Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zúfalé slová novinárky Holcovej: Stratila nádej, Kuciakovu vraždu nikdy nevyšetria

Pavla Holcová spolupracovala s Jánom Kuciakom Zobraziť galériu (5)
Pavla Holcová spolupracovala s Jánom Kuciakom (Zdroj: TASR/Aktuality.sk, topky)

BRATISLAVA - Od vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej ubehlo presne pol roka. Dvojnásobná úkladná vražda však stále nie je vyšetrená. Čo viac, polícia verejnosť neinformovala ani o základných poznatkoch z vyšetrovania. Nie je to len Kuciakova bývalá kolegyňa z investigatívy Pavla Holcová, ktorá vo vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára neverí.

S Jánom hovorila len pár hodín predtým, než ho dvoma ranami do srdca chladnokrvne zastrelili. V momente, kedy sa dozvedela o jeho smrti, ju prepadol paralyzujúci pocit zimy a zla. „Bol to dotyk absolútneho zla. Dodnes ma ten pocit prepadáva,“ napísala pre portál sa investigace.cz Pavla Holcová, podľa ktorej „Janova vražda nikdy nebude vyšetrená“.

Občianske združenie Matica Rómska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Martina Kušnírová)

Podľa nej o objasnenosti vrážd novinárov vo svete majú celkom neradostné štatistiky. Zatiaľ čo podľa Výboru na ochranu novinárov je až 70 novinárov zabitých kvôli príbehu, na ktorom pracujú, je nakoniec vyšetrená iba jedna desatina vrážd. „Pre porovnanie – vraždy v Česku a na Slovensku majú objasnenosť okolo 80 percent,“ konštatuje Holcová.

Čas sa kráti

Šesť mesiacov je podľa novinárky kritická doba, kedy sa dá ešte niečo zistiť. „Slovenská polícia nás ale necháva bez odpovedí aj na tie najbanálnejšie otázky. Polícia i prokuratúra tvrdí, že ich mlčanie je vzhľadom k odhaleniu a usvedčeniu páchateľov nevyhnutné. Tomu by sa možno dalo veriť, keby jedinými dostupnými informáciami neboli tie o rôznych policajných zlyhaniach,“ napísala investigatívna reportérka.

Pavla
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto DVTV)

O tých podľa nej informovali slovenské médiá. Prvým zo zlyhaní polície bolo, že na mieste činu nebol prítomný súdny lekár. Následne bol nesprávne určený dátum a čas smrti, „a to rovno o tri dni“. Správny čas úmrtia určili až tri týždne po smrti. Polícia o pomoc pri zaistení video materiálu z automobilových kamier požiadala až niekoľko týždňov po smrti, kedy sa už väčšina z týchto dôkazov stratila. Rovnako neskoro uskutočnili aj jednu z najdôležitejších a najzásadnejších vecí pri vyšetrovaní – detailnú obhliadku miesta činu. Tá prebehla až viac než mesiac po vražde.

V dome, v ktorom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Otázky vzbudzuje aj prítomnosť vtedajšieho šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera, ktorý bol na mieste medzi prvými a o ktorom Ján Kuciak okrem iného písal v súvislosti s korupciou. Krajmera na mieste usvedčil záznam TV JOJ. Gašpar spočiatku jeho prítomnosť na mieste činu popieral.

Zlyhanie polície

Rodinu Jána Kuciaka právne zastupuje Daniel Lipšic. Ten má prístup do vyšetrovacieho spisu. Pre TV JOJ vyjadril presvedčenie, že polícia na začiatku vyšetrovania zničila dôležité dôkazy, pretože neboli zabezpečené. „Niektoré našli znalci až na fotodokumentácii. Ešte pred obhliadkou manipulovali s telami. Je možné, že boli zničené stopy. To sa už nedozvieme,“ povedal. Lipšic zdôraznil, že obhliadka miesta činu je neopakovateľný úkon.

Rodičia Jána a Martiny na mieste činu
Zobraziť galériu (5)
Rodičia Jána a Martiny na mieste činu  (Zdroj: Vlado Anjel)

„K novinárom sa navyše dostala informácia, že spolupráca zahraničných policajných orgánov so slovenskými vyšetrovateľmi je celkom komplikovaná, pretože tí zdieľajú len minimum informácií,“ napísala Holcová. To na dôvere v pokrok vyšetrovania nepridáva.

Späť na vrchol

Holcová okomentovala aj zmeny na dôležitých pozíciách na ministerstve vnútra, keď spomína novú pozíciu Krajmera či bývalého policajného prezidenta Gašpara, ktorý bol na nátlak verejnosti nútený odstúpiť. „Aby toho nebolo málo, Gašpar sa stal poradcom aj českého ministra vnútra Hamáčka. SMER sa vždy dokázal postarať o svojich ľudí,“ okomentovala Holcová.  

„Ako novinári občas suplujeme prácu polície. Pri odhaľovaní korupcie sme sa naučili policajné analytické postupy. Pokiaľ sa budeme musieť v nasledujúcich mesiacoch naučiť aj postupy pri vyšetrovaní vraždy, aby sme mali nejakú predstavu o tom, čo sa v tú noc stalo, ideme do toho,“ povedala Kuciakova pravá ruka. „Nie je totiž nič horšie, než nevedieť. Obzvlášť pre novinárov.“

Viac o téme: VraždaNovinárPavla HolcováJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu