Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prezidentský prieskum, Slovensko bez Kisku: Prekvapenie! Totálny prepad najsilnejších strán

Andrej Kiska Zobraziť galériu (5)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Diana Černáková, Branislav Bibel, Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Otázka, kto bude ďalším prezidentom Slovenskej republiky, visí vo vzduchu už niekoľko mesiacov. Súčasný prezident Andrej Kiska sa stále nevyjadril, či bude kandidovať alebo nie. V minulých mesiacoch sa skloňovalo niekoľko mien možných kandidátov. Koho by ľudia volili, keby Kiska nebol možnosťou? Ľudia hovoria jasne. Radičová vedie, Smer a SaS prepadli.

Denník N zverejnil v spolupráci s Focusom prieskum, koho by ľudia volili v prípade, žeby sa Kiska rozhodol vo voľbách nekandidovať. Zdá sa, že Slováci majú vo svojej voľbe jasno. Na prezidentskom kresle by radi videli bývalú premiérku Ivetu Radičovú.

Ľudia chcú Radičovú

Radičová však prednedávnom pre viaceré médiá povedala, že kandidovať nebude. Svoje rozhodnutie stále nezmenila. V súčasnosti pôsobí ako profesorka na Fakulte masmédií Paneurópskej vysokej školy. Ani tento prieskum ju nepresvedčil, súboj s takouto podporou by považovala za prehraný. V prieskume by na prvom mieste získala 13,9 %.

Iveta Radičová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Naopak dve najsilnejšie strany podľa prieskumov - Smer-SD a Sloboda a solidarita - svojou ponukou nezaujali. Za ich strany sa ako možní kandidáti spomínali Maroš Šefčovič a Richard Mistrík. Podľa prieskumu skončili až na posledných priečkach.

Prezidentský prieskum, Slovensko bez
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková, Branislav Bibel, Martin Medňanský)

Danko ako druhá možnosť

Na druhom mieste sa hneď za Radičovou ocitol Andrej Danko, ktorého by volilo 12,1 % ľudí. Líder SNS však takisto svoju kandidatúru odmieta. Napriek tomu sa o jeho kandidatúre v strane hovorí najmä pre posilnenie straníckej značky. O nomináciách by sa mali baviť na sneme SNS 9. júna. "Zatiaľ som predsedníctvu navrhol dve ženy," povedal naposledy v RTVS.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Podľa denníka má Danko podporu šiestich z desiatich voličov SNS a každého štvrtého podporovateľa Smeru. Silnejší je v Prešovskom, Košickom a Trenčianskom kraji. Za Dankom nasleduje s tretím najvyšším počtom hlasov Veronika Remišová z hnutia OĽaNO so 7,8 %. Opozícia sa však chce dohodnúť na spoločnom kandidátovi, o čom informovali niekoľkí predstavitelia opozície vrátane Remišovej.


Bleskový koniec! Béreš sa vzdal boja o prezidenta po pár hodinách: Najhorší deň v živote


Kotleba, Harabin a Chmelár

V rebríčku sa objavili aj mená Štefana Harabina a Eduarda Chmelára. Obaja otvorene a intenzívne hovoria o svojej kandidatúre. Mená oboch sa umiestnili v strede rebríčka. Pred Harabinom a Chmelárom sa objavilo meno lídra Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu, ktorého by volilo 5 %. Kotlebu predbehol ešte Béla Bugár o tri desatiny.

Štefan Harabin
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Meno Imricha Béreša medzi možnosťami chýbalo. Ten však krátko po oznámení svojej prezidentskej kandidatúry odstúpil. Stalo sa tak po odhaleniach o tom, že mal údajne biť svoju manželku. Tá to poprela. Béreš odstúpil pre pokoj v rodine. Bol síce pripravený čeliť útokom, ale nechcel, aby trpela aj jeho rodina.

Viac o téme: Iveta RadičováAndrej KiskaEduard ChmelárAndrej Danko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu