Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci opäť vyjdú do ulíc: Počet miest, kde budú ľudia protestovať Za slušné Slovensko, rastie

Protest Za slušné Slovensko v Bratislave Zobraziť galériu (7)
Protest Za slušné Slovensko v Bratislave (Zdroj: Martin Bublavý )

BRATISLAVA - Organizátorov protestov Za slušné Slovensko včera vypočúvala NAKA. Táto informácia sa objavila pár hodín po rozhovore Roberta Fica pre český týždenník. Vzápätí sa spustila lavína reakcií a poslanec Smeru si neodpustil ani útok na novinárov. Organizátori sa preto rozhodli zorganizovať ďalšiu demonštráciu v Bratislave. K hlavnému mesto sa pridávajú aj ľudia z ďalších kútov Slovenska i sveta.

Robert Fico naznačil v rozhovore, že štát sledoval organizátorov Za slušné Slovensko. Podľa jeho slov presne vedeli, kto sa s kým stretáva. Otvoril aj otázku financovania neziskoviek. Krátko nato sa objavila informácia, že NAKA vypočúva organizátorov Za slušné Slovensko a žiada od nich výpisy z účtov. Niekto podal anonymné trestné oznámenie, že organizovali štátny prevrat a platí ich George Soros. Smer sa voči tomu ohradil a Robert Fico opäť zaútočil.

Slováci opäť vyjdú do
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Slováci opäť vyjdú do ulíc

Organizátori preto zvolali na piatok ďalší protest. K Bratislave sa opäť pridajú aj ďalšie mestá. Už tento piatok sa bude v Bratislave konať demonštrácia na Námestí SNP o 17-ej hodine. Protesty sú zatial avizované v Bratislave, Košiciach, Prievidzi, Poprade a Bruseli. V Banskej Bystrici sa protest bude konať v sobotu. 

Slováci opäť vyjdú do
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Demoštrácia sa bude konať deň pred 29. výročím Nežnej revolúcie. „V novembri 1989, presne pred 29 rokmi, sa ľudia odvážne postavili režimu, v ktorom sa cítili neslobodne. Tajná služba a štát vtedy neváhali sledovať občianskych aktivistov, aby ubránili svoju pozíciu. Za vlády SMERu sa to evidentne deje znovu,“ uviedli organizátori na sociálnej sieti.

Slováci opäť vyjdú do
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Ľudia organizátorov podporili za deň tisícami eur

Organizátori včera poprosili ľudí o podporu. „Pretože to VY nás platíte a my sme vám za to nesmierne vďační. Včera bolo na našom transparentnom účte 2399 eur, dnes je to 12.846,08 (verejne sa to v rozhraní SLSP zobrazí asi neskôr, my však vidíme takúto sumu). Podporilo nás vyše 350 z vás,“ uviedli organizátori. 

„K niektorým transakciám boli napísané odkazy ako “ďakujeme, sme v tom spolu”, “vydržte, sme s vami” “transparentny, dobrovoľný, súkromný príspevok”, “nevzdajte to”, “mám peniaze každý mesiac a čas každý piatok”, “na ozvučenie, nech je vás v piatok dobre počuť”, “ďakujeme, za vašu prácu pre nás”, “určite vás v tom nenecháme”,“ uviedli a poďakovali za podporu a dôveru. „Vďaka, že ste s nami.“

My sme si november 1989 na rozdiel od Fica všimli

Zopakovali, že ľudia sú od marcových protestov označovaní za zahraničných agentov či užitočných hlupákov. „Mocní však iba nepochopili, že my nechceme žiť v štáte, kde sa vraždia novinári. Nechceme žiť v štáte, kde sa kradne, kde sa tituly získavajú za opísané práce, či kde sa po prehre vo voľbách menia volebné systémy. Nechceme žiť v štáte, kde sa manipuluje pravda,“ píšu na Facebooku a dodali, že lož je posledné, čo vládnej garnitúre ostáva. 

Slováci opäť vyjdú do
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

„Pochopili, že nás nezlomia, že nezmizneme, tak sa nás snažia zastrašiť a rozdeliť. Ukážme im, že sa to nepodarí,“ napísali organizátori a na piatok 16. novembra avizovali stretnutie na Námestí SNP. „My sme si na rozdiel od poslanca Fica november 1989 všimli. My všetci sme tí, na ktorých sme čakali,“ dodali. Na proteste sa zrejme zúčastnia aj mnohé známe osobnosti. Jedným z prvých, ktorí oznámil účasť je prezidentskí kandidát Robert Mistrík. 

My vieme, kto sa s kým stretával

Včera sa objavil rozhovor, ktorý poskytol poslanec Robert Fico pre český týždenník. Bývalý premiér sa v ňom opäť dotkol témy neziskoviek a ich transparentných účtov. Podľa neho je na Slovensku skupina neziskoviek sa však podľa neho snaží ovplyvniť mocenské pomery na Slovensku a tých zo štátnych daní platiť nebude. „Tvrdia, že podporujú právny štát a bojujú proti korupcii. Pritom len robia politiku proti vláde,“ uviedol. 

Robert Fico,Andrej Danko, Béla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Naznačil, že štát sledoval organizátorov Za slušné Slovensko. „Dnes už vieme, že organizátori tých demonštrácií po vražde Jána Kuciaka boli z organizácií, ktoré platí George Soros. My dobre vieme, kto sa s kým stretával a akú úlohu v tej dobe zohrával. Všetko to pôjde von, až keď bude jasné, kto si objednal vraždu,“ povedal. 

Fico chce meniť pravidlá

Podľa Fica je potrebné zmeniť pravidlá pre financovanie neziskoviek. „Určite musí byť transparentne vidieť, odkiaľ získavajú peniaze. Zvlášť, keď sú to zdroje zo zahraničia. Potom bude hneď jasné, prečo niekto niektoré veci robí. Slováci majú právo vedieť, kto tú politiku platí,“ uviedol Fico. Organizátori majú pritom zverejnený transparentný účet.

Ďalší útok na „komediantov z médií“

Smer sa neskôr ostro ohradzuje proti dezinterpretácií vyjadrení predsedu strany Roberta Fica pre české médiá týkajúce sa organizátorov protestov Za slušné Slovensko. „Štátne orgány nerobili voči nim žiadne aktívne kroky. O aktuálnom vypočúvaní organizátorov sme sa dozvedeli len z dnešných médií. Predseda strany SMER – SD Robert Fico si stojí za svojimi slovami, ktoré o pozadí protestov povedal nielen pre české médiá,“ uviedol v stanovisku hovorca strany Ján Mažgút.

Robert Fico

Robert Fico na Facebooku zverejnil aj video, na ktorom sa vyjadril ku komunálnym voľbám a opäť zaútočil na médiá. Novinárov označil ako „komediantov z médií“ a uviedol, že devastujú prirodzené demokratické prostredie. „Napriek tomu, čo za džihád proti Smeru vediete, vedzte, že ideme znovu vyhrať parlamentné voľby a nech vás komediantov medzi novinármi dobre trafí,“ povedal na záver.

Viac o téme: ProtestyBratislavaRobert FicoKošiceZa slušné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu