Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúce priznanie prezidenta Kisku: Tajná služba má dôkazy o prepojení štátu a mafie

Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska pomenoval to, o čom mnohí hovoria a politici to popierajú. Kiska si totiž od Slovenskej informačnej služby vyžiadal dokument o pôsobení talianskej mafie na Slovensku. To, čo si prečítal, ho šokovalo. Ľudia zo správy boli krytí štátnou mocou, policajtmi, politikmi, ktorí úmyselne nič nevyšetrovali a zametali veci pod koberec.

Článok, ktorý uverejnil na Denníku N, bude súčasťou ich pripravovanej knihy. Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ním mimoriadne otriasla. Okrem toho však v čase krízy dôvery v štát zažil niekoľko príbehov, ktorým sám neveril. „Mnohé udalosti sa v nejakej podobe dostali na verejnosť, samozrejme, bez detailov, ktoré ich sprevádzali. Ale o tom sa dá napísať kniha, ktorá by bola natoľko zarážajúca, až by bola neuveriteľná. Búchalo sa dverami, prichádzali nepredstaviteľné návrhy na riešenia situácie,“ napísal Kiska.

Dokument SIS odhalil miliónové podvody

Zo všetkých príbehov však Kiska vybral ten, ktorý ho utvrdil v tom, že chápadlá mafie siahajú na najvyššie mieste v štáte. Po vražde Kuciaka a po publikovaní jeho posledného, nedokončeného článku, sa začala spomínať talianska mafia a talianska stopa. Kiska si preto od SIS vyžiadal informácie o jej pôsobení na Slovensku. „To, čo som dostal na stôl, ma doslova šokovalo. Išlo o niekoľkostranový a pomerne podrobný dokument, aké bežne od SIS nedostávam,“ uviedol.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Dokument obsahoval informácie za poslených desať rokov o tom, ako sa dejú podvody s agrodotáciami a pozemkami na Slovensku. „Boli tam konkrétne mená najmä z východného Slovenska, talianske aj slovenské, konkrétne sumy peňazí, konkrétne názvy firiem, ktoré sú podozrivé z obrovských podvodov. Hovoríme o desiatkach miliónov eur, ktoré boli neoprávnene vyplácané a časť z ktorých končila vo vrecku konkrétnych ľudí,“ napísal prezident. 

Ľudia krytí štátnou mafiou

„Boli tam napísané prepojenia, kto, kde a s kým sa na týchto aktivitách podieľa. A výsledok? Nič. Ticho. Žiadne zatýkanie, žiadna masívna aktivita polície,“ napísal Kiska. Všetci ľudia, o ktorých čítal, boli v tom čase na slobode. Pokiaľ sú tieto informácie pravdivé, existuje podľa prezidenta jediné vysvetlenie. „Tí ľudia boli krytí štátnou mafiou, policajtmi, politikmi, ktorí úmyselne nič nevyšetrovali a zametali veci pod koberec,“ vyjadril svoje znepokojenie Kiska.

„Museli byť krytí aj vedením polície, ktorá od Slovenskej informačnej služby tieto informácie dostávala. A museli ich mať aj na ministerstve vnútra a úrade vlády, kde pracovali minimálne dvaja ľudia, čo mali k podozrivým osobám veľmi blízko,“ dodal Kiska s tým, že podobná situácia je aj okolo kauzy únosu Vietnamca. „Komu toto vyhovuje? Čo s tým vieme spraviť? Ja, my politici, my občania Slovenska, ktorým na našej krajine záleží. Obávam sa, že aj tento osmičkový rok vojde do dejín ako jeden z najhorších v našej histórii.“

Viac o téme: VraždaSISAndrej KiskaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu