Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kandidát na primátora Nitry, ktorého zadržala NAKA: Detaily úplatkov, pustili ho na slobodu

Štefan Štefek
Štefan Štefek (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

NITRA – Nitrianskeho mestského poslanca a kandidáta na primátora Nitry Štefana Štefeka polícia v pondelok vo večerných hodinách prepustila. Obvinený je z nepriamej korupcie v súvislosti s jeho pôsobením v Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

Poslanca spolu s ďalšou osobou zadržala v pondelok ráno protikorupčná jednotka. Štefek dnes povedal, že je nevinný. „Obvinenie odmietam. Dávam k tomu sťažnosť, pretože sa absolútne nestotožňujem s tým, čo je tam napísané. Ja som nič neurobil, toto je scéna v súvislosti s voľbami. Zvolám k tomu v krátkom čase tlačovku, kde poviem svoje stanovisko,“ povedal Štefek.

Primátor Nitry Jozef Dvonč, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, v pondelok povedal, že nevie, o čo v prípade zadržania Štefeka ide. „Pokiaľ nemám k tomu bližšie informácie, tak sa nechcem ani k tomu vyjadrovať, pretože si treba preveriť, čo sa tam vlastne deje alebo koho hra je to rozohratá,“ uviedol. Štefek bol roky zástupcom primátora Dvonča a zároveň okresným predsedom Smeru-SD v Nitre. V súčasnosti je nezávislým mestským poslancom.

Ďalšia kandidátka na tento post a Štefekova kolegyňa z mestského zastupiteľstva Renáta Kolenčíková (nezávislá) povedala, že za zadržaním Štefeka vidí „Dvončovu robotu“, ktorý sa chce zbaviť protikandidáta vo voľbách. „To sú Dvončove praktiky, Dvončova robota, pretože Štefek veľa vie,“ povedala. Primátor obvinenie dôrazne odmietol. „To je absolútna hlúposť, treba si pozrieť predvolebné prieskumy. Ja nemám dôvod sa zbavovať žiadneho protikandidáta, veď to by bolo pre mňa horšie, ako keď ich tam je 11,“ povedal primátor. Zároveň dodal, že nechce útočiť na žiadneho z protikandidátov, no podľa neho to vyzerá, ako keby sa Kolenčíková „chcela zbaviť dvoch súperov naraz“.

Vyjadrenie polície k prípadu

Pri pondelkovom zásahu (24.9.) Národnej protikorupčnej jednotky v Nitre policajti zadržali dve osoby, ktoré vyšetrovateľ obvinil z korupcie. V tomto prípade bol úplatok v sume desiatok tisíc eur skrytý za reklamnú zmluvu. Informoval o tom v utorok hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Prvým z obvinených je konateľ zvolenskej obchodnej spoločnosti, Jozef H. (53). Pre svoje podnikanie si chcel zabezpečiť priaznivé podmienky u akciovej spoločnosti so sídlom v Nitre," uviedol Slovka. Jej technicko–investičným riaditeľom bol druhý z obvinených, Štefan Š. (51).

"Jozef mal záujem o Štefanov pozitívny prístup a vplyv v rozhodovacích procesoch súvisiacich s obstarávaním tovarov, služieb a stavebných prác. Jeho budúce rozhodnutia v prospech zvolenskej firmy, vyplývajúce z jeho postavenia a funkcie si mal zabezpečiť úplatkom," poznamenal hovorca prezídia s tým, že preto jeho firma uzatvorila s ďalšou nitrianskou akciovou spoločnosťou zmluvu o reklame, ktorou mal byť úplatok vo výške 36.000 eur zakrytý.  Včera oboch mužov policajti zadržali a sú obvinení z nepriamej korupcie. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na dva až tri roky. Stíhaní sú na slobode.

Kandidát Hattas vyzýva Štefeka aj Dvonča, aby sa vzdali kandidatúry

Nezávislý kandidát na primátora Nitry Marek Hattas vyzýva bývalého viceprimátora Štefana Štefeka aj súčasného primátora Jozefa Dvonča, aby sa vzdali svojich kandidatúr v nadchádzajúcich komunálnych voľbách. Výzva prichádza po pondelkovom zadržaní Štefana Štefeka Národnou protikorupčnou jednotkou. Ešte v pondelok večer ho prepustili, obvinený je z nepriamej korupcie v súvislosti s jeho pôsobením v Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

„Ryba smrdí od hlavy. Dvojica Štefek - Dvonč riadila Nitru osem rokov. Obaja boli vysoko postavenými funkcionármi v Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, Dvonč je stále predsedom jej predstavenstva. Ak je z korupcie podozrivý Štefek, vrhá to zlé svetlo aj na jeho bývalého šéfa Dvonča,“ uviedol Hattas. Pre záchranu dôvery v samosprávu je podľa jeho slov dôležité, aby sa obaja vzdali svojich kandidatúr na post primátora, k čomu ich verejne vyzýva.

Jozef Dvonč je dvanásť rokov primátorom za Smer-SD, Štefek bol osem rokov jeho viceprimátorom za rovnakú politickú stranu. V súčasnosti kandiduje Štefek ako nezávislý, Dvonč je nominantom Smeru-SD a SNS. „Obaja boli členmi valného zhromaždenia mestského podniku Službyt a zapletení v kauze predaja mestského bytu za zlomok jeho ceny. Spolu tiež sedeli vo vedení Západoslovenskej vodárenskej a práve podozrenia na korupčné machinácie v nej spôsobili, že Štefeka vyšetruje NAKA,“ dodal Hattas.

Viac o téme: NitraŠtefan ŠtefekNepriama korupcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu