Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarský expremiér kritizuje Orbána: Ku Kuciakovej vražde by sa mal vyjadriť sústrastne

Ferenc Gyurcsány Zobraziť galériu (3)
Ferenc Gyurcsány (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Predseda Demokratickej koalície (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány vyzval v pondelok predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, aby sa k vražde slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vyjadril "hlasom sústrasti", a aby nezneužíval všetko na svoje vnútropolitické ciele.

Ministerský predseda v pondelok opakovane vyhlásil, že americký finančník George Soros a jeho sieť využijú každú príležitosť na to, aby zvrhli vlády, ktoré sa vzpierajú migrácii, a že chce z Európy vytvoriť kontinent prisťahovalcov. "Soros útočí na každého, kto sa mu postaví do cesty - na Maďarsko, Česko aj na Slovensko," povedal Orbán ešte minulý piatok (9.3.) v reakcii na politickú situáciu v SR po vražde slovenského novinára a dodal, že ho vôbec neprekvapuje takýto vývoj a že slovenské udalosti jednoznačne nesú rukopis Sorosa a jeho organizácií. 

Za spájanie slovenských udalostí so Sorosom a zaťahovanie Slovenska do maďarskej predvolebnej kampane maďarského premiéra ostro kritizoval bývalý slovenský diplomat Kálmán Petőcz, ktorý mu tiež vytkol, že nevyjadril sústrasť pozostalým.

Gyurcsány zdôraznil, že ten, kto nepreukáže sústrasť, padne nielen ako politik, ale aj ako človek. Varoval, že Maďarsko sa môže dostať na cestu Slovenska, kde zavraždili novinára, a Ruska, kde zrejme s vedomím Kremľa vydali rozkaz na vraždu ruského občana. "Ak v apríli opäť vyhrá voľby Fidesz, tak Orbán nastúpi doposiaľ nepoznanú cestu neľudskosti a hlúposti," uzavrel bývalý maďarský premiér.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: SlovenskoMaďarskoFerenc GyurcsányViktor OrbánVražda Jána Kuciaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu