Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Útok na slobodu a demokraciu: VIDEO Uplynul rok od brutálnej popravy Jána Kuciaka a jeho snúbenice

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Mnohí to nazývajú bezprecedentným útokom na slobodu slova a demokraciu. Koncom februára 2018 obletela Slovensko strašná správa. V obci Veľká Mača sa našli dve telá mladých ľudí. Išlo o investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Niekto ich zavraždil.

Útok na slobodu a demokraciu: Uplynul rok od brutálnej popravy novinára a jeho snúbenice
Snáď každý novinár si pamätá, čo robil v deň, keď sa dozvedel o smrti svojho kolegu a jeho snúbenice. Bol pondelok 26. februára 2018. Jána a Martinu zavraždili, Martine strelili do hlavy, Jánovi dvakrát do srdca. Zarážajúce však bolo, že vražda sa stala o 5 dní skôr, 21. februára. Hneď v pondelok večer sa konal spomienkový pochod za dvoch mladých ľudí, ktorých život vyhasol pár mesiacov pred svadbou. Namiesto radostnej udalosti tak rodina chystala pohreb.

Útok na slobodu a
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA /Tomáš Somr)

Zmätky, Krajmer a drogová stopa

Už pri prvotnej obhliadke tiel nastali problémy. Obhliadku robil namiesto súdneho lekára patológ, ktorý navyše zle určil dátum smrti. Ešte v ten deň mal tlačovú konferenciu vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý povedal, že vražda súvisela s Kuciakovou prácou. 

Tibor Gašpar, Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Z výjazdového rokovania vlády prišli späť do Bratislavy vtedajší premiér Robert Fico a jeho minister vnútra Robert Kaliňák. Počas brífingu na generálnej prokuratúre prisľúbili odmenu milión eur tomu, kto poskytne o vražde relevantné informácie.

Tento skutok otriasol slovenskou spoločnosťou. Začali sa však vynárať ďalšie informácie. Gašpar mal znova tlačovú konferenciu a oznámil na nej, že majú drogovú stopu. Aj táto informácia naštrbila už aj tak krehkú dôveru v slovenskú políciu a vyšetrovateľov. Dnes už vieme, že drogy v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej nehrali žiadnu rolu.

Šef protikorupčnej jednotky NAKA
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Reprofoto/TV JOJ)

V deň, kedy našli ich telá, sa objavil na mieste činu aj vtedajší šéf protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer. Tibor Gašpar nevedel vysvetliť, prečo tam bol. Najskôr tvrdil, že nevstúpil ani do dvora, neskôr sa však objavili zábery, na ktorých jasne vidno, že Krajmer bol vo vnútri. Začalo sa polemizovať o tom, že Jána Kuciaka odpočúvali a sledovali. Aj tieto informácie sa potvrdili.

Talianska mafia, Trošková a Fico

Obrovský ošiaľ a masové protesty vyvolal posledný článok Jána Kuciaka, na ktorom pracoval posledný rok a nestihol ho dokončiť. Písal v ňom o prepojeniach talianskej mafie, ktorá úradovala na východe Slovenska, až na Úrad vlády SR.

Mária Trošková a Antonino
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: FB/A.V., Topky)

Antonino Vadala, ktorý je momentálne obvinený z drogovej trestnej činnosti, je spájaný s najznámejšou talianskou mafiou Ndranghetou. Kedysi bol milencom Márie Troškovej, ktorá bola Ficovou asistentkou a hlavnou štátnou radkyňou.

Trošková sa po zverejnení týchto informácií stiahla z verejnosti a odišla z Úradu vlády. Robert Fico ju však vehementne obhajoval. Dokonca jej pomáhala expremiérova ochranka so sťahovaním sa do nového luxusného bytu. Spolu s Troškovou odišiel aj Viliam Jasaň, tajomník bezpečnostnej rady, ktorý mal previerku najvyššieho stupňa a tiež kontakty s Vadalom. 

Mária Trošková je bývalou
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko, Martin Baumann)

Rok 2018 bol rokom nielen brutálnej vraždy novinára a jeho snúbenice, ale aj rokom politických otrasov. Svoju demisiu oznámil minister kultúry Marek Maďarič. Opozičné hnutie OĽaNO zvolalo pietny pochod, na ktorom vystúpila aj matka zavraždeného Róberta Remiáša Anna Remiášová. Ľudia po pochode zapaľovali sviečky pred Úradom vlády SR, ktoré tam však do rána už neboli.

Koncom týždňa bolo už známe, že pre vraždu Kuciaka vyšle Európsky parlament na Slovensko svoju delegáciu. Postupne sa spoločnosť začala ohradzovať nielen proti vražde novinára, ale zastala sa aj novinárskej obce a odmietla útoky politikov na novinárov. Na výroky vtedajšieho premiéra Fica, ktorý nazval novinárov napríklad „špinavými protislovenskými prostitútkami“, začali upozorňovať aj v zahraničí.

Koniec Fica a Kaliňáka

Ľudia v uliciach začali žiadať hlavy Fica, Kaliňáka a Gašpara. Tí sa však svojich postov vzdať nechceli. Paradoxne, ako prvý rezignoval na pozíciu ministra vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa neskôr vzdal aj poslaneckého mandátu. Neskôr ho nasledoval aj Robert Fico. Pamätné sú jeho slová, ktoré pri podávaní demisie adresoval prezidentovi Andrejovi Kiskovi. "Ty buď kľudný, pán prezident, ja nikam neodchádzam," povedal expremiér s úškrnom. 

Fico o vražde Jána
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Na jeho miesto nastúpil Peter Pellegrini, ktorého mnohí doteraz považujú len za akúsi bábku a predĺženú ruku Roberta Fica. Na miesto Roberta Kaliňáka Smer najskôr dosadil Tomáša Druckera, ktorý však zrejme nezniesol tlak vyvíjaný na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara, a po mesiaci sa vzdal svojej funkcie aj Drucker. 

Útok na slobodu a
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Prišla Denisa Saková, pravá ruka Roberta Kaliňáka. Až za jej pôsobenia sa Tibor Gašpar vzdal svojej funkcie. Na jeho miesto nastúpil generál Milan Lučanský. Vyzerá to tak, že až po príchode Lučanského sa polícii a vyšetrovateľom trochu rozviazali ruky a prípad dvojnásobnej úkladnej vraždy začal naberať nový a lepší smer. 

Marian Kočner 

Ján Kuciak sa vo svojich článkoch najčastejšie venoval Marianovi Kočnerovi. Ten je momentálne obvinený v kauze falšovania zmeniek a je väzobne stíhaný. Kuciakovi sa pol roka pred vraždou vyhrážal. "Budem sa vám špeciálne venovať, pán Kuciak. Budem zbierať špinu na vás, na vašu matku, na vašich súrodencov. Garantujem vám, že skončíte s písaním," povedal Kočner novinárovi do telefónu. 

Mariana Koćnera priviezli s
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Ján Kuciak podal na Kočnera trestné oznámenie, ktoré si polícia pohadzovala ako horúci zemiak. Kočnera ani nepredvolali na výsluch. Urobili tak až po tom, ako bol novinár zavraždený, no nakoniec trestné oznámenie aj tak zamietli. 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár tvrdil, že nie je dôvod spájať Mariana Kočnera s vraždou dvoch mladých ľudí. Kočner dokonca tesne po čine spustil portál Na pranieri, kde sa snažil zdiskreditovať novinárov. Výdatne mu v tom pomáhala dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky - spravili s ním "Prvý povražedný rozhovor", v ktorom spoločne nadávali na novinárov. Zlom nastal až v čase, keď zadržali Alenu Zsuzsovú a ďalších troch ľudí, ktorých obvinili z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Marian Kočner v talkshow
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: YouTube)

Vlasatá potvora

Začalo to veľkou raziou v Kolárove, pričom sa policajti najviac sústredili na jeden dom. V ňom býval s rodičmi Tomáš Szabó, ktorý mal byť v prípade fyzickej likvidácie Kuciaka vykonávateľom. Polícia ešte zadržala Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa. Všetkých troch obvinila z účasti na úkladnej vražde novinára a jeho snúbenice.

O deň neskôr však prišla šokujúcejšia informácia. Opäť zasahovalo Lynx Komando, tentokrát v Komárne. Zadržali Alenu Zsuzsovú, matku 15-ročnej dcéry. Práve Alena si mala vraždu objednať u Zoltána Andruskóa. 

Po jej zadržaní vyšli najavo ďalšie informácie. Písalo sa o jej blízkom vzťahu s Marianom Kočnerom, ktorý mal byť dokonca krstným otcom jej dcéry. Alena uňho aj pracovala ako prekladateľka. Zároveň ju mal Kočner využívať ako volavku, ktorá zbierala kompromitujúce materiály na vplyvných ľudí. Je známe, že si vymieňala pikantné smsky s podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom, ale aj s inými. 

Alena Zsuzsová na módnej
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Michal Tvrdy - MTV Studio)

Vražda, ktorá zmenila Slovensko

Zdá sa, že Slovensko sa po poprave Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zmenilo. Ľudia sú menej ľahostajní a chcú poznať skutočnú pravdu o tých, ktorí si brutálnu popravu mladého novinára objednali. 

Predpremiéra dokumentu o Jánovi
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Dodáva nám energiu a silu to, že vidíme, že v tom nie sme sami. Že ľudia vychádzajú do ulíc a zaujímajú sa," povedal otec Jána Kuciaka, Jozef. Za pravdu bojuje aj Zlatica Kušnírová. "Peklo, ktoré Čižnár sľúbil, tu už malo byť. Inak ho rozpútam ja, ja som prišla o dve deti," povedala pani Kušnírová.

Tento text vychádza pri príležitosti prvého smutného výročia od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Nezabudneme.

Viac o téme: VraždaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu