Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KOMUNÁLNE VOĽBY Slovensko sa prebudilo do povolebného rána! Veľké zmeny, koalícii dochádza dych

Koalícia stratila svojich zástupcov vo viacerých krajských mestách Zobraziť galériu (48)
Koalícia stratila svojich zástupcov vo viacerých krajských mestách (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Približne 4,45 milióna Slovákov včera odovzdávalo dôveru kandidátom v rámci komunálnej politiky. Spočítanie hlasov trvalo približne do druhej ráno. Niektoré výsledky prekvapili, v menších obciach si udržali svoju pozíciu prechádzajúci starostovia. V Bratislave vyhral Matúš Vallo, v Košiciach Jaroslav Polaček, v Nitre Marek Hattas a v Žiline Peter Fiabáne. V Banskej Bystrici obhájil svoj post Ján Nosko, v Trnave Peter Bročka, v Trenčíne Richard Rybníček a v Prešove Andrea Turčánová.

- predbežné výsledky prekvapili najmä vo veľkých krajských mestách, hovorí sa o porážke Smeru

- v Bratislave zvíťazil Matúš Vallo, v Košiciach Jaroslav Polaček, v Nitre vystrieda Jozefa Dvonča Marek Hattas, Žilinu získal Peter Fiabáne

- svoje posty obhájili Peter Bročka v Trnave, Richard Rybníček v Trenčíne, Andrea Turčanová v Prešove a Ján Nosko v Banskej Bystrici.

- Janu Vaľovú v Humennom porazil kandidát pravice  Miloš Meričko

- výsledky komunálnych volieb v BRATISLAVE

Víťazi volieb
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Topky.sk)

VIDEO Štatná komisia vyhlasuje oficiálne výsledky komunálnych volieb

Slováci odvolili a štátna komisia potvrdila oficiálne výsledky. Ďakujeme, že ste s nami sledovali volebný online.

17:05 Polícia dostala v súvislosti s voľbami spolu 349 podnetov 

Polícia dostala v súvislosti s voľbami spolu 349 podaní, z toho bolo 127 trestných oznámení. Počas volebného dňa dostala celkovo 137 podnetov. Trestné oznámenia sa najčastejšie týkali trestného činu volebnej korupcie, ohovárania či poškodzovania cudzej veci. V nedeľu to na tlačovej konferencii potvrdil viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka.

Viceprezident Poicajného zboru MV
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

„Celkovo sme dostali 349 podaní, to je obdobie sobotného (10. 11.) dňa aj obdobie predtým, zhruba asi mesiac. Z toho bolo 127 trestných oznámení, 60 priestupkov a 162 iných podnetov," vysvetlil Bozalka. Počas konania sa volieb zaznamenala polícia 137 podnetov. "Z toho bolo trestných oznámení 13 a 21 priestupkov,“ doplnil Bozalka.

16:59 Najmladšieho primátora v Košickom kraji bude mať mesto Medzev 

Najmladším primátorom spomedzi všetkých 17 miest Košického kraja je po sobotňajších (10. 11.) komunálnych voľbách 28-ročný prednosta mestského úradu Matej Smorada (nezávislý). Boj o primátorské kreslo vyhral v meste Medzev v okrese Košice-okolie. Ako na webovej stránke samosprávy informuje mestská volebná komisia, získal 813 hlasov. Jeho jediným protikandidátom bol 46-ročný vyslúžený dôchodca Vojtech Klučarovský (nezávislý). Hlasovania sa zúčastnilo 1552 voličov. Súčasná primátorka Valéria Flachbartová sa o opätovné zvolenie neuchádzala. Na čele mesta stála od doplňujúcich volieb v roku 2005.

16:20 Voľby sa budú opakovať z rôznych dôvodov v 43 obciach.

Komunálne voľby si zopakuje 43 samospráv, dôvody sú rôzne. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány na nedeľnej tlačovej konferencii. Komunálne voľby sa konali celkovo v 2919 mestách a obciach. Volebná účasť za celé Slovensko bola 48,67 percenta.

Predseda Štatistického úradu SR
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

16:14 V sobotňajších komunálnych voľbách boli najúspešnejšími nezávislí kandidáti (NEKA) na starostov a primátorov, ktorých zvolili v 1232 obciach a mestách, čo predstavuje 42,42 percenta. Nasleduje Smer-SD, ktorého kandidáti uspeli v 592 mestách a obciach (20,38 percenta). Tretia je SNS so ziskom 160 (5,5 percenta) starostov a primátorov. Volilo sa v 2919 samosprávach. Volebná účasť bola 48,67 percenta. 

Predseda Štátnej komisie pre
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

16:12 Najväčšia účasť bola v obci Chorváty v Košickom kraji a to 88%, najmenšia na najväčšom rómskom sídlisku v Košiciach Luník IX, a to 19,44%.

16:10 Členovia komisie sumarizujú účasť či odovzdávanie zápisníc. Najnižšiu účasž zaznamenali v Tranvskom kraji. Prvá zápisnica bola odovzdaná v obci Belejovce pri Svidníku o 22:27. 

Zľava: Eva Chmelová, Eduard
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

16:04 Účasť bola niečo cez 48 %, čo je na komunálne voľby slušné, skonštatoval Eduard Barány.

15:52 Staronový starosta Turne nad Bodvou vidí nádej v obmene zastupiteľstva 

Atila Oravecz (Most-Híd) bude starostom obce Turňa nad Bodvou v okrese Košice-okolie aj nasledujúce štyri roky. O post starostu sa pôvodne uchádzalo päť kandidátov. Počet sa po vzdaní sa kandidatúr znížil na troch. Oravecz obhájil svoju funkciu, keď získal 56,9 percenta odovzdaných platných hlasov. Na post poslancov kandidovalo 22 ľudí.

„Myslím si, že s novozvolenými poslancami sa bude spolupracovať lepšie ako so súčasnými, lebo Turňa nad Bodvou mohla doteraz oveľa viac napredovať,“ povedal s tým, že z deväťčlenného obecného zastupiteľstva sú siedmi poslanci noví. „Som rád, že to takto dopadlo. Do budúcna už máme plány, ktoré je potrebné realizovať vzhľadom na verejné obstarávania,“ vysvetlil, že ide napríklad o výstavbu komunitného centra, materskej školy, rekonštrukciu hasičskej zbrojnice či vybudovanie prístupu k pitnej vode. Staronový starosta verí, že sa obecnému zastupiteľstvu podarí čím skôr schváliť aj rozpočet obce, keďže sa to v predchádzajúcich rokoch podľa neho nedarilo. „Verím, že obyvatelia pocítia zmenu, aj oni ju chceli,“ uzavrel Oravecz.

15:47 Výsledky volieb ukázali, že ľudia chcú zmenu, uviedol prezident Kiska

Výsledky volieb ukázali, že ľudia v mnohých častiach krajiny chcú zmenu. Na margo komunálnych volieb, ktoré prebehli počas soboty, to uviedol prezident SR Andrej Kiska.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR/liver Ondráš)

15:28 V súvislosti s komunálnymi voľbami rieši polícia 127 trestných oznámení. Informovala o tom ministerka vnútra Denisa Saková.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

15:25 Handlová má po prvý raz primátorku, porazila piatich mužov

Novou primátorkou Handlovej sa stala Silvia Grúberová. Tridsaťsedemročná projektová manažérka a občianska aktivistka porazila svojich piatich mužských protikandidátov vrátane súčasného primátora Rudolfa Podobu (Smer-SD). Grúberová je v novodobej histórii baníckeho mesta prvou ženou, ktorá zasadne na primátorský post. Z celkovo 5546 platných hlasov ich získala 2328.

„My sme neskutočne šťastní, nielen ja, ale celý môj tím a všetci ľudia, ktorí nás podporovali. Dnes máme milión správ, gratulácií. Cítime energiu, cítime, ako sa ľudia tešia z toho, že sa podarilo niečo prelomové v Handlovej a že zvíťazil tím Lepšej Handlovej, pretože nie je to len moje víťazstvo, ale víťazstvo všetkých tých ľudí, ktorí boli s nami. Máme v zastupiteľstve sedem poslancov, je to úžasné číslo a priznám sa, že my sme ani takéto krásne čísla nečakali,“ povedala. Väčšinu v 19-člennom handlovskom mestskom zastupiteľstve budú mať nezávislí poslanci, do lavíc ich zasadne osem. Strana Smer-SD bude mať päť mestských poslancov, SDKÚ-DS troch a po jednom strany SNS, Most-Híd a Strana zelených. 

15:02 V 31-člennom nitrianskom parlamente bude 22 nezávislých poslancov 

Nitrianske mestské zastupiteľstvo ovládnu v novom volebnom období nezávislí poslanci. V 31-člennom mestskom parlamente na základe rozhodnutia voličov získali 11 poslaneckých kresiel nezávislí poslanci a 11 poslaneckých kresiel nezávislí kandidáti Tímu Hattas. Koalícia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a Solidarita, Šanca, Sme rodina - Boris Kollár, Kresťanskodemokratické hnutie obsadí päť poslaneckých kresiel, troch zástupcov bude mať Smer-SD, Slovenská národná strana. Do zastupiteľstva sa podľa zápisnice mestskej volebnej komisie dostala aj jedna poslankyňa za stranu NOVA. 

Marek Hattas
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

15:01 Priemerný vek poslancov v Trnave je 37 rokov, najstarší má 56 rokov 

Zo šiestich žien, ktoré zasadnú do novozvoleného 31-členného mestského zastupiteľstva (MZ) v Trnave, sú štyri učiteľky. Medzi 25 mužmi je najčastejšie zastúpené povolanie v oblasti IT technológií a manažérstva. Vyplýva to z údajov uverejnených na webovej stránke mesta. 

14:42 Kotlebovci získali len jedného starostu zo 65 kandidátov

Kotlebovci získali vo včerajších komunálnych voľbách na celom Slovensku len starostovský alebo primátorský post. Zastávať ho bude Stanislava Zervanová, ktorá za kotlebovcov kandidovala v obci Brunovce v okrese Nové Mesto nad Váhom. Hlas jej odovzdalo 106 obyvateľov a získala 34,08 %. V slovenských mestách a obciach ĽSNS postavila dohromady 65 kandidátov.

Marian Kotleba
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

14:32 Spišský Hrhov a Drahovce povedú bratia Vladimír a Miroslav Ledeckí

Rodák zo Spišského Hrhova Miroslav Ledecký žije v Drahovciach už tri desaťročia, teraz si ho zvolili za starostu. Novým starostom Drahoviec v okrese Piešťany sa stal Miroslav Ledecký, brat dlhoročného starostu Spišského Hrhova Vladimíra Ledeckého. Kým v Spišskom Hrhove doterajší starosta nemal protikandidáta, v Drahovciach ich o kreslo starostu súperilo až šesť.

14:31 Bojnice opäť povedie František Tám 

Bojnice aj nasledujúce volebné obdobie povedie František Tám. Kandidát Smeru-SD a SNS porazil svojich troch mužských protikandidátov. Kúpeľné mesto povedie Tám už štvrté volebné obdobie. Z 2407 platných hlasov získal 1068, druhý v poradí, súčasný mestský poslanec Jozef Barborka (nezávislý), ich získal 1003. „Chcem sa poďakovať občanom, že mi dali dôveru. Budeme pokračovať v projektoch, ktoré máme rozrobené. Zároveň budem chcieť vyzvať poslancov, aby sa skončilo s politikárčením a začalo sa robiť,“ povedal znovuzvolený primátor. 

14:12 Čahojovej dali opätovnú dôveru viac ako dve tretiny voličov 

Úradujúca a opätovne kandidujúca starostka bratislavskej Karlovej Vsi Dana Čahojová (nezávislá) zvíťazila v komunálnych voľbách vo všetkých 30 okrskoch v mestskej časti. Čahojová získala z 12 432 platných hlasov 8579, čo je o takmer 4000 hlasov viac ako pri premiérovom volebnom víťazstve v roku 2014. „Veľmi ma teší opätovná podpora zo strany občanov, vnímam ju ako spätnú väzbu, že život v Karlovej Vsi sa po viacerých stranách zlepšil,“ uviedla starostka, ktorá bude vo svojom mandáte pokračovať aj v nasledujúcom období.

14:07 Strana Smer-SD nikdy nebola dominantná v krajských mestách

Na druhej strane výsledok v Nitre, kde prišiel o post dlhoročný primátor Jozef Dvonč (Smer-SD, SNS), prekvapil. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

Ľubomír Galko a Juraj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

14:03 Post primátora Gabčíkova obhájil Fenes, vo Veľkom Mederi zvíťazil Holényi 

Staronovým primátorom mesta Gabčíkovo sa v komunálnych voľbách s počtom hlasov 1278 (44,02 %) stal 51-ročný Iván Fenes zo Strany maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja (SMK-MKP). Vedie mesto (predtým obec) už od roku 2006. Novým primátorom mesta Veľký Meder sa v komunálnych voľbách s počtom hlasov 1241 (31,91 %) stal 33-ročný nezávislý Gergő Holényi.

14:02 Beblavý považuje výsledky za obrovský úspech strany SPOLU

Víťazstvo Matúša Valla v hlavnom meste je podľa Beblavého začiatkom zmien po celom Slovensku. Strana SPOLU - občianska demokracia postavila do komunálnych volieb viac ako 1000 kandidátov. Na post primátora alebo starostu uspelo 16 kandidátov, ďalších sedem získalo túto funkciu v koalícii s inými stranami. Do kresiel miestnych poslancov sa dostalo 285 kandidátov, v koalícii ďalších 191 kandidátov SPOLU.

KOMUNÁLNE VOĽBY Slovensko sa
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:57 Primátori Strážskeho a Veľkých Kapušian obhájili svoj post 

Primátorsky post v Strážskom obhájil Vladimír Dunajčák (Smer-SD), ktorému odovzdalo hlasy 769 ľudí, čo predstavuje 45,2 %. Druhú priečku obsadil Raymond Kopka so 627 hlasmi, tretí skončil Stanislav Demko, ktorého podporilo 298 ľudí. So siedmimi hlasmi sa na poslednej priečke umiestnil Michal Knap. Hlavou mesta Veľké Kapušany aj naďalej zostáva nezávislý Peter Petrikán. Svoju dôveru mu prejavilo 1380 občanov. Platných hlasov bolo dokopy 2545. Získal tak 54,22 %. Na druhom mieste skončila Stela Očenášová s 860 hlasmi a trojicu uzatvára Michal Gyüre (305).

13:51 Bratislavčania si volili starostov: Títo ľudia budú šéfovať mestským častiam

13:48 Víťazstvo je štvorročným vysvedčením, hovorí staronový starosta Rudolf Kusý 

Bratislavskému Novému Mestu bude aj najbližšie štyri roky šéfovať doterajší starosta Rudolf Kusý (nezávislý). Svoj post obhájil vo voľbách so ziskom 58,49 percenta hlasov. „Voľby ukázali, že smer, ktorý sme v Novom Meste nastavili, je správny. Zisk viac ako 9000 hlasov beriem ako vysvedčenie za posledné štyri roky, keď máme za sebou miliónové investície do škôl, škôlok, verejných parkov, ale stali sme sa aj druhou najtransparentnejšou samosprávou na Slovensku,“ píše Kusý.

13:42 Post primátora Sládkovičova obhájil Anton Szabó 

Primátorom Sládkovičova sa v komunálnych voľbách s počtom hlasov 1058 (56,48 %) stal 64-ročný Anton Szabó (nezávislý). Vedie mesto už od roku 2006. Podľa informácií z webovej stránky mesta sa o post primátora v meste so 4498 oprávnenými voličmi uchádzali aj 40-ročný Boris Brunner zo strany Most – Híd, ktorý získal 522 hlasov, 37-ročný nezávislý Gábor Krommer, ktorý získal 272 hlasov a 58-ročný nezávislý Pavol Doval, ktorý získal 21 hlasov. Účasť voličov bola v Sládkovičove 42,37 % a zozbieraných bolo 1873 platných hlasovacích lístkov pre voľbu primátora. Vydaných aj odovzdaných obálok bolo 1906.

13:37 Jednou z priorít primátorov krajských miest bude aj doprava 

Staronoví primátori krajských miest, ktorými sú napríklad primátori Trenčína Richard Rybníček (nezávislý), Banskej Bystrice Ján Nosko (nezávislý) a Trnavy Peter Bročka (nezávislý), chcú naďalej pokračovať v zmenách, s ktorými začali už pred štyrmi rokmi. Takmer všetci víťazi sobotňajších volieb sa v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 zhodli na tom, že jednou z ich priorít bude aj oblasť dopravy. Víťaz boja o primátorské kreslo v Bratislave Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu - občianska demokracia) je rád, že do hlavného mesta prichádza nová generácia odborníkov.

Marek Hattas, Ján Nosko,
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer/Diana Černáková/Peter Rusko/Martin Havran)

13:23 Nových starostov bude mať sedem mestských častí Košíc 

Nového starostu bude mať po komunálnych voľbách sedem mestských častí Košíc, v 15 mestských častiach doterajší starostovia svoj post obhájili. K zmene na postoch starostov dochádza v mestských častiach Staré Mesto, Západ, Sever, Krásna a taktiež na Sídlisku Ťahanovce, Sídlisku KVP a v Košickej Novej Vsi, kde doterajší starostovia už nekandidovali. Doterajší starostovia ostávajú vo funkcii v častiach Dargovských hrdinov, Juh, Nad jazerom, Barca, Džungľa, Ťahanovce, Luník IX, Myslava, Pereš, Poľov, Šaca, Vyšné Opátske, Kavečany, Lorinčík a Šebastovce.

13:17  Výsledky volieb dokazujú krízu politických strán

Výsledky komunálnych volieb dokazujú prehlbujúcu sa krízu politických strán na Slovensku. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to konštatoval politológ Jozef Lenč. Na krízu podľa neho poukazuje skutočnosť, že vyše 42 percent kresiel starostov a primátorov získali nezávislí kandidáti. Lenč si myslí, že politické strany by sa mali zamyslieť nad volebnými výsledkami a nad ich postavením v regiónoch. Považuje za smutné, že vládna strana Smer-SD nedokázala postaviť v krajskom meste jediného relevantného kandidáta, ktorý by dokázal vo voľbách na primátora uspieť.

13:16 Pavol Zajac za stranu KDH v RTVS povedal, že je to historicky prvýkrát, kedy strana nespolupracovala s najsilnejšou vládnou stranou Smer.

Pavol Zajac
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

13:15 V obci spojili komunálne voľby s referendom 

Najmenšia obec v okrese Skalica Koválovec spojila komunálne voľby s miestnym referendom, ktoré inicioval staronový starosta obce Patrik Renováček. Renováček, ktorý bol jediným kandidátom na starostu, sa rozhodol vypísať referendum s 11 otázkami. „V parlamente politické strany naznačujú snahu o to, aby sa menším obciam uberali kompetencie. Chceli sme sa proti tomu začať brániť skôr ako bude neskoro. Prvých päť otázok sa venuje práve tomuto okruhu,“ uviedol starosta obce. V referende boli aj otázky, týkajúce sa priamo obce.

13:10 Post primátora mesta Šamorín získal Csaba Orosz

Novým primátorom mesta Šamorín sa v komunálnych voľbách s počtom hlasov 3237 (58,76 %) stal 47-ročný Csaba Orosz zo Strany maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja (SMK-MKP).

13:07 Z parlamentnej opozície sme obstáli najlepšie, pochválil sa Kollár

13:05 Volebné zisky podľa strán:

Výsledky volieb
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

13:00 Humenné sa stalo symbolom zlomu, tvrdí Marosz

Volebný výsledok v Humennom, kde primátorku Janu Vaľovú (Smer-SD) strieda Miloš Meričko (OĽaNO, KHD, SaS, Strana občianskej ľavice, Strana práce, Progresívne Slovensko, Spolu - občianska demokracia), sa stal symbolom zlomu v spoločnosti. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal poslanec NR SR Ján Marosz (OĽaNO).

Na margo výsledku v Bratislave, kde OĽaNO spolu s ďalšími pravicovými stranami postavilo neúspešného kandidáta na primátora Jána Mrvu, Marosz poznamenal, že hlavné mesto bude napriek tomu v dobrých rukách. „Nerobil by som z toho tragédiu. Ján Mrva podal dobrý výkon a bojoval. Novému primátorovi Matúšovi Vallovi držíme palce," dodal.

12:55 Podľa Štatistického úradu SR volilo 2 187 735 Slovákov, čo je 48,67%.

12:54 Ľudia majú Smeru-SD plné zuby a chcú sa ho zbaviť, povedal Sulík

12:50 Staronový primátor Trnavy Peter Bročka získal viac ako 62% hlasov. Podľa neho ľudia v meste takto ocenili štyri roky práce.

Peter Bročka
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

12:48 Hlina o komunálnych voľnách: Musíme si uvedomiť, že Slovensko nie je Bratislava

12:44 Podľa Mareka Hattasa, nového primátora Nitry, je za jeho víťazstvom viacero faktorov. Chce si dať pozor na továreň Jaguaru a prichádzajúcich pracovníkov - cudzincov.

12:42 Bročka o budúcnosti Trnavy: Chcem zaradiť vyšší rýchlostný stupeň

12:37 Lenč: Smutné, že Smer nemal relevantného kandidáta

Výsledky komunálnych volieb dokazujú prehlbujúcu sa krízu politických strán na Slovensku, konštatoval politológ Jozef Lenč. Na krízu podľa neho poukazuje skutočnosť, že vyše 42 percent kresiel starostov a primátorov získali nezávislí kandidáti.

Lenč si myslí, že politické strany by sa mali zamyslieť nad volebnými výsledkami a nad ich postavením v regiónoch. Považuje za smutné, že vládna strana Smer-SD nedokázala postaviť v krajskom meste jediného relevantného kandidáta, ktorý by dokázal vo voľbách na primátora uspieť.

KOMUNÁLNE VOĽBY Slovensko sa
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

12:36 Hlina: Strany podcenili regióny

Ak chceme, aby sa krajina zmenila, musíme si uvedomiť, že Slovensko nie je Bratislava. V diskusnej relácii TA3 V politike na to upozornil šéf mimoparlamentného KDH Alojz Hlina.

„Podľa mňa politické strany podcenili regióny. Z lídrov som jediným, kto počas volebnej noci vycestoval z Bratislavy. Vlani sme boli druhá najúspešnejšia strana v krajských voľbách, teraz sme druhí či tretí v komunálnych voľbách. Vyšlime signál do sveta, že sú tu kresťanskí demokrati a robia," apeloval.

12:32 V pozícii primátora nahradil Jozefa Dvonča Marek Hattas. Pre dosluhujúceho primátora to však nebola posledná rana. Ľudia si ho nezvolili ani za poslanca mestského zastupiteľstva

12:30 Mrva? Neúspech OĽaNO, tvrdí Sulík

Robiť z komunálnych volieb závery pre parlamentné voľby nemá žiaden zmysel, povedal SaS Richard Sulík. „Jediné, čo platí, je, že ľudia majú Smeru-SD plné zuby a chcú sa ho zbaviť. A to, na čo sa SaS najviac zameriava, sú voľby do NR SR. Ten vlak je však dobre rozbehnutý," myslí si.

Sulík priznal, že nie je spokojný s výsledkom Jána Mrvu v Bratislave, ktorého postavilo OĽaNO a liberáli ho recipročne podporili. „Je to teda viac neúspech OĽaNO, oni ho vyberali," ozrejmil.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Foto: SITA/Braňo Bibel)

12:28 „Naša strana vznikla pred dvoma rokmi. Zo všetkých parlamentných strán sme dopadli v podstate najlepšie," povedal na TA3 Boris Kollár

12:25 „Ja som si išiel so svojim tímom vlastnou cestou - prezentácie výsledkov, ktoré máme za štyri roky," povedal primátor Trenčína Richard Rybníček v RTVS o tom, že ho nezastavilo ani spojenie troch protikandidátov.

Richard Rybníček
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

12:23 Spokojný Bugár

Cieľom strany Most-Híd v sobotňajších (10. 11.) komunálnych voľbách bolo získať o desať percent starostov viac, ako strana mala doteraz, a získala o 30 percent viac. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal šéf strany Béla Bugár.

„Ako Most-Híd máme 127 starostov. Som veľmi rád. Získali sme pozície aj tam, kde SMK veľmi silne bojovala. Trend je pomaličky rastúci, to ma teší," deklaroval Bugár.

12:20 Smer-SD sa stáva vidieckou stranou, tvrdí sociológ Slosiarik

12:18 „Tentokrát sa môžeme venovať pokračovaniu a príprave ďalších projektov," hovorí staronový primátor Banskej Bystrice Ján Nosko pre RTVS. Nemusí tak riešiť prvé kroky, povedal s úsmevom. 

Ján Nosko
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

12:15 Nie je nič výnimočné, že nezávislí kandidáti boli úspešní, zhodli sa politológovia

12:13 Podľa Jaroslava Polačeka, nového primátora Košíc, bola základom úspechu kontaktná kampaň. Vyjadril sa aj k antikampani - išlo podľa neho o politiku Smeru, aby ho zastavili. „V Košiciach ide o veľa," povedal v RTVS. V meste presadili osem starostov a v zastupiteľstve by mali mať 18 poslancov zo 41.

Jaroslav Polaček
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

12:10 Beblavý a Štefunko sa zhodli: Urobili sme zárez, na ktorom sa dá stavať

12:06 Nová starostka Starého Mesta

Staromešťanov podľa Aufrichtovej presvedčila autentickosť, keďže podľa vlastných vyjadrení je jednou z nich, pozná ich problémy i požiadavky na ich riešenia. Verila ich zdravému úsudku, pričom vnímala ich túžbu po zmene pri správe vecí verejných.

„Vážim si to, lebo len veľkorysý prístup prináša priestor pre rozvoj. Voliči ocenili novú tvár a špeciálne si cením, že pochopili odkaz, že obsah je dôležitejší ako obal," uviedla Aufrichtová.

12:05 Vallo o nástupe novej generácie: VIDEO Je to nezastaviteľné, ľudia na Slovensku chcú zmenu

KOMUNÁLNE VOĽBY Slovensko sa
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:59 Robert Fico sa zamyslel, či by Slovensko nemalo prejsť na český model komunálnych volieb, kde starostovia a primátori nie sú volení priamo občanmi, ale obsadzovanie týchto postov je výsledkom koaličných dohôd.

11:55 Danko uznáva vzostup nezávislých kandidátov. „Komunál sa ešte nezávislým politikom riadiť dá, ale predstavte si 150 nezávislých poslancov v NR SR, ktorí sa nikdy nedohodnú. Štát musia riadiť stabilizované skupiny ľudí. Tam, kde končia politické strany, začína diktatúra," upozornil. Zároveň pogratuloval každému, kto našiel odvahu vstúpiť do verejného života.

KOMUNÁLNE VOĽBY Slovensko sa
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

11:52 „Pred dvanístimi rokmi som v kancelárii Paľa Pašku mudroval, ako sa dá svet zmeniť, dnes vidím, že to nie je také ľahké," povedal Danko.

11:51 Danko kritizuje aj systém, podľa ktorého môžu médiá v spolupráci s veľkými firmami vytvoriť z kandidáta prezidenta jednoducho. V tejto súvislosti spomenul novelu zákona o politických stranách, ktorú už parlament schválil, ale prezident Andrej Kiska ju vrátil do NR SR.

„Dnes už politika nie je len o súťaži politických strán v regiónoch, ale aj o tom, kto ju financuje a kto ju finančne podporuje. To nie sú zbrane z hľadiska politického boja. Asi všetci chceme vedieť, kto koho a ako financuje," povedal.

11:45 Bývalého premiéra vystriedal na TA3 predseda parlamentu Andrej Danko.

„Musím poďakovať našim štruktúram v regiónoch za tento výsledok. Je to historický úspech, Nikdy predtým nemala strana SNS 160 primátorov," hovorí šéf národniarov.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Topky.sk)

11:41 „Som zvedavý, čo ten chlapec v Nitre urobí,“ povedal Fico a poďakoval Dvončovi za prácu v Nitre. Jeho prehra ho prekvapila.

11:38 Pravica v Bratislave totálne prepadla, myslí si Fico. „Je na čase uvažovať o tom, či neprijať český model,“ uviedol. 

11:37 Opozícia sa vyparila, tvrdí Fico po komunálnych voľbách, v ktorých koalícia stratila kľúčové mestá

„Koalícia nemá stranícku konkurenciu. Opozícia reálne neexistuje, to sú bubliby. Jediný komu blahoželám je KDH a pán Hlina, pretože je to štandardná opozičná strana,“ povedal Fico. Podľa neho Smer stranícky vyhral. „Napriek mediálnemu lynču je to uspokojivý výsledok.“

Robert Fico
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

11:34 Robert Fico pogratuloval všetkým, ktorí vyhrali. „A je mi naozaj jedno, či je to nezávislý alebo ako. Ľudia si vyberajú zástupcov podľa toho, ako ich poznajú, to čo je v zátvroke sa nepočíta,“ povedal Robert Fico v TA3. 

11:26 Vládna koalícia prehrala primátorské voľby aj v Snine

Primátorkou bude nezávislá kandidátka Daniela Galandová. Neuspel kandidát SNS a bývalý šéf Slovenského pozemkového fondu Dušan Hačko, ktorý ako Matečnej nominant nechal predať dôležité pozemky pri miestnej železničnej stanici.

Dušan Hačko
Zobraziť galériu (48)
Dušan Hačko  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

11:25 Novým primátorom Starej Turej bude Leopold Barszcz (nezávislý)

Barszcz získal v komunálnych voľbách 1431 platných hlasov (48,90 %) a na druhé miesto odsunul doterajšiu primátorku Annu Halinárovú (Smer-SD), ktorá získala 1113 hlasov. Volebná účasť v Starej Turej dosiahla 38,65 %.

11:23 Svoj post primátora Dunajskej Stredy si znovu obhájil Zoltán Hájos 

Novým primátorom mesta Dunajská Streda sa v komunálnych voľbách s počtom hlasov 3127 (44,19 %) stal 51-ročný advokát Zoltán Hájos zo Strany maďarskej komunity (Magyar Közösség Pártja: SMK-MKP). Bude tak viesť mesto už tretie volebné obdobie po sebe. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré Štatistický úrad SR zverejnil na svojej internetovej stránke.

11:20 V Bratislavskom zastupiteľstve dominujú pravicová koalícia a kandidáti okolo Matúša Valla. Ak by sa nový primátor dohodol s pravicou, mal by pohodlnú väčšinu. Postaviť sa zaňho môžu aj viacerí nezávislí.

11:12 Novým šéfom mesta Senec sa stal doterajší viceprimátor Badinský 

Novým primátorom Senca sa stal doterajší viceprimátor okresného mesta v Bratislavskom kraji Dušan Badinský. Kandidoval ako nezávislý. Podľa neoficiálnych výsledkov získal 44,53 percenta všetkých odovzdaných hlasov. V Senci si mohli vyberať z troch kandidátov, končiaci primátor Karol Kvál sa o mandát opätovne neuchádzal. 

KOMUNÁLNE VOĽBY Slovensko sa
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Samospráva tiež uvádza mená poslancov, ktorí sa dostali do mestského zastupiteľstva (MsZ). Výrazne prevažujú občianski kandidáti, v 19-člennom poslaneckom zbore mesta ich bude sedieť 15, ďalší traja sú nominantmi SMK a jeden Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Takmer polovicu z úspešných kandidátov zastupujú ženy, je ich osem, oproti doterajšiemu zloženiu sa ich počet mierne navýšil. 

11:07 Primátorom Zlatých Moraviec zostáva Dušan Husár 

Primátorom Zlatých Moraviec zostáva aj na nasledujúce štyri roky 60-ročný Dušan Husár, ktorý kandidoval s podporou strán Smer-SD a SNS a obhájil tak svoju funkciu. Z celkového počtu 4360 odovzdaných platných hlasovacích lístkov získal 3268 hlasov. Husára tak vo funkcii potvrdilo 74,95 percenta hlasujúcich voličov. Volebná účasť v Zlatých Moravciach dosiahla 42,69 percenta.

10:52 Zahorčák obhájil post primátora Michaloviec 

Primátor Michaloviec Viliam Zahorčák, ktorého v sobotňajších komunálnych voľbách podporovali Smer-SD, SNS, Most-Híd a Strana zelených Slovenska, obhájil svoj titul a mesto povedie ďalšie štyri roky. Získal 4655 z 11.760 platných hlasov, čo predstavuje 39,58 %. Primátorom bude tak už štvrté volebné obdobie po sebe. 

10:48 Jozefa Gašparíka strieda v Dubnici nad Váhom po 12 rokoch Peter Wolf 

Novým primátorom Dubnice nad Váhom bude 32-ročný manažér Peter Wolf (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR. Wolf získal v sobotných (10.11.) komunálnych voľbách 3554 hlasov (41,01 %) a po 12 rokoch vystrieda v primátorskom kresle doterajšieho primátora Jozef Gašparíka (nezávislý). V Dubnici nad Váhom odovzdalo platné hlasy 44,39 % voličov.

10:41 Štatistický úrad sčítal všetky hlasy vo všetkých krajoch. Volebná účasť je 48,67 %.

10:35 Zo Smeru zatiaľ voľby nikto nekomentoval

Na Facebooku zverejnila status len Monika Beňová. „Volebné výsledky, podobne ako v regionálnych voľbách, potvrdili dominanciu nezávislých kandidátov. Je na politických stranách a hnutiach, aby sme si zanalyzovali dovody. Koaličné aj opozičné strany,“ uviedla. 

10:30 Richarda Rybníčka prekvapila agresivita kampane. V Trenčíne napriek tomu obhájil post primátora.

10:23 Starosta Štrby je rekordérom, vo funkcii bude desiate volebné obdobie

Starosta Štrby Michal Sýkora je slovenským rekordérom, vo funkcii bude jubilejný desiatykrát. Po prvý raz v histórii však v komunálnych voľbách nemal súpera a svoju podporu mu vyjadrilo 767 tamojších obyvateľov. „Chcel by som hlavne dokončiť to, čo máme rozrobené," uviedol Sýkora.

KOMUNÁLNE VOĽBY Slovensko sa
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

10:21 Primátor Hlohovca priznal prehru vo voľbách predčasne, zvíťazil 

Víťazom volieb v Hlohovci sa podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov stal doterajší primátor Miroslav Kollár (nezávislý). Svojho najväčšieho súpera Olivera Pestúna prekonal o 32 hlasov, keď v konečnom spočítaní získal 2610 a Pestún 2578. Kollár okolo 2. hodiny rannej pritom na svojej stránke na facebooku priznal volebnú porážku.

„Musím sa vám všetkým hlboko ospravedlniť - podľa predbežných informácií od našich pozorovateľov z okrskov som to nedal. Podľa oficiálnej zápisnice áno. Prepáčte všetci, ktorých to vyprovokovalo k emotívnym reakciám,“ napísal okolo 5. hodiny na rovnakom mieste. Dodal, že je po voľbách, dajme bokom staré spory a poďme pracovať. Spolu.

10:15 Podľa politológa Jána Baránka to, že na Slovensku vyhrali nezávislí kandidáti je silným signálom. Mainstreamovým stranám dochádza dych.

10:08 Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková obhájila svoj post 

Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková (Smer-SD, SNS, SMS) obhájila v sobotných komunálnych voľbách svoj post a mesto povedie aj v ďalšom volebnom období. Podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, ju volilo 2164 obyvateľov, čo je 54,22 percenta. Vo voľbách mala dvoch protikandidátov. Volebná účasť dosiahla v Banskej Štiavnici 49,78 percenta.

10:07 Matúš Vallo je aj basgitarista Para. „Myslím, že Bratislavčania mi odpustia, že primátor si občas zahrá na basu. Samozrejme, Bratislava je moja priorita.“

10:06 Oficiálne výsledky budú známe dnes o 16:00

Vyhlásenie výsledkov komunálnych volieb 2018 sa očakáva dnes, v nedeľu 11. novembra po zasadnutí Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o 16.00 h na Drieňovej 22, na 10. poschodí v Bratislave. 

Matúš Vallo
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

10:05 Stropkov opäť povedie Ondrej Brendza 

Stropkov povedie nasledujúce volebné obdobie 45-ročný súčasný primátor Ondrej Brendza (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke. Brendza získal 2566 hlasov (80,84 percenta) z celkovo 3174 platných hlasov. Volebná účasť v Stropkove dosiahla úroveň 38,56 percenta.

10:03 Primátorom Sabinova sa stal Michal Repaský 

Novým primátorom Sabinova sa stal Michal Repaský. V sobotných komunálnych voľbách kandidoval ako nezávislý. Z celkového počtu 4633 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľby primátora získal 2669 hlasov (57,60 percenta). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke.

O post primátora Sabinova sa uchádzalo šesť kandidátov. Repaský, ktorý je v súčasnosti prednostom mestského úradu, vystrieda vo funkcii Petra Molčana, ktorý sa už o miesto primátora neuchádzal. V zozname voličov bolo zapísaných 9774 voličov, celková účasť dosiahla 48,13 percenta.

9:50 V Púchove vystrieda Katarína Heneková v primátorskom kresle manžela

V Púchove zostane primátorský post v rodine. Rastislava Heneka vystrieda v primátorskom kresle jeho manželka Katarína (nezávislá). Podľa neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, získala Heneková 2272 platných hlasov (28,35 %). V Púchove bola účasť voličov 53,92 %.

9:40 Prekvapenie v Trenčianskych Tepliciach

Prekvapením sa skončili primátorské voľby v Trenčianskych Tepliciach. Novou primátorkou kúpeľného mesta bude v nasledujúcom štvorročnom volebnom období Zuzana Frajková Ďurmeková (nezávislá). Vyplýva to z údajov zverejnených na stránke Štatistického úradu SR. 

Frajková Ďurmeková získala v sobotných (10. 11.) komunálnych voľbách 634 hlasov (35,26 %) a po 12 rokoch vystrieda vo funkcii Štefana Škultétyho (nezávislý).  V Trenčianskych Tepliciach sa o post primátora uchádzal okrem Frajkovej Ďurmekovej a Škultétyho aj 72-ročný filmový režisér, scenárista, producent a spoluzakladateľ medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest Peter Hledík. 

9:36 Ivan Štefunko (Progresívne Slovensko) hovorí o tom, že zmena nie je iba v Bratislave, ale aj na celom Slovensku. Miroslav Beblavý (Spolu) hovorí o krásnom novom ráne pre celú krajinu.

9:34 Vallo sa prihovára po zvolení. Ďakuje stranám Spolu aj Progresívne Slovensko, svojmu tímu aj voličom. „Ďakujem všetkým Bratislavčanom a Bratislavčankám za podporu. Budem sa usilovať zo všetkých síl, aby som ich nesklamal." povedal.

9:32 Status Natálie Blahovej

9:25 Krupina (Radoslav Vazan), Detva (Ján Šufliarsky) aj Veľký Krtíš (Dalibor Surkoš) budú mať staronových primátorov.

9:20 Novým primátorom Pezinka bude Igor Hianik

Novým primátorom Pezinka bude kandidát strán Strana Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), hnutie Progresívne Slovensko (PS) a strana Spolu – občianska demokracia Igor Hianik. Podporilo ho 53,98 voličov.

9:03 Staré Mesto volilo zmenu, vyhrala Aufrichtová

Novozvolenou starostkou v bratislavskej mestskej časti Staré mesto sa stala podľa neoficiálnych výsledkov Zuzana Aufrichtová, ktorá kandidovala s podporou strán Sloboda a Solidarita (SaS), Občianska konzervatívna strana (OKS), hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), NOVA, strany Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska, hnutia Sme rodina - Boris Kollár a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Získala 6 104 hlasov voličov, čo predstavuje viac ako 36 percent. Celkový počet voličov starostu Starého mesta bol 16 680.

Zuzana Aufrichtová
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: FB / Zuzana Aufrichtová)

8:59 Veronika Remišová (OĽaNO) o voľbách:

8:50 Jasná porážka Vaľovej, zvíťazil Meričko

Novozvoleným primátorom mesta Humenné sa stal podľa neoficiálnych výsledkov Miloš Meričko. Získal hlasy 6 912 voličov, čo predstavuje viac ako 54 percent, z celkového počtu 12 710 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľby primátora Humenného. Meričko kandidoval za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Miloš Meričko
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: FB / Miloš Meričko)
​​

8:42 Post primátora Trebišova obhájil Marek Čižmár

V Trebišove obhájil post primátora Marek Čižmár, ktorý v sobotných komunálnych voľbách kandidoval ako nezávislý. Získal 51,56 percenta hlasov. Vyplýva to z výsledkov, ktoré po sčítaní 100 percent hlasov zverejnila internetová stránka Štatistického úradu SR. V Trebišove odovzdalo hlas kandidátom na primátora 7932 voličov.

Marek Čižmár
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: FB / Marek Čižmár)

8:40 Bardejov opäť povedie Boris Hanuščak

Bardejov povedie aj nasledujúce volebné obdobie 63-ročný Boris Hanuščak (Smer-SD, Most-Híd, SNS). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke. Hanuščak získal 4838 hlasov (42,56 percenta) z celkovo 11.367 platných hlasov. Volebná účasť v Bardejove dosiahla úroveň 45 percent.

8:34 Starostom Petržalky sa stal Ján Hrčka

V bratislavskej mestskej časti Petržalka uspel podľa neoficiálnych výsledkov Ján Hrčka (SaS, NOVA, KDH, Sme rodina, OKS). Hrčka získal celkovo 10 659 odovzdaných hlasov, čo predstavuje viac ako 32 percent z celkového počtu 32 614 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľby starostu Petržalky.

Ján Hrčka
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Marko Erd)

8:20 Staronovou primátorkou Zvolena je Lenka Balkovičová

Primátorkou Zvolena na ďalšie volebné obdobie bude Lenka Balkovičová (nezávislá). S počtom získaných hlasov 5059 (37,4 percenta) tak v sobotných komunálnych voľbách obhájila svoju doterajšiu pozíciu. Vyplýva to z výsledkov, ktoré po sčítaní 100 percent hlasov zverejnila internetová stránka Štatistického úradu SR.

Vo Zvolene odovzdalo hlas kandidátom na primátora 13.530 voličov. Účasť vo voľbách dosiahla 39 percent. Voliči si vyberali hlavu mesta spomedzi piatich kandidátov.

Lenka Balkovičová
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Andrej Galica)

8:05 Reakcie porazených kandidátov v Bratislave.

8:00 Starostom v Devínskej Novej Vsi bude Dárius Krajčír

Starostom bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves bude podľa neoficiálnych výsledkov Dárius Krajčír, ktorého podporovali opozičné parlamentné strany. Krajčír získal 3 170 hlasov z celkového počtu 6 255, čo predstavuje viac ako 50 percent. Volebná účasť prekonala hranicu 44 percent.

7:55 Zaťovič v Dúbravke, Drotován v Rači

V bratislavskej mestskej časti Dúbravka uspel podľa neoficiálnych výsledkov Martin Zaťovič, v Rači nezávislý kandidát Michal Drotován. Zaťovič získal v Dúbravke jasnú prevahu, keď dostal 11 007 všetkých hlasov, čo predstavuje viac ako 90 percent.

Volebná účasť v Dúbravke dosiahla viac ako 39 percent. Drotován zvíťazil s počtom 3 889 hlasov, z celkového počtu 8 949, čo je viac ako 43 percent. V Rači dosiahla volebná účasť viac ako 45 percent.

Michal Drotován

Michal Drotován
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Michal Drotován)

7:50 V Prievidzi svoj post primátorky obhájila Katarína Macháčková

Staronovou primátorkou mesta Prievidza sa stala Katarína Macháčková, ktorá kandidovala za politickú stranu Spolu – občianska demokracia. Podľa neoficiálnych výsledkov získala 8 508 hlasov z celkového počtu 15 526 platných hlasovacích lístkov, čo predstavuje viac ako 54 percent platných hlasov.

KOMUNÁLNE VOĽBY Slovensko sa
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA)

7:40 Komárno má nového šéfa

Novým primátorom Komárna sa stal 42-ročný Béla Keszegh, ktorý kandidoval ako nezávislý. Svoj hlas mu odovzdalo 4189 voličov. Súčasný viceprimátor nahradí vo funkcii doterajšieho primátora Lászlóa Stubendeka, ktorý nekandidoval. O post primátora sa uchádzalo šesť kandidátov. Voliči odovzdali celkovo 8187 platných hlasov, informovala o tom mestská volebná komisia v Komárne. 

7:35 Bytču obhájil Minarčík

Z neoficiálnych výsledkov vyplýva, že Bytču naďalej povedie doterajší primátor, 51-ročný Miroslav Minárčik (Smer-SD), ktorý zvíťazil spomedzi troch kandidátov. Minárčik získal 2918 hlasov (68,83 percenta) z 4239 platných hlasov. Volebná účasť v Bytči dosiahla 46,59 percenta.

7:27 Primátorom Senca bude podľa neoficiálnych výsledkov nezávislý kandidát Dušan Badinský. Ten získal 2 974 z celkového počtu 6 678 odovzdaných hlasov, čo predstavuje viac ako 44 percent. Volebná účasť v meste Senec prekročila úroveň 43 percent.

7:25 Jasné víťazstvo Valla

V hlavnom meste je v súčasnosti sčítaných viac ako 99 percent všetkých volebných okrskov. Novým primátorom bude Matúš Vallo, ktorý jasným spôsobom zdolal svojich najväčších konkurentov.

Vallo do súčasnosti získal 58 153 hlasov, druhý Václav Mika 36 394, tretí skončil súčasný primátor Ivo Nesrovnal, ktorý získal 29 335 a štvrtý Ján Mrva so ziskom 27 376. V rámci Bratislavy prekročila volebná účasť 40 percent. 

Matúš Vallo
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

7:10 Veľké víťazstvo Hattasa

Novým primátorom Nitry sa stal Marek Hattas. Kandidoval ako nezávislý. Z celkového počtu 29.289 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľby primátora, získal 12.385 hlasov, čo predstavuje podiel 42,28 percenta, informovala mestská volebná komisia v Nitre. 

Nový primátor Nitry Marek
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

7:00 Prekvapivé výsledky, porážka Smeru

V kľúčových krajských mestách nastalo pre mnohých prekvapenie. V Bratislave podľa predbežných výsledkov zvíťazil Matúš Vallo, v Nitre 31-ročný Marek Hattas, v Žiline porazil kandidáta Smeru Peter Fiabáne. Svoje posty obhájili Peter Bročka v Trnave, Richard Rybníček v Trenčíne, Andrea Turčanová v Prešove a Ján Nosko v B. Bystrici. 

Po desiatej hodine večer sa brány všetkých volebných okrskov uzavreli a čakalo sa na výsledky. Voliči mali možnosť voliť svojich zástupcov na komunálnej úrovni od siedmej hodiny rannej vo viac ako šiestich tisícoch volebných miestnostiach po celom Slovensku. Jednotlivé miestnosti sa nachádzali v 2 926 obciach a mestách našej krajiny. V nich mali voliči možnosť rozhodnúť sa medzi 62-tisícmi kandidátov na post primátorov, starostov a poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev.

6:45 Trnava bez zmeny na primátorskom poste: Občania opätovne zvolili Petra Bročku

Staronovým primátorom Trnavy sa stal Peter Bročka. Potvrdil to hovorca Trnavy Pavol Tomašovič.„To, čo rozhodlo, je skôr otázka pre voličov. Ja dúfam, že za tie štyri roky sme posunuli mesto naozaj dopredu, ľudia si to všimli a ocenili to," povedal Bročka. 

Na otázku, aké sú jeho plány s mestom na najbližšie štyri roky odpovedal, že najprv musí vedieť, ako bude vyzerať mestské zastupiteľstvo.

Peter Bročka
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

6:35 Kto vyhral v Rusovciach a Devíne?

Posť starostky Devína podľa neoficiálnych výsledkov obhájila nezávislá kandidátka Ľubica Kolková. Podľa dostupných informácií získala Kolková 489 z celkového počtu 798 odovzdaných hlasov. Volebná účasť v bratislavskej mestskej časti presiahla úroveň 57 percent.

V bratislavskej mestskej časti Rusovce uspela podľa neoficiálnych výsledkov nezávislá kandidátka Lucia Tuleková Henčelová. Tá získala 990 z celkového počtu 1950 odovzdaných hlasov, čo je viac ako 50 percent. Volebná účasť presiahla hranicu 60 percent

6:10 Bratislavské Nové Mesto naďalej v réžii Kusého

Staronovým starostom bratislavskej mestskej časti Nové Mesto bude podľa neoficiálnych výsledkov nezávislý kandidát Rudolf Kusý. Súčasný starosta získal 9 011, z celkového počtu 15 404 odovzdaných hlasov, čo je viac ako 58 percent. Volebná účasť presiahla podľa dostupných informácií hranicu 42 percent.

Nesrovnal a Kusy v
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

5:50 Prešov má staronovú primátorku: Mesto opäť povedie Andrea Turčanová

Súčasná primátorka Prešova Andrea Turčanová (KDH, OĽaNO, NOVA) povedie mesto aj v ďalšom volebnom období. Podľa oficiálnych výsledkov podpísaných mestskou volebnou komisiou Turčanová získala 14.205 hlasov a jej protikandidát Pavel Hagyari 8921 hlasov.

Andrea Turčanová
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

5:30 V Považskej Bystrici zvíťazil Karol Janas

V Považskej Bystrici zvíťazil kandidát Karol Janas s podporou strán Smer-SD, Slovenskej národnej strany (SNS) a Strany zelených. Janas získal 7 294 hlasov z celkového počtu 12 322, čo je viac ako 59 percent. Volebná účasť v Považskej Bystrici prekonala podľa dostupných informácií 37 percent.

Karol Janas
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

5:20 V Záhorskej Bystrici zvíťazil Jozef Krúpa

V bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica obhájil post starostu Jozef Krúpa, ktorý sa uchádzal o post ako nezávislý kandidát. Krúpa získal 1 605, z celkového počtu 2 648 odovzdaných hlasov, čo je takmer 61 percent. Volebná účasť presiahla podľa dostupných informácií v mestskej časti 62 percent.

5:05 Novým starostom Ružinova bude Martin Chren

V Ružinove podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré robil štáb Martina Chrena, po sčítaní všetkých okrskov, zvíťazil v súboji o post starostu Chren pred Jánom Bôcikom. Na treťom mieste má byť Jana Poláčiková a až na štvrtom súčasný starosta Dušan Pekár. „Nesmierne si vážim dôveru Ružinovčanov. Oslavovať však budem až o štyri roky, keď sa nám podarí vyriešiť problémy, ktoré dedíme,“ povedal Chren, ktorý zvíťazil v 64 zo 68 okrskov.

Chren vraví, že dnes oslavuje len meniny, nie výsledok volieb. „Slovom dnešného dňa je pokora. Čaká nás nesmierne veľa práce. Dali ste nám však šancu zlepšiť Ružinov a my urobíme všetko preto, aby ste o štyri roky videli, že ste sa rozhodli správne. Až vtedy budem oslavovať. Vtedy, keď sa tu, v Ružinove, bude nám všetkým žiť lepšie,“ dodal.

KOMUNÁLNE VOĽBY Slovensko sa
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Facebook/Martin Chren)

4:50 Richard Rybníček zostáva vo funkcii: Trenčín povedie ako primátor aj naďalej

Staronovým primátorom Trenčína bude najbližšie štyri roky podľa neoficiálnych výsledkov Richard Rybníček. Ten obhájil svoj post s jasnou prevahou, keď podľa dostupných štatistík získal 13 855 hlasov, čo predstavuje viac ako 72 percent platných hlasov. Rybníček sa uchádzal o dôveru voličov ako nezávislý kandidát.

Richard Rybníček
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

4:40 Nosko suverénne zvíťazil vo všetkých 77 okrskoch

Úradujúci banskobystrický primátor Ján Nosko suverénne zvíťazil v meste pod Urpínom a má silný mandát viesť Banskú Bystricu po ďalšie štyri roky. Zvíťazil vo všetkých 77 okrskoch, kde získal 18.281 hlasov.

Noskov najväčší súper, mestský a krajský poslanec Igor Kašper, ktorý kandidoval ako nezávislý a podporovali ho SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina a Progresívne Slovensko, dostal 5490 hlasov. Peter Peuker (NAJ-Nezávislosť a Jednota) 140 a Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku) 401 hlasov.

Ján Nosko
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

4:35 Šimko sa udržal v Rimavskej Sobote

Ako vyplýva z neoficiálnych výsledkov, mesto Rimavská Sobota povedie aj v nasledujúcom volebnom období doterajší primátor Jozef Šimko (nezávislý). Získal dovedna 5081 hlasov (58,02 percenta) z celkovo 8757 platných hlasov. Volebná účasť v Rimavskej Sobote dosiahla úroveň 46,88 percenta.

4:25 Popradu bude opäť vládnuť Anton Danko

Primátorom Popradu sa po štvorročnej prestávke stal bývalý hokejový rozhodca Anton Danko. Podporilo ho 5 941 voličov, čím získal 29,29 percenta odovzdaných platných hlasov.

V Levoči sa stal primátorom nezávislý kandidát Miroslav Vilkovský. Mesto Svit ako primátorka povedie Dáša Vojsovičová. Vo Vranove nad Topľou bude primátor Ján Ragan.

4:10 Polaček víťazstvo venoval synovi

„Dovoľte mi, aby som toto víťazstvo venoval svojmu synovi, ktorého som rok nevidel. Toto víťazstvo je pre neho," vyhlásil počas volebnej noci nový primátor Košíc Jaroslav Polaček. Reagoval tým na kauzu, ktorá rezonovala v predvolebnej kampani.

Podľa jeho slov stojí za víťazstvom s približne 20-percentným priebežným náskokom čestnosť. „Tento tím sa volá Fungujúce Košice. Ďakujem Košičanom, ktorí mi dali hlas. Ďakujem tým, ktorí pochybovali, a aj tým, ktorí mi hlas nedali - sú Košičania a my sme tu pre nich," povedal.

Jaroslav Polaček
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Spolu so svojím tímom chce, ako hovorí, zastaviť rodinkárstvo a parazitovanie na mestskom majetku. „Chceme, aby sa Košice vrátili naspäť Košičanom a nepatrili vyvoleným," vyhlásil.

3:55 Mrva gratuluje, no neskrýva sklamanie

Kandidát na primátora mesta Bratislava Ján Mrva priznal porážku. Uviedol, že neskrýva sklamanie a zablahoželal Matúšovi Vallovi. „Neviem skryť sklamanie z tohto výsledku, ale je slušné pogratulovať víťazovi," uviedol v reakcii na predbežné výsledky volieb Mrva. 

Kandidát na primátora mesta Bratislava Ján Mrva priznal porážku. Uviedol, že neskrýva sklamanie a zablahoželal Matúšovi Vallovi. „Neviem skryť sklamanie z tohto výsledku, ale je slušné pogratulovať víťazovi," uviedol v reakcii na predbežné výsledky volieb Mrva.

„Ja som ponúkal ako kandidát demokratickej opozície skúsenosť, výsledky, odbornosť, Bratislavčania si vybrali sympatie mladého muža, jeho plán a tím. Tak som zvedavý, ako ho naplní. Budem mu v tom držať palce, ale budem ho ako demokratická opozícia kontrolovať, či ho napĺňa tak, ako to sľúbil, hlavne transparentne a odborne," avizoval. 

Ján Mrva vo svojej
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

3:40 Fiabáne ovládol Žilinu

Primátorom mesta Žilina bude 55-ročný Peter Fiabáne, nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina, Nova, Progresívne Slovensko, OKS, Šanca. V sobotňajších komunálnych voľbách zvíťazil spomedzi siedmich kandidátov.

Vyplýva to zo zápisnice, ktorú zverejnila mestská volebná komisia na internetovej stránke mesta Žilina. Peter Fiabáne získal 13.876 hlasov (48,06 percenta) z 28.872 platných hlasov. Volebná účasť v Žiline dosiahla 41,30 percenta.

Peter Fiabáne
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

2:40 Nesrovnal gratuloval Vallovi

Súčasný primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý chcel tento post obhájiť v sobotných (10.11.) komunálnych voľbách ako nezávislý kandidát, zablahoželal svojmu súperovi Matúšovi Vallovi (kandidát s podporou Progresívneho Slovenska a Spolu – občianskej demokracie) k víťazstvu vo voľbách. Sčítaných v tom čase však nebolo ešte ani 30 percent hlasov.

„Bratislavčania rozhodli. Chcem sa všetkým Bratislavčanom poďakovať, všetkým tým, ktorí prišli k voľbám a prejavili záujem o svoje mesto. Osobitne sa chcem poďakovať tým, ktorí ma podporili. Boli ich veľmi veľa, ale tentoraz to na víťazstvo očividne nestačilo," vyhlásil Nesrovnal. Svojmu protikandidátovi Vallovi zatelefonoval a zagratuloval mu k víťazstvu v komunálnych voľbách.

Ivo Nesrovnal
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Pokojný priebeh s niekoľkými incidentmi

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa zaoberala niekoľkými podozreniami z kupovania hlasov, porušovania moratória či nespokojnosti s činnosťou okrskových volebných komisií. Počas dňa sa v niektorých obciach vyskytli incidenty. Napríklad v obci Lozorno mali k voľbám privážať Rómov v dodávke, na Luníku IX došlo ku krátkemu narušeniu volieb.

Na bezpečnosť a pokojný priebeh volieb dozerali policajné hliadky. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová potvrdila, že polícia počas volebného dňa dostala viacero podnetov od občanov. Týkali sa najmä možného narušenia prípravy volieb, podozrenia z porušenia moratória či volebnej korupcie. Počas volebného dňa bolo otvorených viac ako 6000 volebných miestností. V týchto voľbách bolo možné voliť o dve hodiny dlhšie oproti minulosti.

Viac o téme: VýsledkyKomunálne voľbyBratislavaJaroslav PolačekMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu