Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dojímavá spomienka na Jána a Martinu: VIDEO Pieseň, z ktorej naskakujú zimomriavky!

(Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Odkaz študenta Jána Palacha (†20), ktorý sa 16. januára 1969 zapálil na pražskom Václavskom námestí na protest proti neslobode slova a tlače, žije dodnes. Rovnako ako spomienka na novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu, ktorých zavraždili práve pre jeho prácu. Dve výrazné osobnosti spojilo to, že ovplyvnili mysle Slovákov, fungovanie našej krajiny a zahynuli príliš mladí. Teraz ich však spája aj pieseň Predstavujem si krajinu.

Dva roky od vraždy, ktorá spustila lavínu sa Slovensku: VIDEO Rok 2019 patril Kočnerovej Threeme

Ešte v roku 1989 Dežo Ursíny vo Valašskom Meziříčí na festivale Valašský Špalíček zahral pieseň Imagine od Johna Lennona. Po tom, ako dozneli jej tóny, ju Ursíny zaspieval znova. Tentokrát so slovenským textom, ktorého autorom je Ivan Štrpka. V tom čase ju venovali Jánovi Palachovi.

Prešlo tridsať rokov a pieseň znova ožila vďaka slovenským hudobníkom. Nahrali ju nanovo a venovali ju Jánovi Kuciakovi (†27) a Martine Kušnírovej (†27). Slovensko si 21. februára pripomína druhé výročie vraždy mladého páru. 

Prečítajte si aj: Čin študenta, ktorý otriasol Československom: Jan Palach si vybral krutú smrť

"A stále sa nám marí, že si tu s nami Ján, a úsmev v tvojej tvári, pokojne pláva k nám," spieva Milan Lasica. Okrem neho v piesni zaznel hlas Emmy Drobnej, Roberta Pospiša, Nory Ibsenovej a Erika Šulca. Viac sa o projekte dočítate na webe predstavujemsikrajinu.sk, kde si skladbu môžete stiahnuť zadarmo.

Viac o téme: SpomienkaPieseňJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu