Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Nefér výhoda starostov a primátorov pred voľbami: Propaganda za obecné peniaze

Jana Vaľová a Jozef Dvonč Zobraziť galériu (2)
Jana Vaľová a Jozef Dvonč (Zdroj: FB / Jana Vaľová, TASR / Martin Baumann)

BRATISLAVA - Veľká časť úradujúcich primátorov a starostov je pred novembrovými komunálnymi voľbami vo výhode. Odborníci z Transparency International Slovensko v tom majú jasno.

Ako vyplýva z výsledkov hodnotenia užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávnosti radničných novín, starostovia a primátori totiž ovládli radničné noviny. Tie v mnohých prípadoch podľa neziskovky za obecné peniaze šíria ich propagandu. 

Z celkom 86 novín zaradených do hodnotenia 47 neponúklo čitateľom žiaden kritický názor na politiku radnice alebo preň vyhradilo menej ako percento zo svojho obsahu venovaného samosprávnym témam. Podľa analytika TIS Michala Piška primátori, naopak, dominujú.

 

Vybavovanie účtov s oponentmi

Ako príklad Piška uviedol dlhoročného šéfa Nitry Jozefa Dvonča, ktorý opäť kandiduje za primátora. Jeho meno dokázali spomenúť dva mestské tituly v desiatich hodnotených vydaniach až 175-krát. V jednom z júnových čísel týždenníka Mesto Nitra sa podľa zistení TIS objavil Dvonč až v ôsmich z desiatich článkov. 

Tlačené periodiká sú vraj naďalej zneužívané nielen na propagandu šéfov radníc, ale aj na vybavovanie si účtov s oponentmi. Z výsledkov TIS vyplýva, že keď napádaní oponenti nedostali žiaden priestor na reakciu, objavili sa až v 35 hodnotených samosprávach. V roku 2016 to bolo v 21 tituloch.

Problémové Humenné

Ako najviac problematické sa v tomto prípade javia Humenské noviny vydávané samosprávou pod vedením primátorky Jany Vaľovej. Podiel poškodzujúcej plochy v tomto periodiku vzrástol z piatich na osem percent z celkovej samostatnej plochy.

„Opozícia nemá v týchto novinách takmer žiaden priestor, veľmi často je predstaviteľmi radnice napádaná," poukázal analytik TIS Ľuboš Kostelanský. 

Humenské noviny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: humenne.sk)

Najlepší a najhorší

Nad hranicou 50 percent v Indexe Benefit skončilo 47 z celkovo 86 hodnotených novín. Na prvom mieste sa umiestnilo Ružinovské Echo (73,75 percenta), druhý bol Prešovský magazín (66,35 percenta) a tretie periodikum Hlas Nové Mesta, ktoré patria bratislavskej mestskej časti Nové Mesto (64,29 percenta).

Naopak, na chvoste rebríčka je na 84. mieste Mestský Infolist z Trebišova (29,19 percenta), predposledné skončili Gemerské zvesti z Rimavskej Soboty (22,66 percenta) a posledné je periodikum Veľkého Medera Veľkomederský hlásnik (19,78 percenta).

Viac o téme: Komunálne voľbyTransparency International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu