Kiska vymenoval troch ústavných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Galéria: Andrej Kiska vymenoval troch ústavných sudcov

VIDEO Reakcie novozvolených ústavných sudcov

Počúvať prezidenta bolo dojemné

Premiér Peter Pellegrini po menovaní sudcov povedal, že počúvať prezidenta Kisku bolo dojemné. „Nič proti pánovi prezidentovi, ale musím pripomenúť, že pána prezidenta musel donútiť Ústavný súd, aby vymenoval riadne zvolených kandidátov. Očakával by som z jeho strany viac sebareflexie a menej dojemného prejavu, pretože on bol ten, ktorý niekoľko rokov porušoval Ústavu SR a nezabezpečoval riadny chod Ústavného súdu,“ uviedol a dodal, že teraz je všetko v rukách parlamentu.

,

„Verím, že sa čoskoro táto trauma skončí a my sa budeme môcť venovať dôležitým veciam.“ To, či sa koalícia dohodne na desiatich kandidátoch, Pellegrini zatiaľ nevie. „Ako obyčajný človek sa v tom strácam, ako predseda vlády vítam, že máme funkčné plénum. Ja vôbec netuším, tieto otázky musíte smerovať na Národnú radu. Pre mňa takéto naťahovanie prínos nemá,“ dodal. 

SPOLU víta menovanie sudcov

„V SPOLU – občianskej demokracii sme radi, že aj vďaka našim hlasom boli zvolení a dvaja z troch dnes vymenovaných kandidátov na sudcov ÚS, teraz už podpredseda ÚS László Szigeti a predseda  ÚS Ivan Fiačan,“ uviedol líder hnutia Miroslav Beblavý. „Vnímame ako základnú povinnosť SPOLU – občianskej demokracie konať všetko pre sfunkčnenie ústavného súdu.“

Každý prípad na ústavnom súde je podľa Beblavého dôležitý pre nejakého človeka, ktorý rieši vážnu životnú situáciu. „Je povinnosťou politikov nezaoberať sa vnútornými hádkami, ale na Slovensko priniesť európsku úroveň spravodlivosti. Preto sme pri každej voľbe maximálny možný počet kandidátov a nešpekulovali. SPOLU – občianska demokracia bude aj v ďalších kolách voľby postupovať tak, aby sme vybrali čo najvhodnejších kandidátov a aby sa ústavný súd pre občanov čo najviac sfunkčnil,“ dodal. 

Výnimočné núdzové opatrenie

Kiska sa rozhodol vymenovať troch nových ústavných sudcov z ôsmich kandidátov, ktorých zvolili poslanci parlamentu. Urobí tak "v záujme riešenia kritického stavu na Ústavnom súde SR". Prezident má vymenovať aj predsedu a podpredsedu Ústavného súdu SR. Vymenovanie troch ústavných sudcov považuje Kiska za výnimočne núdzové opatrenie na zabezpečenie riadneho chodu Ústavného súdu, vďaka ktorému bude môcť zasadnúť plénum a rozhodovať napríklad o volebných sťažnostiach.

Kiska vymenoval troch ústavných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na Ústavnom súde sa podľa prezidenta kopia staré aj nové nevybavené prípady. „Obeťou politických hier vládnej väčšiny a jej neschopnosti dohodnúť sa na kandidátoch sú konkrétni ľudia, ktorých základné práva a slobody dnes Slovenská republika nedokáže účinne chrániť,“ zdôraznil Kiska s tým, že je povinnosťou poslancov zvoliť v májovej voľbe desiatich uchádzačov o post ústavného sudcu.

Prezident zvolí aj predsedu Ústavného súdu

Prezident zároveň v stredu vymenuje aj predsedu a podpredsedu Ústavného súdu. Novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová tak zloží sľub do rúk riadne vymenovaného predsedu Ústavného súdu. Poslanci parlamentu zvolili v aprílovej voľbe ôsmich kandidátov na ústavných sudcov, prezident z nich mal vybrať štyroch. Aj po tom, čo prezident vymenuje troch sudcov, nebude na Ústavnom súde plný počet sudcov (13). Momentálne sú na Ústavnom súde SR štyria sudcovia, deviatim sa skončilo funkčné obdobie v polovici februára.

Parlament mal zvoliť 18 kandidátov a ponúknuť ich prezidentovi. Na takom vysokom počte sa však nedokázali poslanci zhodnúť. Poslanci tak musia voliť znovu. Ďalšia voľba kandidátov na ústavných sudcov sa má uskutočniť na májovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája. Poslanci budú vyberať z 25 kandidátov.

Viac o téme: Ústavný súdAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu