Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Česku odhalili novú stopu: Pranie špinavých peňazí pre Ndranghetu cez realitný trh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

PRAHA - Talianska prokuratúra vyšetruje bývalého manažéra banky UniCredit Massimiliana Fossatiho kvôli podozreniu, že sa s realitným biznismenom Claudiom Leom Personnettazom podieľal na praní talianskych špinavých peňazí v Prahe, napísala dnešná Mladá fronta Dnes (MfD). Personnettaz vedie spoločnosti, ktoré skupujú luxusné domy v centre Prahy a talianski detektívi na neho prišli, keď sa zaoberali aktivitami mafie 'Ndrangheta na severe Talianska, uviedol denník.

FOTO Láska je silnejšia ako zlomoc: Dojímavý odkaz na dome zavraždeného Jána Kuciaka

Firmy, ktoré Personnettaz kontroluje, nakupovali domy na Národnej triede, pri Staromestskom námestí či pod Pražským hradom. Jeho vyšetrovanie zatiaľ neviedlo k žiadnemu odsúdeniu, píše denník. O aktivity kalábrijskej mafie 'Ndrangheta sa začali české médiá zaujímať po tom, čo bol na Slovensku zavraždený so svojou snúbenicou novinár Ján Kuciak, ktorý písal o podnikaní rodín z prostredia talianskej Kalábrie na východe Slovenska.

Spolu s Fossatim, ktorý do vlaňajška viedol v bankovej skupine UniCredit oddelenie rizík, sa talianska finančná polícia zaujíma pre pražský  biznis aj o podnikateľa Eda Chatela. MfD píše, že v čase, keď Fossati podľa vyšetrovateľov pomáhal prať peniaze v Prahe, poskytla jeho banka Personnettazovmu realitnému biznisu stovky miliónov korún. Investičný fond banky UniCredit tiež predal firmám okolo Personnettaza dva hotely v centre Prahy: Golden Crown a Sunrise.

Zaujímavé prepojenia

Fossati bol v minulosti členom predstavenstva Živnostenskej banky a po jej zániku aj českej pobočky UniCredit Bank. Bol tiež spoločníkom jednej z firiem, v ktorej bol Personnettaz konateľom. Fossati si vlani v júli vzal v banke voľno, aby sa mohol venovať obhajobe svojej reputácie. Personnettaz nechcel komentovať prebiehajúce vyšetrovanie, píše MfD. Chatel označil v talianskom denníku La Stampa podozrenie za "neuveriteľné".

Česká novinárka Pavla Holcová, ktorá s Kuciakom spolupracovala a teraz ju chráni polícia, povedala týždenníku Respekt, že sa 'Ndrangheta v Česku skutočne pohybuje. Riadi odtiaľ z relatívneho pokoja predovšetkým pohyby drog v bohatých západoeurópskych krajinách, funguje tu niekoľko základných buniek, takže tu môže pôsobiť niekoľko desiatok aktívnych mafiánov, uviedla novinárka. Kalábrijci podľa nej v Česku takisto legalizujú svoje zisky prostredníctvom rôznych, na prvý pohľad úplne legálnych projektov.

Mafia v Česku

"Robili sme konkrétne kauzy spojené s daňovými podvodmi alebo obchodom s kokaínom. Tam Taliani boli. Zistili sme, že tu ale majú skôr svojich ľudí z radov Čechov, ktorí pre nich robia. Nie že by tu boli nejako vo veľkom usadení," povedal Respektu bývalý šéf protimafiánskej jednotky Robert Šlachta. O prerastaní do politiky české tajné služby žiadne poznatky nemajú.

O českom podnikaní ľudí napojených na 'Ndranghetu písalo minulý týždeň Právo. Vodca jedného z klanov Francesco Bonavita, ktorý v Taliansku čelí obvineniu z daňových podvodov a zločineckého spolčovania, je v českom obchodnom registri vedený ako spolumajiteľ sokolovskej cestovnej agentúry Kala Tours. Podľa ďalších majiteľov firma už dnes nefunguje. Člen 'Ndrangheta Antonio Forastefano podľa Práva založil olomouckú firmu La Calabrisella, ktorá je v súčasnosti v likvidácii. Bonavitu zadržali českí policajti v júli 2016 v Prahe, kde sa niekoľko mesiacov ukrýval pred talianskymi úradmi. Forastefana zatkla česká polícia v roku 1998 v Olomouci na základe talianskeho zatykača.

Úver pre Vadalu

"O banke UniCredit sa hovorí aj na Slovensku. Denník SME upozornil na to, že Antonino Vadala, o ktorom sa chystal písať zavraždený novinár Ján Kuciak v súvislosti s talianskou mafiou, dostal od banky úver na kúpu svojho BMW, hoci jeho firmy boli v exekúcii. Banka na Slovensku pôvodne úver zamietla. Do hodiny sa však podľa SME úradníčke ozval člen predstavenstva, aby zmluvu pripravila," napísal portál idnes.cz.

Viac o téme: BankaVraždaJán KuciakTalianska mafia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu