Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ústavný súd bude už o pár hodín paralyzovaný: Jeho bývalý podpredseda varuje pred chaosom!

Eduard Bárány
Eduard Bárány (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Keďže sa poslancom nepodarilo zvoliť nových ústavných sudcov ani na druhýkrát, Ústavný súd bude paralyzovaný. Už zostáva len niekoľko hodín na to, aby si zabezpečil fungovanie aspoň v obmedzenom režime. Zajtra totiž vyprší mandát deviatim sudcom a v úrade zostanú len štyria.

NAŽIVO

Tlačová konferencia Andreja Danka

 

Keďže po 16. februári ostávajú na Ústavnom súde (ÚS) SR len štyria sudcovia, ÚS nemôže rozhodovať v plenárnych veciach. Hrozí aj sklz v jeho práci a nahromadenie nevybavených vecí. Tvrdí to ústavný právnik a bývalý podpredseda ÚS Eduard Bárány v súvislosti so štvrtkovým opätovným nezvolením kandidátov na ústavných sudcov v Národnej rade SR.

"Pokiaľ som informovaný, boli urobené isté zmeny v rozvrhu práce ÚS, kým existuje plénum. Lebo len plénum môže vykonať zmeny rozvrhu práce, ktoré by zaručili, že štvorica sudcov, ktorá tam ostala, bude môcť rozhodovať niektoré absolútne najsúrnejšie veci, ako vydávacia väzba a podobné,” uviedol Bárány.

Za negatívny výsledok považuje fakt, že ak by situácia trvala dlhšie, vytvorí sa obrovský sklz v množstve vecí, o ktorých nebude mať kto rozhodnúť. "Keby aj v budúcnosti nastúpili ďalší sudcovia, potrvá mnoho rokov, kým dokážu dohnať tento sklz a vyrovnať sa s masou nevybavených vecí, ktoré sa môžu do niekoľkých mesiacov nahromadiť," myslí si Bárány, ktorý pripomenul, že aj v minulosti nastali situácie, keď bol ÚS nútený pracovať v nekompletnom zložení.

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok ani v opakovanej verejnej voľbe nezvolili kandidátov na sudcov ÚS. Na voľbe bolo prítomných 143 poslancov, piati neodovzdali hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Keďže nebol nikto opäť zvolený, bude nasledovať nová voľba. Poslanci majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na ÚS. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

Provizórne riešenie

Ústavný súd má provizórne riešenie situácie na nevymenovanie nových ústavných sudcov. .
Plénum ústavného súdu si podľa Ivany Vilinskej z tlačového a informačného odboru Kancelárie ÚS SR uvedomuje vážnosť situácie, ktorá súvisí s nevymenovaním nových sudcov ÚS SR. "Nevymenovanie sudcov ústavného súdu spôsobí jeho paralyzovanie a nefunkčnosť a zabráni vykonávaniu jeho funkcie podľa čl. 124 Ústavy Slovenskej republiky ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti," uviedla.
 

Viac o téme: Ústavný súdEduard Bárány
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu