Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRÁVE TERAZ Za četovanie s obvinenou z vraždy Kuciaka padla prvá hlava: Čistky na prokuratúre

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/Jakub Julény, TASR/Marko Erd)

BRATISLAVA - Údajná objednávateľka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Alena Zsuzsová komunikovala aj s ďalšími ľuďmi. Išlo o prvého námestníka pre netrestný úsek René Vaneka a podpredsedu parlamentu za Smer Martina Glváča. Generálny prokurátor požiadal Vaneka o vysvetlenie, keďže vedenie o jeho komunikácii nevedelo. Vanek komunikáciu priznal a oľutoval. Podľa jeho slov to neoznámil vedeniu, pretože sa necítil byť v konflikte záujmov. Čižnár Vaneka odvolal.

Generálny prokurátor sa dnes stretol v René Vanekom, aby od neho dostal vysvetlenie. Vanek totiž komunikáciu neoznámil, pretože necítil žiadny konflikt záujmov. Vedenie GP sa o tejto komunikácii dozvedelo až po medializácii. Čižnár Vaneka odvolal.

Čižnár odvolal Vaneka

„Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár k dnešnému dňu 15.1.2019 zrušil poverenie vykonávať funkciu námestníka generálneho prokurátora SR pre netrestný úsek JUDr. Renému Vanekovi,“ informovala v stanovisku hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Jaromír Čižnár
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Dôvodom sú medializované informácie, ktoré si Čižnár overil z viacerých zdrojov. „Takéto konanie považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za nezlučiteľné s funkciou námestníka generálneho prokurátora, ktorá je jednou z najvyšších funkcií v rámci rezortu prokuratúry. O ďalšom osude dr. Reného Vaneka v rámci prokuratúry sa rozhodne v najbližších dňoch,“ dodala hovorkyňa.

Vaneka mrzí, že roky práce boli kvôli chybe zmazané

„Mrzí ma to. Bola to veľká chyba a zaplatil som za ňu. Bola chyba, že som komunikoval s neznámou osobou,“ oľutoval v reakcii Vanek. Vyslovil pritom úprimnú ľútosť, že roky poctivej práce sú takouto chybou vymazané. 

Viaceré zdroje z prostredia justície v pondelok a utorok potvrdili, že Vanek si svoje predchádzajúce funkcie zastával profesionálne a poctivo. Podľa nich na strane druhej mal však po tom, ako zistil, kto je tá neznáma žena, informovať okamžite svojho nadriadeného. S neznámou osobou vôbec nemal komunikovať, keď už z titulu svojej pozície prešiel bezpečnostnými previerkami a bol istotne poučený. 

Nové informácie

Vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyšli najavo nové prepojenia. Z vyšetrovacieho spisu ich zverejnila matka zavraždenej Zlatica Kušnírová. Podľa informácií mala byť údajná objednávateľka vraždy Alena Zsuzsová v kontakte aj s prvým námestníkom generálnej prokuratúry pre netrestný úsek René Vanekom a podpredsedom parlamentu za stranu Smer Martinom Glváčom.

PRÁVE TERAZ Za četovanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

V minulosti sa objavili informácie, že bola za posledné roky v kontakte s viacerými vplyvnými ľudmi. Vanek komunikáciu priznal a oľutoval, Glváč to zapiera. Informoval o tom Denník N. Nové informácie, ktoré vyplynuli z vyšetrovania, sa rozhodla zverejniť Zlatica Kušnírová. Podľa nej je potrebné zverejniť všetku špinu. 

Od Vaneka žiadal vysvetlenie

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už požiadal Vaneka o vysvetlenie. Svoje ďalšie kroky v tejto veci oznámi generálny prokurátor v utorok (15.1.). Generálna prokuratúra však deklaruje, že Vanek vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej nemá, ani nemal vplyv na vyšetrovanie. Vanek bol aj na spoločnej tlačovej konferencii o výsledkoch preskúmania spisových materiálov súvisiacich s posledným článkom Jána Kuciaka začiatkom mája 2018. Źastupoval tam námestníka GP Jozefa Szabóa, ktorý vtedy nebol na úrade.

PRÁVE TERAZ Za četovanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Čižnár sa dnes stretol s Vanekom a mal by oznámiť, či Vanek ostane vo svojej funkcii, kam ho menoval minulý rok. O jeho kontakte so Zsuzsovou sa dozvedel až z médií. „V tejto súvislosti si generálny prokurátor Jaromír Čižnár zavolal povereného námestníka Reného Vaneka a požiadal ho o vysvetlenie. Generálny prokurátor svoje rozhodnutie oznámi zajtra,“ povedala hovorkyňa GP Andrea Predajňová v reakcii pre denník. 

Vanek konal v prospech Kočnera

Podľa Čaputovej René Vanek vymenil poslednú stranu stanoviska Krajskej prokuratúry Bratislava, ktoré sa týkalo povolenia skládky v Pezinku, za ktorou stál aj Marián Kočner. „Ak by vtedy nedošlo k zmiznutiu rozhodnutia o zrušení povolenia skládky a úprave stanoviska prokuratúry, nemuselo nasledovať ďalších 5 rokov súdnych sporov, ktoré štát stáli desiatky tisíc eur a skončili až rozhodnutím Súdneho dvora EÚ a Najvyššieho súdu SR,“ uvádza Zuzana Čaputová, ktorá za zastavenie skládky v Pezinku bojovala 14 rokov.

Pôvodné stanovisko
Zobraziť galériu (7)
Pôvodné stanovisko

Čaputová reaguje na slová námestníka generálneho prokurátora Reného Vaneka, ktoré uviedol pre denník vo včerajšom vyjadrení. Uviedol, že v prospech Kočnera nikdy nič nepodnikol. „V spise vo veci Pezinská skládka mám dokument, ktorý je výsledkom prokurátorského šetrenia v konaní o povoľovaní skládky, ktoré viedla Slovenská inšpekcia životného prostredia. Ide o stanovisko, podpísané Reném Vanekom, v ktorom sa konštatuje, že v spise je už vypracované rozhodnutie o zrušení skládky a javí sa ako zákonné. Toto rozhodnutie vzápätí zo spisu zmizlo a bolo potrebné zmeniť aj stanovisko prokuratúry, v ktorom sa o ňom písalo. Bola teda vymenená zadná strana stanoviska prokuratúry, v ktorom sa konštatuje, že ešte nebolo rozhodnuté,“ vysvetľuje ďalej Čaputová.

Pozmenené stanovisko
Zobraziť galériu (7)
Pozmenené stanovisko

S Vanekom si písali raz za čas

Vyšetrovatelia získali komunikáciu po zadržaní Zsuzsovej mobilu a počítača. Zariadenia preskúmali znalci. Vanek komunikáciu priznal. Zsuzsová ho kontaktovala cez messenger niekedy v roku 2013. Vtedy nevedel o koho ide, oslovila ho, lebo mal podľa jej slov peknú motorku. Ako tvrdí, odvtedy si "raz za čas" napísali o jednoduchých súkromných veciach. „Mala prezývku Ali Ajuška a nikdy som nemal vedomosť o jej skutočnom priezvisku, ani o tom, s kým je v kontakte. Nikdy som sa s ňou osobne nestretol,“ tvrdí Vanek.

PRÁVE TERAZ Za četovanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Poslednýkrát spolu komunikovali tri dni pred jej zadržaním koncom septembra minulého roka. Jej identitu zistil až potom, čo sa dozvedel meno jej expartnera Mariána Markoviča. Vanek neoznámil kontakty so Zsuszovou generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi, lebo sa necítil v konflikte záujmov, keďže s prípadom nič nemal. Priznal, že to bola chyba a oľutoval to. 

Vanek bol vo funkcii námestníka GP päť rokov

Generálny prokurátor vymenoval do funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora Vaneka 8. augusta 2013. Vanek dovtedy pôsobil na Krajskej prokuratúre v Bratislave vo funkcii námestníka. Predtým pracoval na okresných prokuratúrach v Senici a Malackách. V roku 1996 absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Rok nato sa stal právnym čakateľom na Okresnej prokuratúre v Malackách. V rokoch 1999-2001 pôsobil ako prokurátor Okresnej prokuratúry v Malackách a v rokoch 2001–2004 bol na tejto prokuratúre námestníkom. 

Od roku 2004 zastával funkciu prokurátora Okresnej prokuratúry v Senici. Od roku 2005 až do roku 2013 pracoval ako námestník krajského prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave. Vanek v roku 2015 upozornil na prípad zamestnankyne GP SR, ktorá sa pokúsila kúpiť si za úplatok miesto právneho čakateľa, ktoré by jej otvorilo dvere ku kariére prokurátorky. Spolu s ďalšími dvoma osobami ju v apríli 2015 obvinili z nepriamej korupcie.

O prípade vtedy informoval generálny prokurátor Čižnár, spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Čižnár vysvetlil, že prípad sa rozhodol medializovať, aj keď nevrhá dobré svetlo na jeho inštitúciu. Prokuratúra však podľa neho nemá záujem veci "ututlávať".

Druhým dôvodom je fakt, že chcel odradiť všetkých ostatných, ktorí by mali v úmysle pokúsiť sa o niečo podobné. O nepriamu korupciu išlo v tomto prípade preto, že sprostredkovateľ úplatku oslovil brata vtedajšieho námestníka generálneho prokurátora Vaneka. Ten mal u svojho brata celú záležitosť vybaviť. Vanek však vec oznámil Čižnárovi, ten rozhodol o jej odovzdaní polícii. Tretia obvinená osoba mala úplatok poskytnúť. Obvinili ju z pomoci k prečinu nepriamej korupcie. Vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar vysvetlil, že osoby boli zadržané a 10. apríla 2015 ich obvinili. Polícia zmonitorovala odovzdanie časti úplatku vo výške 3500 eur.

Zsuzsovej kontakty

Zsuzsová komunikovala s viacerými vplyvnými ľuďmi, komunikáciu si archivovala a nie je vylúčené, že ju mohla používať na ich vydieranie. Medzi nimi sú okrem Vaneka aj podpredseda parlamentu a člen predsedníctva strany Smer-SD Martin Glváč, poslanec parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba či predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Glváč a Danko komunikáciu odmietajú. Kollár sa mal k nej ako prvý priznať. Droba tvrdí, že bol jedným z cieľov ako Kollár, deklaruje však, že komunikoval so Zsuzsovou len elektronicky, nikdy sa s ňou nestretol a nepozná ju. V minulom roku sa objavila komunikácia obvinenej aj s právnikom a bývalým ministrom vnútra a ministrom spravodlivosti Danielom Lipšicom. Ten to však označil za podvrh a diskreditačnú kampaň.

Viac o téme: Generálna prokuratúraJaromír ČižnárAlena ZsuzsováRené Vanek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu