Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Europarlament rokoval o vražde novinára Jána Kuciaka: Na Slovensku treba dokončiť revolúciu!

Europarlament sa bude na plenárnom zasadnutí zaoberať návrhom na zrušenie striedania letného a zimného času Zobraziť galériu (6)
Europarlament sa bude na plenárnom zasadnutí zaoberať návrhom na zrušenie striedania letného a zimného času (Zdroj: TASR/AP)

ŠTRASBURG - Udalosti na Slovensku sú mimoriadne znepokojujúce a Európsky parlament bude postupovať so všetkou tvrdosťou, aby sa dozvedel, čo sa stalo. Dnes sa preto na pôde europarlamentu bude v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej rokovať o ochrane novinárov. Europoslanci budú debatovať okrem iného aj o zisteniach kontrolnej delegácie EP, ktorá minulý týždeň navštívila Slovensko, aby si urobila obraz o tom, ako sa vyvíja situácia po vražde, ktorá otriasla celou Európou.

17:43 Rozprava na tému vraždy Kuciaka a Kušnírovej sa skončila. 

17:33 "Situácia na Slovensku je napätá, slovenská verejnosť je právom pobúrená a znepokojená. Ficova vláda doteraz nedokázala prinavrátiť ani slovenskej ani európskej verejnosti. Vražda novinára je útokom na slobodu slova a demokracie v celej únii. Musíme prispieť k tomu, aby sa takéto ohavné činy už nemohli opakovať," zaznelo z úst Eduarda Kukana. 

Europarlament rokoval o vražde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ec.europa.eu)

17:31 Robert Fico zostáva vo svojom slovníku niekde na ďalekom Východe. Vyšetrovanie musí byť garantované európskymi orgánmi, teda Europolom, povedal jeden z europoslancov. 

17:26 "Mladí ľudia by nemali zomierať a už vôbec nie takto. V týchto ťažkých chvíľach sa opierame o vašu podporu a spolupatričnosť," uviedol Vladimír Maňka, ktorý sa do europarlamentu dostal z kandidátky Smeru-SD. 

Europarlament rokoval o vražde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ec.europa.eu)

17:20 Z komunistov sa stali kapitalisti a oligarchovia. Na Slovensku treba dokončiť revolúciu, ktorá začala v roku 1989. 

17:11 "Slovenský štát je pravdepodobne komplicom mafiánskych záujmov. Slovensko nesmie podliehať mafiánskym záujmom," vyhlásil luxemburský europoslanec Frank Engel. 

16:58 Nedávna vražda, žiaľ, nie je nič nové. Stalo sa to v Rusku či v Mexiku, kde boli tiež novinári zavraždení preto, lebo prešetrovali prípady korupcie a moci. Nemôžeme nepodporiť tých, ktorí bojujú za slobodu a spravodlivosť. Inak zostanú občania sami a bez ochrany, zaznelo v pléne. 

16:48 Je to náhoda, že Kuciak a Kušnírová zomreli dva mesiace po maltskej novinárke? Nie, nie je to náhoda, neexistuje jednoducho dostatočná ochrana novinárov, tvrdí jeden z europoslancov. 

16:40 Podľa europoslankyne Moniky Smolkovej panuje na Slovensku momentálne strach a beznádej. Vyzýva urobiť maximum pre to, aby sme tu podobné prípady už nemali. Novinári nesmú byť zastrašovaní a žiť pod policajnou ochranou. Je potrebné rýchle sfunkčnenie európskeho prokurátora. Dodáva, že žiadna mafia na východnom Slovensku nie je. Okrem talianskych podnikateľov sú tam vraj aj nemeckí či holandskí, ktorí vraj tiež vedeli o tom, ako dopredu dostávať európske dotácie. 

Europarlament rokoval o vražde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ec.europa.eu)

16:33 "Nerobme zo Slovenska krajinu okupovanú mafiánmi. Prosím vás, veďme túto diskusiu s úctou ku Slovensku a nešpekulujme. Nesúhlasím s tým, ako sa v tejto súvislosti vyjadril pán Weber. Slovensko tiež nezasahuje do vnútorných záležitostí napríklad takého Nemecka," uviedla česká europoslankyňa Kateřina Konečná. 

16:26 "Okrem Kuciaka sú aj ďalší novinári, ktorí zrejme dopadli rovnako. Slovensko dáva najavo, že toto nemôže tak ostať. Je hanbou Fica a jeho ministrov, kam až Slovensko dotiahli. Toto je čas, kedy treba obnoviť dôveru v štát. Je potrebná dôkladnejšia kontrola verejných peňazí," zaznelo z úst ďalšieho slovenského europoslanca Branislava Škripeka. 

Europarlament rokoval o vražde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ec.europa.eu)

16:23 Člen delegácie europoslancov, ktorí boli na Slovensku kvôli prípadu, trval na tom, aby bola zriadená spoločná vyšetrovacia komisia. 

16:18 Ak bolo cieľom vrahov vyvolať strach a apatiu, tak sa im to nepodarilo, skonštatoval europoslanec Ivan Štefanec, ktorý má teraz slovo. "Musíme pokračovať tam, kde Ján Kuciak skončil. Jeho meno nesmie byť zabudnuté," vyhlásil. 

16:15 Aj tento prípad podľa Kinga demonštruje, že novinári potrebujú väčšiu ochranu. 

16:11 "Zastrašovanie novinárov nemá v demokracii miesto. Súhlasíme s tým, že absolútnou prioritou nás všetkých musí byť nezávislé prešetrenie faktov v prípade. Apelujeme na slovenské súdy, aby to spravili rýchlo. Únia je pripravené poskytnúť Slovensku podporné nástroje, spolupráca by mala začať čo najskôr, aby mohla byť spravodlivosť vykonaná," vyhlásil Julian King z Európskej komisie. 

Europarlament rokoval o vražde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ec.europa.eu)

16:08 Slovo má Monika Panayotová, bulharská politička. Zločin podľa nej treba poriadne prešetriť, dlžime to Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke. 

16:07​ Rozprava o prípade Jána Kuciaka sa práve začala. 

15:30 Slovenský europoslanec Ivan Štefanec rozdal kolegom obrázky zavraždenej dvojice a tí ho podporili. 

"Európska únia a najmä Európsky parlament stoja na strane občanov Slovenska. Chceme úplnú transparentnosť. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú absolútne neakceptovateľné. Základným princípom Európy musí byť sloboda médií, ako aj to, aby novinári pracovali bez toho, aby sa obávali o svoje životy. Preto budeme veľmi pozorne sledovať, či je vyšetrovanie v súlade s bežnými pravidlami, " povedal predseda skupiny Európskej ľudovej strany (EĽS/EPP) v EP Manfred Weber.

Situácia na Slovensku je podľa neho mimoriadne znepokojujúca. To, o čom investigatívny novinár Ján Kuciak písal, o prípadoch prepojenia na taliansku mafiu, jej činnosti na Slovensku a s tým súvisiacimi obvineniami, treba naozaj dôkladne vyšetriť. Európsky parlament bude postupovať so všetkou tvrdosťou, aby sa dozvedel, čo sa stalo. 

Viac o téme: Európsky parlamentVraždaJán kuciakMartina kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu