Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vallo o nástupe novej generácie: VIDEO Je to nezastaviteľné, ľudia na Slovensku chcú zmenu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bratislavčanom sa v sobotupodarila veľká vec. Dali dôveru ľuďom, ktorí predstavujú nový spôsob politiky, slušným a čestným odborníkom bez politických väzieb a vzťahov z minulosti. Na magistráte nechystá žiadne zemetrasenie, práve naopak. Pokúsi sa o spoluprácu.

Na tlačovej konferencii to vyhlásil novozvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý kandidoval s podporou mimoparlamentných zoskupení Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia. „V Bratislave sa dnes stala veľká vec,“ zopakoval na úvod Vallo.

Vallo o nástupe novej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Bratislavčania dali dôveru ľuďom, ktorí predstavujú nový spôsobo politiky. Slušným a čestným odborníkom bez politických väzieb a vzťahov z minulosti. Ľuďom, ktorí majú radi Bratislavu rovnako, ako ja,“ povedal Vallo a dodal, že jeho snaha a snaha ľudí je rovnaká - spraviť z Bratislavy lepšie mesto. 

Nástup novej generácie je nezastaviteľný

„Keď sa pozrieme aj na iné krajské mestá, zdá sa, že nástup novej politickej generácie je nezastaviteľný. Viedli sme slušnú, transparentnú a kreatívnu kampaň. Rovnako transparentne ako kampaň chceme riadiť aj Bratislavu. Nastáva obdobie spolupráce. Vyzývam všetkých zapálených a aktívnych ľudí, aby sa pridali k nám,“ apeloval Vallo.

Vallo o nástupe novej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ocenil, že podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb bude viac ako štvrtina členov zastupiteľstva z jeho tímu. „Toto je veľká vec, ktorá v Bratislave dlhé roky nebola. Prinášame mestu novú energiu a nový pohľad. Bratislava si želá zmenu, a to nielen zmenu politikov, ale aj zmenu prístupu k mestu a k správe vecí verejných,“ dodal.

Začiatok zmien na Slovensku

Víťazstvo Matúša Valla v hlavnom meste je začiatkom zmien po celom Slovensku, kedy čestní a pracovití ľudia budú férovo súťažiť kvalitným tímom a programom. Podľa Miroslava Beblavého Matúš Vallo nebol favoritom volieb, ale mal rovnaké hodnoty ako SPOLU. „Keď sme ho podporili, bol v prieskumoch štvrtý, no urobili sme tak bez váhania, pretože ako jediný mal hodnoty totožné s našimi, teda kvalitný tím ľudí a zďaleka najlepší a dlho pripravovaný program,“ uviedol Beblavý.

Matúš Vallo komunálne voľby

„Včera sme zažili, že voliči majú o takúto hodnotovú politiku záujem, zmena nastala od Bratislavy až po Humenné. Začatú zmenu v politike budeme presadzovať naďalej v prezidentských, európskych a nakoniec v parlamentných voľbách,“ dodal. 

Vallo zvíťazil o takmer 30-tisíc hlasov

Víťaz boja o post primátora Bratislavy Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu-občianska demokracia) porazil podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov v komunálnych voľbách svojho protikandidáta – dosluhujúceho šéfa bratislavskej samosprávy Iva Nesrovnala rozdielom 29 047 hlasov voličov.

Matúš Vallo tlačovka po

Vallo získal vo voľbách 58 578 hlasov (36,54 percenta). Na druhom mieste skončil nezávislý kandidát Václav Mika s 36 661 hlasmi (22,86 percenta) a za ním sa umiestnil Nesrovnal so ziskom 29 531 hlasov (18,42 percenta). Štvrté miesto v rámci boja o kreslo bratislavského primátora na nasledujúce volebné obdobie patrí Jánovi Mrvovi (OĽaNO,SaS, Sme rodina, KDH, OKS, Nova, Zmena zdola), ktorého volilo 27 689 oprávnených voličov z Bratislavy (17,27 percenta).

Vallo o nástupe novej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Víťazstvo Valla potvrdilo nástup novej politickej generácie 

Jednoznačnosť víťazstva Matúša Valla v bratislavských primátorských voľbách prekvapila aj tých, ktorí toto víťazstvo čakali. Mieni sociologička a vysokoškolská pedagogička Oľga Gyárfášová, ktorá vidí viacero faktorov, podpisujúcich sa pod nečakane hladký Vallov triumf. „Tieto voľby potvrdili generačnú výmenu v slovenskej politike a nástup novej politickej generácie, ktorú tvoria mladí urbánni profesionáli. Ľudia, ktorí dokážu osloviť svojím zameraním na odbornosť a transparentnosť," uviedla Gyárfášová.

S prihliadnutím na výsledky nielen v Bratislave, ale i v ďalších slovenských mestách si myslí, že práve táto generácia presvedčila doteraz neoslovenú časť voličov, ktorú tvoria mestskí, proeurópski a liberálne zmýšľajúci ľudia. „V kandidátoch, ktorí sa postavili v tohtoročných komunálnych voľbách, našli títo voliči svoju politickú generáciu. To sa prejavilo aj tým, že boli oveľa motivovanejší ísť voliť, ako napríklad prívrženci tradičných politických strán,“ upozornila sociologička.

Učebnicový príklad

Zdôraznila, že uznanie si zaslúži aj samotný Vallo, najmä za poctivosť dlhodobej prípravy na kandidatúru. „On je učebnicový príklad toho, ako niekto dokáže z nízkych volebných preferencií, krok za krokom, dosiahnuť víťazstvo,“ povedala. Kredit mu pripisuje aj preto, že dokázal vytvoriť tím odborníkov, ktorý nielen pripravoval program, ale uchádza sa v rámci kandidatúry do mestského a miestnych zastupiteľstiev o podporu jeho realizácie v praxi.

„Myslím si, že k jednoznačnému víťazstvu prispela aj silná koncovka jeho kampane,“ povedala ďalej o Vallovi. Úspešnému kandidátovi podľa nej pomohla paradoxne aj antikampaň, ktorá sa proti Vallovi spustila. „Zrejme veľa ľudí aj to presvedčilo, že v ňom začali vidieť človeka, ktorý sa naozaj bude pozerať developerom na prsty," podotkla Gyárfášová.

Viac o téme: Komunálne voľbyBratislavaMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu