Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNA SPRÁVA Šéf protikorupčnej jednotky Krajmer odstúpil z funkcie

Róbert Krajmer
Róbert Krajmer (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Po dvojnásobnej poprave sa pod paľbu okrem politikov a šéfa policajného zboru dostal aj šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer. Kým nový minister Tomáš Drucker pri odvolávaní váhal, Robert Krajmer sa rozhodol sám odstúpiť z funkcie.

Riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer požiadal o uvoľnenie z funkcie. Krajmer tak urobil "po dôkladnom zvážení a vzhľadom na neprimeraný nátlak na jeho rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ktorý vníma ako nedôvodný a politizujúci". Uviedol to v spoločnom stanovisku Ministerstva vnútra SR a Prezídia Policajného zboru.

Stanovisko ministerstva vnútra a polície

Minister vnútra Tomáš Drucker po rokovaní s prezidentom Policajného zboru Tiborom Gašparom a riaditeľom NAKA Petrom Hraškom bol informovaný o rozhodnutí riaditeľa národnej protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera požiadať o uvoľnenie z funkcie. Minister vnútra bol o tomto zámere informovaný prezidentom Policajného zboru ešte 27. marca počas jeho oficiálnej návštevy na policajnom prezídiu s vedením policajného zboru a následne sa pracovne stretol s prezidentom PZ a riaditeľom NAKA na riešení tejto otázky 28. marca a 29. marca.

„Moje rozhodnutie som urobil po dôkladnom zvážení a vzhľadom na neprimeraný nátlak na moju rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ktorý vnímam ako nedôvodný a politizujúci. Mojou povinnosťou je zabezpečiť nestranné a nezaťažené fungovanie profesionálnej práce vyšetrovateľov a kriminalistov národnej protikorupčnej jednotky bez toho, aby bola ich práca a výsledky spochybňované," povedal Róbert Krajmer. Róbert Krajmer ukončí svoju funkciu ku dňu 1.4.2018. Na pozíciu šéfa národnej protikorupčnej jednotky bude dočasne poverený zástupca riaditeľa. Róbert Krajmer zostáva v policajnom zbore a nateraz nebude zastávať pozíciu v útvaroch kriminálnej služby.

„Intenzívny mediálny tlak smerujúci k osobe Róberta Krajmera nemôžem vnímať inak ako bezprecedentné zasahovanie do nezávislosti policajného zboru, ktoré nemôže byť zo strany príslušníkov policajného zboru akceptované,“ povedal riaditeľ NAKA Peter Hraško, pričom ako uviedol neakceptuje takýto postup, ale rešpektuje individuálne rozhodnutie šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera. „Zároveň považujem za dôležité požadovať, aby po vecnom a dôkaznom odstránení akýchkoľvek pochybností ohľadom osoby Róberta Krajmera, bol spoločensky a profesionálne rehabilitovaný,“ doplnil riaditeľ NAKA Peter Hraško.

Krajmer sa nemal stať ani policajtom

Robert Krajmer sa podľa Igora Matoviča z hnutia OĽaNO nikdy nemal stať ani policajtom, nie to ešte šéfom kľúčovej Protikorupčnej jednoty NAKA. "Dlhé roky to bol kľúčový človek, ktorý mal na starosti vyšetrovanie akejkoľvek korupcie a podvodov pri eurofondoch. Keďže pán Krajmer svoj čas a kapacity NAKA radšej zneužíval na prenasledovanie opozičných politikov "za ohováranie pána premiéra Fica" a podobne, úspechy NAKA v boji voči korupcii boli tak nanajvýš úplatky ako pečená hus či bednička jabĺk," napísal v stanovisku líder hnutia.

Jeho odchod však podľa Matoviča nezabezpečí očistu NAKA od skorumpovaných policajtov, ktorých si tam Krajmer dotiahol a za odmenu, že robili pre neho špinavú prácu, ich neoprávnene povyšoval na úkor statočných a morálne čistých policajtov. "Veľmi zaujímavé bude tiež sledovať, ako sa minister Drucker vysporiada s tým, že Krajmerova manželka disponuje majetkom za desiatky miliónov eur, ktorý nie je krytý jej legálnymi príjmami a spolupracovala s osobami z mafiánskych zoznamov," dodal na záver Matovič.

Meno Krajmera sa v posledných týždňoch skloňovalo najmä v súvislosti s tým, že sa nachádzal na mieste vraždy investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Policajný riaditeľ Tibor Gašpar najprv jeho prítomnosť popieral, no usvedčili ho zábery televízie JOJ. Krajmerova manželka Mária navyše vlastní trenčiansky podnik Fatima, ktorý je spájaný s mafiánskym bossom Petrom Čongrádym.

Viac o téme: NAKATomáš DruckerRóbert Krajmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu