Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Paralyzovanie Ústavného súdu rozpútalo už aj konflikt v Smere: VIDEO Drsný útok premiéra na Fica

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (6)
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - František Iván)

KOŠICE - Premiér Peter Pellegrini nesúhlasí s tým, ako sa klub Smeru-SD zachoval pri štvrtkovej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR a nevie sa s jeho rozhodnutím stotožniť. Podľa neho mali dosť prostriedkov na to, aby zvolili dostatok sudcov na to, aby bol Ústavný súd funkčný.

„Mali sme k voľbe pristúpiť zodpovednejšie. Pevne verím, že bude v krátkej dobe vyhlásená nová voľba,“ povedal to piatok v Košiciach. Avizoval tiež, že ako predseda vlády nebude iniciovať mimoriadne rokovanie kabinetu, ani v piatok nepožiada parlament o prerokovanie zákona, ktorý by predĺžil funkčné obdobie súčasným sudcom.

Nesúhlasím s tým, ako sa Smer zachoval

„Myslím si, že moderná demokratická krajina v 21. storočí pri fungujúcich vzťahoch a fungujúcej  koalícii, koalícia má mať silu a možnosť nájsť zhodu na toľkých sudcoch, aby bol súd funkčný,“ povedal. 

Premiér Peter Pellegrini nesúhlasí s tým, ako sa Smer zachoval pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov

„Nesúhlasím s tým, ako sa zachoval klub našej vlastnej strany, ktorý sa spolupodieľal na tom, že od zajtra bude Ústavný súd SR nefunčný a nebude si môcť plniť svoje ústavne právomoci,“ povedal rázne premiér. Nestotožňuje sa s tým ani ako občan SR, ani ako premiér SR. „Budem sa k tomu otvorene, kriticky vyjadrovať.“ Koalícia podľa neho mala zvoliť toľko kandidátov, aby bol súd funkčný.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Ide o komunikačný problém

Na vyjadrenie premiéra reagoval už aj poslanec za Smer Dušan Jarjabek. "U nás je to problém komunikácie, to je všetko. Máme predsa nejaké širšie a užšie vedenie. Asi z hľadiska zaneprázdnenosti mali málo času sa rozprávať. Toto treba napraviť. Keď sa budeme rozprávať viac, aj vyjadrenia budú iné," myslí si Jarjabek. Poukázal na to, že premiér nie je v Bratislave, ale poslanci Smeru-SD áno. "Máme svoje vedenie klubu a predsedníctvo strany. Keby sa stretli, neprišlo by k takýmto vyjadreniam," povedal.

Jeho stranícky kolega Ľubomír Petrák si myslí, že Pellegrini by mal komunikovať viac osobne ako mediálne. "Máme poslanecký klub, na ktorom sme si mohli tieto otázky vydiskutovať. Ja som sa zachoval správne, odovzdal som prázdny hlasovací lístok. Vo chvíli, keď sa dohodneme na tajnej voľbe, nemám problém voliť," uzavrel.

Sulíkovi to nestačí

Lídrovi liberálov Richardovi Sulíkovi nestačí, že Pellegrini nie je spokojný. „On je ten, ktorý má zabezpečiť funkčnosť koalície. Nemôže povedať, že nie je spokojný, to nestačí. On musí konať,“ povedal Sulík na dnešnej tlačovke. 

Je to výsledok problematickej komunikácie 

Problém komunikácie v rámci strany je potrebné hľadať za vyjadrením premiéra Petra Pellegriniho, ktorý kritizoval štvrtkový postoj poslancov Smeru-SD pri voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Uviedol to poslanec Dušan Jarjabek. „U nás je to problém komunikácie, to je všetko. Máme predsa nejaké širšie a užšie vedenie. Asi z hľadiska zaneprázdnenosti mali málo času sa rozprávať. Toto treba napraviť. Keď sa budeme rozprávať viac, aj vyjadrenia budú iné,“ myslí si Jarjabek. Poukázal na to, že premiér nie je v Bratislave, ale poslanci Smeru-SD áno. „Máme svoje vedenie klubu a predsedníctvo strany. Keby sa stretli, neprišlo by k takýmto vyjadreniam,“ povedal.

Dušan Jarjabek
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR/Martin Baumann)

Jarjabek tvrdí, že ak by s Pellegrinim o situácii rokoval on osobne, vysvetlil by mu všetky dôvody. „Môj postoj vychádza z presadenia verejnej voľby, s ktorou mám problémy. Komunikujeme to málo, preto prichádza k nedorozumeniam. Problém teda nie je ohľadom kandidátov, ale verejná vs. tajná voľba. Tajná voľba je najkorektnejšia,“ dodal.

Jeho stranícky kolega Ľubomír Petrák si myslí, že Pellegrini by mal komunikovať viac osobne ako mediálne. „Máme poslanecký klub, na ktorom sme si mohli tieto otázky vydiskutovať. Ja som sa zachoval správne, odovzdal som prázdny hlasovací lístok. Vo chvíli, keď sa dohodneme na tajnej voľbe, nemám problém voliť,“ uzavrel.

Politológovia sa zhodujú na rozpore v Smere

Zodpovedné gesto, ale aj náznak rozkolu v strane. Takto vnímajú kritickú reakciu premiéra Petra Pellegriniho na opätovné nezvolenie kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR politológovia Aneta Világi a Pavol Baboš. Politológ Daniel Kerekeš naopak upozorňuje, že môže ísť o strategický ťah smerom k verejnosti, respektíve hru na dobrého a zlého policajta.

„Možno to vnímať ako štátnické gesto,“ myslí si Világi, ktorá zdôrazňuje, že premiérove vyjadrenia sú v súlade s jeho snahou prinavrátiť dôveru občanov v štát. Tú Pellegrini deklaroval už pri nástupe do funkcie. „Blížia sa nám viaceré voľby a predpokladáme, že v nich budú súťažiť sily, ktoré sa budú snažiť podkopať dôveru v demokratický politický systém. Vnímam to teda aj ako snahu bojovať proti znevažovaniu tohto systému,“ dodala politologička.

Viac o téme: ústavný súdRobert FicoSmer-SDPeter PellegriniVoľba kandidátov na ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu