Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prezidentské voľby by boli jasnou záležitosťou: Veľký prieskum ukázal, kto nemá šancu

Prvé tri priečky v prieskume obsadili Miroslav Lajčák, Robert Mistrík a Štefan Harabin. Zobraziť galériu (2)
Prvé tri priečky v prieskume obsadili Miroslav Lajčák, Robert Mistrík a Štefan Harabin. (Zdroj: SITA/Diana Černáková, Jakub Julény, FD)

BRATISLAVA - Jednoznačným favoritom medzi prezidentskými kandidátmi je podľa posledného prieskumu Miroslav Lajčák. Ten však dlhodobo kandidatúru odmieta. Smer zatiaľ svojho prezidentského kandidáta stále nepredstavil, no z radov jeho členov sa stále ozýva meno Lajčáka. Prvú trojicu favoritov uzavreli Robert Mistrík a Štefan Harabin.

Novým prezidentom Slovenska by sa podľa prieskumu agentúry Focus stal súčasný minister zahraničia Miroslav Lajčák. Volili by ho 32,3 percenta opýtaných. Na druhom mieste by skončil chemik a spoluzakladateľ strany Sloboda a Slidarita Robert Mistrík, ktorému by dali hlas 11,7 percenta Slovákov.

Harabin je v prieskume na treťom mieste

Tretie miesto v prieskume obsadil sudca Štefan Harabin s desiatimi percentami hlasov. Štvrtý by skončil líder Mosta – Híd Béla Bugár, ktorého by volili 9,2 percenta respondentov a piate miesto obsadil Marian Kotleba s 8,9 percenta hlasov.

Prezidentské voľby by boli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Prieskum uskutočnili v dňoch 7. až 14. novembra formou osobného dopytovania na vzorke 1 012 respondentov. Respondentom položili otázku: Prezidentské voľby budú na Slovensku na jar na budúci rok. Predstavte si, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a za prezidenta by kandidovali nasledujúci kandidáti. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas? Odpovedať nevedelo 27,4 percenta ľudí a 9,3 percenta by voliť nešli.

Prezidentské voľby budú na jar, oficiálni kandidáti ešte nie sú známi. Viacerí z uvedeného zoznamu už oznámili kandidatúru a zbierajú podpisy. Termín volieb ešte určený nie je a nie sú známi ani všetci kandidáti. Na kandidatúru musia kandidáti splniť viacero podmienok vrátane veku a vyzbieraných podpisov (buď 15 poslaneckých, alebo 15.tisíc občianskych).

Viac o téme: Prezidentské voľbyŠtefan HarabinMiroslav LajčákRobert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu