Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trnavský kraj podporí zriadenie múzea v dome Kuciaka a Kušnírovej vo Veľkej Mači

Dom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
Dom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. (Zdroj: Jan Zemiar)

TRNAVA/VEĽKÁ MAČA – Zámer vytvoriť v obci Veľká Mača (okres Galanta) v dome zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej pamätné miesto - múzeum slobody slova v stredu jednomyseľne podporil poslanecký zbor Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na svojom zasadnutí.

Poslanci poverili zároveň predsedu TTSK Jozefa Viskupiča viesť ďalšie rokovania, súvisiace s napĺňaním tohto zámeru, s pozostalými po obetiach, kolegami Jána Kuciaka z novinárskej obce, s umeleckou obcou, ako aj samosprávou tejto obce v okrese Galanta a občianskou spoločnosťou.

Predseda TTSK informoval o vzniku myšlienky a doterajších rokovaniach. Povedal, že "tragická udalosť sa stala na území nášho kraja. Obec Veľká Mača leží iba 19 kilometrov od krajského mesta". Odkaz Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nesmie podľa neho zaniknúť v plynúcom čase, spoločnosť nesmie pripustiť žiadne obmedzenia slobody slova.

Vedenie TTSK preto plánuje podporiť myšlienku, ktorú rozvíjajú najbližší rodinní príslušníci obetí, kolegovia a kultúrne osobnosti a ktorá sleduje záujem zriadiť v dome pamätné miesto. TTSK bude úzko spolupracovať s obcou, prepojením bude poslanec Krisztián Forró, ktorý pôsobí popri krajskom parlamente aj v obecnom zastupiteľstve Veľkej Mače.

Viac o téme: MúzeumVeľká MačaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu