Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

OĽaNO o prezidentských voľbách: Podporíme Mistríka, Čaputovú alebo Mikloška

Igor Matovič Zobraziť galériu (5)
Igor Matovič (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Hnutie OĽaNO by v prezidentských voľbách podporilo Františka Mikloška, Zuzanu Čaputovú alebo Roberta Mistríka. Podľa hnutia sa majú dohodnúť medzi sebou. Ak to neurobia do termínu vyhlásenia volieb, OĽaNO oznámi svoj ďalší postup. Informoval o tom hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

"Medzi záujemcami o funkciu prezidenta sú traja kandidáti, ktorí by v prípade zvolenia mohli byť dôstojnou hlavou štátu. Sú nimi Zuzana Čaputová, František Mikloško a Robert Mistrík. Keďže však z väčšej časti oslovujú podobných voličov, rozdrobenosť hlasov zásadne zvyšuje šance iných kandidátov s pochybnou minulosťou, ktorí by Slovensku nepriniesli nič dobrého," napísalo hnutie. Od kandidátov očakáva, že uprednostnia záujmy Slovenska pred osobnými ambíciami a zabránia prepadnutiu akýchkoľvek hlasov.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

O spoločnom konzervatívnom kandidátovi na prezidenta chcelo s OĽaNO rokovať KDH. Bolo by pripravené rokovať s víťazom primárnych volieb, ktorý by vzišiel zo zápasu medzi Veronikou Remišovou a Františkom Mikloškom. Ak by k tomu nedošlo, tak strana v prvom kole prezidentských volieb podporí kandidáta s podporou opozície, ktorý má najväčšiu šancu dostať sa do druhého kola. Musí sa však so stranou dohodnúť na kultúrno-etických otázkach.

SPOLU vyzýva demokratickú opozíciu

Prezidentské voľby budú o necelé tri mesiace. Nesmú byť ďalej zneužívané na zviditeľňovanie sa politických strán. Ak sa prvé kolo prezidentských volieb stane predkolom parlamentných volieb, Slovensku hrozí, že do druhého kola postúpia kandidáti nehodní úradu prezidenta a voliči si budú musieť vyberať medzi kandidátom Smeru/SNS alebo nedemokratických síl. Prezident republiky môže svojimi rozhodnutiami nielen zasahovať do politického diania, ale aj silne ovplyvňovať verejnú mienku.

Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

„SPOLU – občianska demokracia chce vyzvať všetky demokratické opozičné stany,  aby už ďalej nemnožili kandidátov na prezidenta, ale sa radšej dohodli na jednom silnom kandidátovi, ktorý bude mať naozaj šancu prezidentské voľby vyhrať,“ povedal predseda SPOLU Miroslav Beblavý.

„Robert Mistrík je charakterný človek, ktorý jasne vidí miesto Slovenska v Európskej únii. Svoju kandidatúru v prezidentských voľbách neberie len ako predkolo parlamentných volieb. Robert Mistrík si dôveru SPOLU získal práve tým, že má v nich úprimný a jediný záujem - stať sa prezidentom,“ dodal.

Čaputová si váži podporu

„Dôveru hnutia OĽaNO si vážim. Môj postoj je od začiatku rovnaký. Ak nám ide o dobro tejto krajiny, musíme byť všetci demokratickí kandidáti pripravení sa v kľúčovom momente zachovať zodpovedne. Ja sa momentálne snažím najmä prezentovať moju víziu spravodlivejšej a lepšej krajiny. Z prieskumov ale viem, že s pánom Mistríkom oslovujeme podobných voličov, a teda mnohí sa budú rozhodovať práve medzi nami dvoma,“ tvrdí Čaputová.

Zuzana Čaputová ohlásila svoju
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková, Ľudovít Vaniher)

„Ak sú však rozdiely v prieskumoch stále malé, mali by sme umožniť voličom rozhodovanie na porovnaní príbehov, názorov a plánov, nie na porovnaní percent. Napríklad aj formou predvolebných debát. Určite sa rozhodnem zodpovedne a v prospech Slovenska, ale teraz to považujem za predčasné,“ dodala.

Podľa Mistríka nie sú podmienky OĽaNO na mieste

Podmienky hnutia OĽaNO, ktoré si kladie pred prezidentskými voľbami, nie sú na mieste, keďže František Mikloško opakovane potvrdil neochotu podporiť silnejšieho kandidáta. Uviedol to prezidentský kandidát Robert Mistrík v reakcii na výzvu Obyčajných, aby sa spolu s Mikloškom a Zuzanou Čaputovou medzi sebou dohodli, kto napokon o voliča zabojuje, pričom OĽaNO podporí práve jeho.

"Uchádzam sa aj o hlasy voličov OĽaNO, ktorí určite chápu, že hranie neprehľadných politických hier je hazardovaním s budúcnosťou Slovenska. Do volieb máme niečo okolo troch mesiacov a pred sebou dlhé sviatky, počas ktorých budú všetci hlavou inde. Preto aj v mene voličov, túžiacich po slušnom a spravodlivom Slovensku, vyzývam najväčších politických hráčov k zodpovednému konaniu," apeluje Mistrík.

Robert Mistrík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Zároveň deklaruje pripravenosť uchádzať sa o post prezidenta ako spoločný kandidát demokratickej opozície. "Nesmieme dopustiť, aby si úrad prezidenta uchmatli extrémisti alebo strany spojené s devastáciou spoločnosti. Považujem za nezodpovedné, aby si pár mesiacov pred voľbami politické strany opozície neuvedomovali tieto hrozby a nevedeli sa zhodnúť na spoločnom kandidátovi. Naťahovanie času a zneisťovanie voličov nie je nič iné ako napomáhanie Smeru-SD, ktorý si nevie nájsť kandidáta," dodal.

Viac o téme: František MikloškoOĽaNOZuzana ČaputováRobert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu