Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Policajný prezident po kritike za rozpustenie tímu Kuciak: Zbytočná hystéria, pokračujú aj v Hmle

V jednom z podnikov na Panenskej ulici v hlavnom meste vykonáva polícia raziu vo veci sledovania novinárov. Zobraziť galériu (2)
V jednom z podnikov na Panenskej ulici v hlavnom meste vykonáva polícia raziu vo veci sledovania novinárov. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Po tom, ako prokurátor podal návrh na obžalobu na Mariana Kočnera a ďalších obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, policajný prezident Milan Lučanský rozpustil vyšetrovací tím. Na základe toho sa naňho zniesla vlna kritiky.

Podľa policajného prezidenta Milana Lučanského, podaním návrhu na obžalobu Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsovej, Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa, skončila práca policajného zboru a teda aj vyšetrovacieho tími. 

"Prípad bude pokračovať na súde, polícia už nemá k dispozícii vyšetrovací spis. Preto som sa rozhodol vyšetrovací tím KUCIAK rozpustiť, a to aj na základe konzultácie s dozorovým prokurátorom. Vyšetrovací tím KUCIAK bol zriadený na objasnenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, nie na ďalšie trestné činy, ktoré z priebehu vyšetrovania vyplynuli," zverejnil vo svojom vyjadrení Lučanský. 

AKTUÁLNE Policajný tím Kuciak končí: Lučanský prehovoril o vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy

Ten ďalej tvrdí, že na objasnení ďalších trestných činov polícia aj naďalej pracuje a vyšetrovatelia, ktorí majú prípady na starosti, sú tí istí, ktorí pracovali aj v tíme KUCIAK. "Ide napríklad o činnosť pracovnej skupiny HMLA či vyšetrovanie nahrávky Trnka-Kočner. Nebudem konkretizovať ich súčasné kroky, lebo ich prezradením by som mohol varovať tých, proti ktorým polícia podľa zákona zasiahne. Napriek týmto skutočnostiam, ktoré ovládajú nielen advokáti, ale aj predstavitelia z politického života, ma v médiách zaskočili niektoré hysterické vyjadrenia, ktoré pomaly hovoria o tom, že týmto krokom marím vyšetrovanie iných trestných činov, ktoré vyplynuli z vyšetrovania vraždy. Hystéria môže zachvátiť maximálne obžalovaných, ale aj ďalšie zatiaľ neobvinené osoby zo súkromnej i štátnej sféry," napísal Lučanský s tým, že chce pripomenúť, že pri nástupe do funkcie policajného prezidenta rovnaké, ale aj ďalšie osoby predpovedali, že nastúpil s cieľom zmariť vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

"Tak ako im vtedy nevyšla ich predpoveď, rovnako to bude aj v aktuálnych prípadoch. Čo sa týka vyšetrovacieho tímu KUCIAK, tak môžem povedať, že si za jeho prácou stojím, jeho členov považujem za profesionálov a verím, že súd nenájde dôvody, aby spis vrátil na spätné dokazovanie," vyjadril sa Lučanský.

Podobne ako pri Černákovi

Policajný šéf ďalej tvrdí, že ak by sa predsa len stalo, že by spis vrátili vyšetrovateľom, nebude ho mať na starosi nikto iný, ako vedúci tímu KUCIAK a bude mu poskytnutá plná podpora a súčinnosť. Rozpustenie vyšetrovacieho tímu Lučanský prirovnal k tímu ČERNÁK, ktorého bol sám súčasťou. 

Policajný prezident po kritike
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Na porovnanie, tento tím bol tiež rozpustený po podaní návrhu na obžalobu. Ako jeho člen, zástupca vedúceho pre operatívu, som bol preradený na okresné riaditeľstvo PZ, rovnako ako aj šéf tímu. Napokon bola činnosť tohto tímu neskôr obnovená, už s iným personálnym zložením. V prípade tímu ČERNÁK išlo o sériu vrážd, pričom na aj základe jeho výpovedí sú kontinuálne otvárané nové prípady, ktoré sa týkajú jeho mafiánskej minulosti. V prípade tímu KUCIAK išlo o vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy. Kapitolu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sme ako Policajný zbor uzavreli. Spravili sme preto všetko. A ideme ďalej," dodal Lučanský. 

Kritika prišla od opozície aj Za slušné Slovensko

Lučanského a políciu kritizovala za rozpustenie vyšetrovacieho tímu iniciatíva Za slušné Slovensko a právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Rovnako aj opozícia. Nezaradený poslanci okolo Ľubomíra Galka sú presvedčení, že vyšetrovací tím Petra Juhása musí pokračovať. Galko chce o téme hovoriť na brannobezpečnostnom výbore, kde chce počuť postoj ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) a Lučanského.

Rozhodnutie kritizuje napríklad aj mimoparlamentná strana Za ľudí. Tento krok sa jej javí ako politický a cieľom je zabrániť vyšetreniu všetkých káuz, ktoré vyšli na povrch po vražde novinára. Nezaradený poslanec Zsolt Simon si myslí, že tím mal ostať zachovaný a jeho zrušenie považuje za umelé vytváranie prekážok vo vyšetrovaní.

Viac o téme: VraždaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu